2012 yılı KÖYDES Projeleri kapsamında Yüksek Planlama Kurulu kararı çıktı ve Diyarbakır’a önemli bir kaynak aktarımı gerçekleşti. 2012 yılı KÖYDES Projelerine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu kararına göre Diyarbakır iline içme suyu projeleri, yol projeleri, küçük ölçekli sulama projeleri, atık su projesi ve benzeri işlerde kullanılmak üzere toplam 17 milyon 482 bin TL’lik bir ödenek tahsis edildi.
Söz konusu 17 milyon 482 bin TL’lik kaynağın ilçelere göre tahsisatı, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla ilçeler bazında planlandı. Bu bağlamda Bağlar ilçesine 295 bin TL, Bismil ilçesine 2 milyon 122 bin TL, Çermik ilçesine 1 milyon 446 bin TL, Çınar ilçesine 1 milyon 922 bin TL, Çüngüş ilçesine 710 bin TL, Dicle ilçesine 1 milyon 119 bin TL, Eğil ilçesine 650 bin TL, Ergani ilçesine 1 milyon 860 bin TL, Hani ilçesine 573 bin TL, Hazro ilçesine 630 bin TL, Kayapınar ilçesine 344 bin TL, Kocaköy ilçesine 303 bin TL, Kulp ilçesine 1 milyon 268 bin TL, Lice ilçesine 1 milyon 184 bin TL, Silvan ilçesine 1 milyon 762 bin TL, Sur ilçesine 1 milyon 21 bin TL ve Yenişehir ilçesine de 273 bin TL olmak üzere toplam 17 milyon 482 bin TL’lik bir ödenek tahsis edildi.
DAĞITIM PLANLAMASI YAPILDI
KÖYDES Projesi 2012 yılı Yatırım Uygulama Kaynağı ilçelerin Köylere Hizmet Götürme Birliklerine gönderiliyor. Söz konusu 2012 yılı KÖYDES Projelerinin ödeneklerinin planlanması ile ilgili İl Tahsisat Komisyonu da Vali Mustafa Toprak başkanlığında bugün toplanarak, belirlenen ödeneklerin köy ve diğer yerleşim yerlerine dağıtım planlarını yaptı. Vali Mustafa Toprak başkanlığında yapılacak toplantıya İlçe Kaymakamları, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, İl Genel Meclisi Başkanı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün katılacak. Toplantıda içme suyu, yol, 2. kat stabilize ve ham yol çalışmaları ile diğer öncelikli konular tespit edilerek, kaynak tahsisatı detaylandırıldı.
ÖNEMLİ KAYNAKLAR AKTARILACAK
Bu çalışmayla birlikte köylere İl Özel İdaresi Bütçesine ek olarak, 2005 yılından bu yana uygulanan KÖYDES Projesi kapsamında da önemli ölçüde köylerin altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda 2012 yılında da önemli bir kaynak aktarılmış olacak.
Bu seneki 2012 yılı KÖYDES Yatırım Programı ile birlikte köylerin altyapısı niteliklerini içeren sayısal haritaların, Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanı olarak hazırlanması konusunda da kaynak aktarılması bekleniyor. Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanı’nın hazırlanması çerçevesinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak olan Mekansal Adres Veri Modeli ve Mekansal Adres Kayıt Sistemi Entegrasyon Kılavuzuna uyum sağlaması da öngörülüyor. Coğrafi Bilgi Sistemi Tabanlı çalışmayla birlikte, köylerimizin altyapı bilgilerinin fiile uygun olarak çıkarılması ve köy ile diğer yerleşim yerlerine götürülecek hizmetlerde doğru bilgiden hareket edilerek, gerçek çalışmaların yapılması planlanıyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz