Oto galericiler: "6 ay ve 6 bin kilometre" şartıyla birlikte ÖTV indirimi de arttırılmalı

Resmî Gazete ’de yayımlanarak düzenlenen 6 ay ve 6 bin kilometre şartı ile ilgili Adana’daki oto galericiler bununla birlikte ÖTV indiriminin de arttırılması gerektiğini vurguladılar.

Oto galericiler:

Açıklamada bulunan oto galerici Mehmet Gündüz, yapılan ÖTV indiriminin halk tarafından beklenen bir uygulama olduğunu söyledi.

Araçlardaki çip konusuna da değinen Gündüz, diğer ülkelere nazaran biraz geride olmasına rağmen Türkiye’nin de çip üretebileceğini belirtti.

 Gündüz, çipi üretebilecek beyinlere ve insanlara sahip olduğumuzu söyledi.

"ARAÇ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ VAR"

300 bin liralık bir araçta 10-15 bin lira bir fiyat düşüşü olduğunu söyleyen Gündüz, "1 milyonluk bir araçta da 40 bin- 50 bin liraya varan bir indirim gerçekleşti. ÖTV indirimi ile araç fiyatları, Pandemi öncesi fiyatlara kadar düşmez ama yine de küçük bir düşüş olur. Pandemiden önceki fiyatların yükselmesi çip konusuyla alakalıdır. Eski fiyatları hiçbir zaman yakalayamayacağız. Ama fiyatlarda düşüş var." ifadelerini kullandı.

"ÖTV’Yİ BİRAZ DAHA DÜŞÜRMEK GEREKİYOR"

Araç satışına 6 bin kilometre zorunluluğunun getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Gündüz, "Burada bu konuyla alakalı alt yapı hazır mı? Ben sıfır kilometrede bir araba aldım. Notere gittim dedim ki; benim arabam 6 bin kilometrede. Noter bunu kontrol etmeden 6 bin diye yazarsa satışını gerçekleştirebiliriz. Bunun önüne geçilebilir mi acaba?  Bu işin önüne geçebilmek için ÖTV’yi biraz daha düşürmek gerekiyor." diye konuştu.

"AYAKÜSTÜ ALIM-SATIM ENGELLENMELİ"

Galericiler, rent a car’lar ve şirketlerin dışında ayak üstü alım-satımcıların da olduğunu söyleyen Gündüz, "Bunlar şahıs olarak görülüyor. Bunlar yılda üç araç alabiliyor. Şahsın on tane tanıdığı var, otuz tane araç alıp satabiliyor. Yani bir galerici kadar araba alıp satabiliyor. Vergi ödemeden herhangi bir sıkıntı olmadan kafasına göre ticaret yapılıyor. Bu durum da araba sirkülasyonunu arttırıyor ve araba fiyatlarının artmasına sebep oluyor." dedi.

"TÜRKİYE ÇİP ÜRETECEK KABİLİYETE SAHİP BİR ÜLKE"

Çip üretiminin, Pandemi ile evlere kapanma ve bununla birlikte ihtiyaçların değişmesi, daha çok küçük ev aletlerine ve küçük eşyaların üretimine kaydığına dikkat çeken Gündüz, "Araç firmaları da araba satışının olmayacağını düşündüklerinden sipariş verdikleri çipleri de iptal ettiler. İnsanlarımız tarafından araca talep oldu. Araç istediler, çip iptali nedeniyle firmalar tarafından talep karşılanamadı. Karşılanamayanınca da araba fiyatları da yükseldi." şeklinde konuştu.

"GALERİCİLER DIŞINDA AYAKÜSTÜ YAPILAN ARAÇ SATIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Galericiler dışında, ayaküstü araç satışı diye tabir edilen, satışın önüne geçilmesi gerektiğini belirten Gündüz, şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü kişi maaşlı olarak herhangi bir firmada çalışıyor. Sonra da araba alım satımı yapıyor. Bu sefer bizim işlerimizi de engelliyor. Bir de ekstra bir döngü oluyor ama ülkeye faydası olan bir döngü değil. Sadece o kişinin kendisine faydası olan bir döngü. Araç alana da zararı olan bir döngü. Çünkü ‘Ben bu işi yapmıyorum. Ben zaten alışveriş yapmıyorum ki, ben araç ticareti yapmıyorum’ diyerek satışını yaptığı arabadaki bildiği kusuru söylemiyorlar.  Biz galericilerin böyle bir lüksü yok. Biz ne varsa ne yoksa baştan aşağı söylemek zorundayız. Gerek ahlaki boyutta gerekse de kanuni boyutta her şeyi söylemek zorundayız. Bunun da önüne geçilmesini istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler