Seçim sonrası yabancı sermaye hareketlendi

Merkez Bankası verilerine göre, seçim sonrası yabancı sermaye girişinde gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Ekonomi uzmanları, IMF programının yabancıları cesaretlendireceğini belirtiyor.

Seçim sonrası yabancı sermaye hareketlendi

Seçim sonrası gözler döviz kurlarına çevrilmişti ancak beklenen artış yaşanmadı. Buna karşın yabancı sermaye girişindeki hareketlilik, Merkez Bankası verilerine de yansıdı. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, IMF'nin dolar artışını yüzde 26 düzeyinde tahmin etmesinin de yabancı sermaye üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ifade etti. 

Aktaş'ın "Yabancı girişinde umut verici gelişme..." başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Merkez Bankası’nın dün açıkladığı menkul kıymet istatistikleri seçimden sonraki haftada yabancıların hem hisse senedi, hem devlet iç borçlanma senedi alarak döviz getirdiklerini gösteriyor.          

Merkez Bankası verilerine göre yabancılar nisanın ilk haftasında 362.9 milyon dolarlık hisse senedi, 86.4 milyon dolarlık da DİBS aldı.      

Böylece hisse senedinde kesintisiz giriş üç haftaya ulaştı. Yabancılar bu üç haftalık dönemde toplam 1 milyar 58 milyon dolarlık hisse senedi aldı.       

İç borçlanma senedinde ise üst üste iki hafta giriş yaşandı. DİBS kesin alımı için bu iki haftada gelen döviz 198 milyon dolar oldu.        

Nisanın ikinci haftasında yalnızca bir buçuk iş günü olduğu için yabancı girişi ya da çıkışı muhtemelen çok düşük gerçekleşecektir.           

IMF TAHMİNİ YABANCIYI CESARETLENDİRİR

Yabancının özellikle iç borçlanma senedine yatırım yapmak için gözeteceği iki temel gösterge var; faizin düzeyi ve bu faizi alacağı dönemdeki kur artışı.            

Yüzde 50 faiz alınacak bir dönemde kur artışı yüzde 50’den fazla olursa yabancı getirdiği kadar döviz bile elde edemeyecek ve zarara uğrayacaktır. Ama faizin yüzde 50 olduğu dönemde kur örneğin yüzde 40 artarsa aradaki fark kârdır. Kur artışı hele hele çok daha düşük kalırsa kâr iyice katlanacaktır.         

Türkiye’de kurun hangi düzeye gideceğini, artış oranının ne olacağını kestirmek hiç kolay değil. Ama eğer IMF gibi bir kurum bir tahminde bulunursa bu tahmin yabancı için yol gösterici olur.        

İşte IMF’nin son tahmini de bu çerçevede değerlendirilmeli. IMF, bu yıl dolar artışını yüzde 26 düzeyinde tahmin ettiğini açıkladı. Faizin yüzde 50 dolayında olduğu bir süreçte yüzde 26 kur artışı, (tabii ki gerçekleşirse) yabancı için bulunmaz bir nimet.

Yabancı tabii ki bu oranın üstüne bir ihtiyat payı koyacaktır ama yine de yüzde 50-yüzde 26 dengesi yabancıyı Türkiye’de yatırım yapmaya cesaretlendirecek bir gösterge sayılmalıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz