Kimse mağdur olmayacak?

"Türkşeker'e pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edecekler"

Kimse mağdur olmayacak?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde söz konusu fabrikalarda çalışanlarla, pancar ekimi yapan çiftçilerin korunması ve fabrikalarda üretimin devamlılığının temel ilke olarak belirlendiğinin belirterek, "Özelleştirme sürecinde, çalışanlarımızın bütün hakları korunacak ve hiçbir mağduriyet oluşmayacak. Türkşeker'e pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edecekler." ifadesini kullandı.

Fakıbaba, yazılı açıklamasında, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili olarak farklı kesimler tarafından getirilen eleştirilerle kamuoyunun açık bir şekilde yanıltılmak istendiğini ifade etti.

Şeker pancarı üretiminin AK Parti hükümetleri döneminde önemli ölçüde yükseldiğinin altını çizen Fakıbaba, "2002 yılında 16,5 milyon ton olan şeker pancarı üretimi, 2017'de 20,8 milyon tona ulaşmıştır. Üretimde yapılan planlama yanında, modern tarım teknikleri ve sulama yöntemleri ile birim alandan elde edilen verim düzeyi ortalama yüzde 50 artmıştır. Böylelikle pancar üreticilerimizin refah seviyesi yükseltilmiştir." bilgilerini paylaştı.

ÖZELLEŞTİRMEYE DAİR TARTIŞMALAR

Fakıbaba, özelleştirme ile şeker pancarı fabrikalarının daha etkin çalıştırılması ve verimliliklerinin artırılması, böylece üretim maliyetlerinin azaltılmasının hedeflendiğini vurgulayarak, maliyetlerin aşağı çekilmesinin, yurt içi pancar şekeri fiyatları ile dünya fiyatları arasındaki farkı azaltacağını, pancar şekerinin daha uygun fiyatlardan tüketilmesine imkan sağlayacağını ve sektörün rekabet gücünün geliştireceğini aktardı.

Özelleştirmede söz konusu fabrikalarda çalışanlarla, pancar ekimi yapan çiftçilerin korunması ve fabrikalarda üretimin devamlılığının temel ilke olarak belirlendiğinin altını çizen Fakıbaba, "Özelleştirme sürecinde, çalışanlarımızın bütün hakları korunacak ve hiçbir mağduriyet oluşmayacak. Çalışanlarımızın yanı sıra çiftçilerimizin de hakları korunacaktır. Türkşeker'e pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edecekler. Özelleştirilecek fabrikalara, üretime devam edilmesi zorunluluğu da getirilmiştir. Fabrikayı alacak yatırımcı, şartname gereği kota dahilinde üretim yapmak mecburiyetindedir." değerlendirmesinde bulundu.

FABRİKALARDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HAKLARI

Fakıbaba, fabrikaların, arsası için alınacağı iddiasının yanlış olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şeker üretimi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan arsa ve araziler ihale dışında tutulmuştur. Özelleştirmeyle birlikte Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretiminin artacağı iddiası da doğru değildir. NBŞ üretiminde, kanunla sınırları belirlenmiş bir kota vardır. Bu kota miktarının artırılması söz konusu değildir. Şekerle ilgili kota yetkisinin Bakanlar Kurulu'na devredilecek olmasıyla ilgili dile getirilen iddialar da tamamen yanlış ve spekülatiftir."

Şeker pancarı ve şeker sektörünün, ülke tarımı için büyük önem arz ettiğine işaret eden Fakıbaba, sektörün ülke menfaatlerine uygun yönetilmesinin, hükümetin önceliği olduğunu ve bu doğrultuda, şeker fabrikalarını, pancar üreticilerini ve tüketicileri olumsuz etkileyecek hiçbir uygulamaya izin verilmeyeceğini kaydetti.

Fakıbaba, "Tüm bu gerçekler ortadayken, özellikle bazı muhalif siyasetçilerimiz tarafından üreticilerimizi endişeye, halkımızı korkutmaya yönelik hayal mahsulü birtakım iddialar ve senaryoların dile getirilmesi üzüntü vericidir. Evhamlar üreterek olumsuz algı oluşturmaya dönük bu tür açıklamalar aynı zamanda siyasi ahlaka da sığmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler