A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içeren ve kış aylarının vazgeçilmez sebzesi karnabahar bu yıl tüketiciyi sevindirmedi.
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, karnabahar üretiminde yaşanan sorunla ve artan fiyatlarla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik ve ilçelerinin yılda yaklaşık 2 bin 500 ton karnabahar üretimiyle ülke ihtiyacının yüzde 15-20'sini karşıladığını anlattı.
Karnabaharın normal şartlarda 110 günde yetiştiğini ifade eden Ünver, bu yıl ise 180 gün geçmesine rağmen ürünlerin istedikleri kilograma ulaşmadığını kaydetti.
Şu anda karnabaharın 400-500 gram ağırlığa ulaştığını dile getiren Ünver, şöyle konuştu:
"Hava şartları bu sene çok iyi. Esasında bunların 3-4 kilograma gelmesi lazımdı. Tohumlar kalitesiz olduğu için ürün zamanında çıkmıyor ve pahalı oluyor. Sonradan havalar çok sıcak olunca bu sefer de ürünler tekrar yetişiyor. Çok sıcak olduğu zaman da bolluk oluyor. Bu sefer ucuz oluyor. Ya tohum kalitesiz ya da fide yetiştiren fideci arkadaşlarımız yanlış fide veriyor. 110 günlük fide diye 7-8 aylık bir fide verdiler. Tohuma önem vermemiz lazım. Normalde karnabaharların daha büyük olması lazım. Yani gününde yetişmesi lazım. 6-7 ay olmuş, halen yetişmemiş. Gününde yetişmeyen ürün zamanında piyasaya sürülmeyince fiyatlar da katlanıyor. Bunun nedeni tohumların ve fidenin, kalitesiz olmasından kaynaklanıyor. Karnabahar fiyatlarında geçen aya göre yüzde 60'a varan artış, kalitesiz tohum ve fideden kaynaklandı."
Ektikleri ürünü piyasaya süremedikleri için sıkıntı yaşandığını anlatan karnabahar üreticisi Oktay Ok, "Karnabahar zamanında çıkmadığı için fiyatlar yüksek oluyor. Tüketici, yetişmeyen karnabaharı zamanında 3 liraya alacakken bunu 7-8 liraya almış oluyor. Bundan hem halk etkileniyor hem çiftçi etkileniyor" diye konuştu.
Ocak ayında pazar yerlerinde ortalama 3 liradan satılan karnabahar, şubatta 4-5 liradan alıcı buluyor.
KARNABAHARIN FAYDALARI
Karnabaharın Faydaları:
* Karnabahar, düşük kalorisi ile zayıflamaya yardımcıdır, diyet yemeklerinde kullanılır.
* Besleyici bir sebze olan karnabahar vücuda güç verir.
* Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
* Sinirleri kuvvetlendirir.
* Beynin çalışmasını destekler.
* Cinsel gücü ve isteği arttırır.
* Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır.
* Kolesterolü düşürür.
* Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır.
* Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
* Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.
* Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kaynak: Diyarbakır Söz