Ruble, ihracatçıyı da vurdu

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı (BAİB) Mustafa Satıcı, Rusya Federasyonu'nda son 1.5 ay içerisinde yaşanan devalüasyon nedeniyle rublenin değer kaybetmesinin, Türkiye'nin en büyük ihracatçısı konumundaki Rusya'ya olan ihracatta rekabet gücümüzü olumsuz etkilediğini açıkladı.

Ruble, ihracatçıyı da vurdu
Türkiye'nin Rusya Federasyonu'na, AB ve ABD'ye uyguladığı ambargodan sonra özellikle örtüaltı ürünlerde bir artış beklentisi olduğunu dile getiren Mustafa Satıcı, "Çünkü Rusya'nın başta domates olmak üzere AB ülkelerinden tedarik ettiği ciddi bir ürün söz konusuydu. Bunu da biz yüzde 25-30 artışla gerçekleştireceğimizi planlıyorduk. Fakat rubledeki değer kaybı bu alandaki hesapları tekrar gözden geçirmemize neden oldu. Her ne kadar Türkiye'nin Rusya toplam ihracatında azalma olduysa da bu dönemde yaş meyve sebze ihracatını artırmadıysa da korumayı başardı. Önümüzdeki dönemlerde rublenin değer kazanması beklentisi gerçekleşirde eski değerine gelirse açıkçası Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatının artırılması konusunda umutlarımızı koruyacağız" dedi.

GEÇİCİ BİR SIKINTI OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR Rusya'nın yaşadığı bu sıkıntının geçici olduğunu düşündüklerini kaydeden Satıcı, "Çünkü çok ciddi altyapısı, kaynağı ve dinamik bir yapısı var. Umuyoruz ki bir an önce ABD ve AB ile olan sıkıntılarını gidersin. Tekrar normale dönsün. Sera ürünlerine, domates salatalık başta olmak üzere, Avrupa'dan ciddi tedariği var. AB, 1 milyon tonun üzerinde Rusya'ya sebze- meyve ihracatı yapıyor. Bunun önemli bölümü sera ürünleri. İspanya, Hollanda, Japonya, İtalya ve diğer ülkeler. Bu açıkçası bizi umutlandırdı. Bu ihracatımızda yüzde 25-30 artış sağlayabilir, ama aynı oranda fiyata yansımayabilir dedik. Bizim yaş sebze meyvede ihracattan ziyade iklim koşulları fiyatta belirleyici" diye konuştu.

DOMATES 110 RUBLEYE YÜKSELDİ Rubledeki değer kaybı, petrolün 65 dolara kadar gerilemesinin iki üç ay önce kimsenin öngöremediği bir durum olduğuna işaret eden Satıcı, ister istemez Rusya'daki tüketicinin alım gücünü düşüren bu durum nedeniyle geçen yıl 70- 80 rubleye toptan satılan 1 kilo domatesin fiyatının şimdi 100- 110 rubleye çıktığını kaydetti. Devalüasyonun da etkisiyle tüketici alım gücünün yarı yarıya düştüğünü belirten BAİB Başkanı Satıcı, "Kim olsa bu ortamda tüketimi kısar. Tüketimdeki azalma da fiyatlarda baskı olarak geri döner, nitekim öyle oldu. Ancak yakın zamanda düzeleceğini umut ediyoruz. Şu an Rusya'da geriye düşmedik. Artışı yakalamaya çalışacağız. Aynı olumsuz tablo sezon sonuna kadar devam ederse ihracatımızı korumaya çalışacağız" dedi.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler