Kırsal nasıl kalkınacak!

İPO Fonlarının kullanılması yönünde yürütülen projeler Diyarbakır'da konuşulurken, AB Komisyonu G4 yetkilileri Diyarbakır'da bir araya geldi.

Kırsal nasıl kalkınacak!

Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran başkanlığındaki bir heyet, Avrupa Birliği'nin (AB) aday ülkelere sağladığı IPA fonları kapsamında uygulanan IPARD Kırsal Kalkınma Projesi çerçevesinde, Ankara'da AB Komisyonu G4 yetkilileri ile bir araya geldi.

IPA FONLARININ KULLANIMI

IPARD toplantısına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Diyarbakır Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Lami Karahan, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Muzaffer Denli, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkalığı'ndan Diyadin Gezer, Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan Hüseyin Akdoğan, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nden Mesut Toncer, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Nihat Tekel, TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nden Sefa Çakır,

Ziraat Odası Başkanlığı'ndan Kenan Akdeniz, Koyun-Keçi Birliği Başkanlığı'ndan Abdullah Çetinkaya ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği'nden Aziz Özkılıç katıldı.

KIRSALIN KALKINMSI

Toplantıda Diyarbakır'da uygulanmayan söz konusu tedbirlerin uygulanabilmesi adına uygun olarak gerekçeleştirilen bir sunum yapılırken, komisyon tarafından da konuya olumlu bir yaklaşım sergilendiği belirtildi. Söz konusu uygulanmayan tedbirlerin Diyarbakır'da uygulanması ile birlikte kentin sahip olduğu potansiyelin artarak

devam edeceği ve yatırım miktarlarının aktarılarak bölgenin cazibe merkezi haline geleceği ve istihdama olumlu yönde katkı sunacağı bildirildi.

BÖLGEDEKİ PROJELER

Diyarbakır TKDK Koordinatörlüğü'ne bugüne kadar; toplam 78 adet proje müracaatı yapılırken, bu projelerden 14'ü ile ilgili sözleşmenin imzalandığı, 18 projenin işlemlerinin ise devam ettiği belirtildi. Ayrıca 8 projenin de halen inceleme aşamasında olduğu bildirildi. 40 projenin toplam yatırım tutarlarının 80 milyon 103 bin 745 lira ve IPARD Programı kapsamında

uygulanan hibe destek miktarının ise 30 milyon 742 bin 202 lira olduğu açıklandı.

Toplantıda Diyarbakır'da uygulanmayan söz konusu tedbirlerin, IPARD Programı'ndan sorumlu yönetim otoritesi ile TKDK arasında yapılan toplantılar neticesinde nihai hali verilen IPARD değişiklik önerilerinin görüşüldüğü ve görüşme sonucunda Diyarbakır'ın sahip olduğu potansiyelin bu tedbirleri karşılayacak oranda olduğu ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz