Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Varlık Fonu'nun ülkenin kalkınmasında, büyümesinde, finansman sağlığı ve güvenliğinde, yurt dışı ekonomik etkinliğinde, ihracatında, dış ticaretinde, dışarıdaki Türk müteahhitlerin yatırımlarında etkinlik sağlayacağını belirterek, "Burada hedefimiz 200 milyar dolarların konuşulduğu bir fon büyüklüğüne ulaşılması." dedi.
Zeybekci, Bloomberg HT televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından ekonominin çok hızlı toparlandığını anlatan Zeybekci, sonbahar döneminde ihracatta da önemli bir toparlanma yaşanacağına işaret etti.
Rusya ile ilişkilere değinen Zeybekci, iki ülke arasındaki ticarette ruble ve lira kullanılmasına ilişkin, "Biz burada dolar aradan çıksın başlığıyla girmiyoruz konuya. İki ülke arasındaki ticarette, alışverişte, müteahhitlik hizmetlerinde milli paralar kullanılabilmeli. Bu, iki ülke arasında çok büyük bir kazanç olur." ifadelerini kullandı.
Rusya ile yürütülen serbest ticaret anlaşmasına (STA) ilişkin de bilgi veren Zeybekci, "Rusya'yla STA'nın çok hızlı biteceğine inanıyorum. Ardından hemen Avrasya Gümrük Birliği gibi devasa bir coğrafyaya, Asya coğrafyasına, Türki Cumhuriyetlere de önemli bir açılımımız olacak." dedi.
Zeybekci, Türkiye ile Rusya'nın şu anda ortak yatırım fonu kurduğunu anlatarak, "Türkiye Varlık Fonu ile Rus Fonu bir araya gelecek, ortak Türk-Rus Yatırım Fonu kurulacak. Bu fon, Rusya'daki, Türkiye'deki, iki ülke şirketlerinin üçüncü ülkelerdeki ortak projelerinde kullanmak üzere önemli bir enstrüman olarak elimize geçmiş olacak, bize de çok büyük bir avantaj sağlayacak" diye konuştu.
"200 milyar dolarların konuşulduğu bir fon olacak"
Bakan Zeybekci, G-20 ülkeleri içerisinde varlık fonu olmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, diğer tüm ülkelerin en az bir, bazılarının da üç-dört fonları olduğunu anlattı.
Fon konusunda hedeflerinin büyük olduğunu kaydeden Zeybekci, "(Türkiye Varlık Fonu) Ülkenin kalkınmasında, büyümesinde, finansman sağlığı ve güvenliğinde, yurt dışı ekonomik etkinliğinde, ihracatında, dış ticaretinde, dışarıdaki Türk müteahhitlerin yatırımlarında, her alanda etkinlik gösterebilecek bir fondan bahsediyoruz. Burada hedefimiz 200 milyar dolarların konuşulduğu bir fon büyüklüğüne ulaşılması." değerlendirmesinde bulundu.
Zeybekci, söz konusu fonda zorunlulukların olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin değerlendirmediği, değerlendiremediği yer altı-yer üstü zenginliklerini ve projelerini menkul ve gayrimenkul haline dönüştürerek, yani gayrimenkullerini de menkul hale dönüştürerek, borsamızın derinliğini de arttırarak gerek iç, gerekse uluslararası piyasalardan bunların nakde çevrilmesiyle elde edilen bir değer olarak ortaya çıkacak.
Denetimi uluslararası piyasaların genel kabul gördüğü uluslararası denetim standartlarındaki şirketler tarafından yapılacak. Çünkü bu fon bir prestij fonu, Türkiye'nin adını taşıyan bir fon. Bu fonun tek bir sermayesi var, uluslararası kredibilitesi, inandırıcılığı, şeffaflığı ve çıktığı projelerin piyasalarda kabul görmesi, bunun piyasalar tarafından değer bulması, asıl para eden o. Onun için değerlendirme ve denetimleri tamamen uluslararası denetim mekanizmasıyla olacak, çok şeffaf denetimleri olacak, raporları tüm alanda bütün kamuoyuyla paylaşılmış olacak. Bir Norveç fonu, bir Alman fonu hangi standartlarda denetleniyorsa aynısıyla bu fon da denetlenmiş ve şeffaf bir şekilde denetim raporları yayınlanmış olacak."
Kaynak: Diyarbakır Söz