''2008–2012 yılları arasında 1 milyon 142 bin 467 tescilsiz sigortalı kayıt altına alındı''
''2007 yılında yüzde 45,4 olan kayıt dışı istihdam oranı, 2011 yılında yüzde 39,2 ve 2012 mart sonu itibariyle yüzde 37,5 olarak gerçekleşti.''
''Asgari ücretli gösterilen futbolcular ve antrenörlerle karşılaştık. Üst sınır olan 6,5 katını beyan etmelerini istedik ve bunun sonucunda 38 milyon liralık bir ilave kazancımız oldu''
''Geçtiğimiz ay dizi yapımcılarıyla da buluştuk. Onlar söz verdi bize. Önümüzdeki sezon bir MR çektirmenin, gereksiz yere fazladan ilaç kullanımının ne kadar zararlı olduğunu anlatacaklar dizilerinde''
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, 2008 yılında hayata geçirilen sosyal güvenlik reformu sonrasında 1 milyon 142 bin 467 tescilsiz sigortalının kayıt altına alındığı ve kayıt dışı istihdamın Mart 2012 itibariyle yüzde 37,5'e indiğini söyledi.
Ekonomi gazetecileriyle dün sohbet toplantısında bir araya gelen Acar, sosyal güvenlik sisteminde bugüne kadar yapılan yenilikleri ve sonuçlarını anlattı.
2008 yılında yapılan Sosyal Güvenlik Reformu'ndan bugüne kadar gelir ve giderlere bakıldığında ciddi iyileşmelerin olduğunu ve açıkların her geçen gün azalarak devam ettiğini belirten Acar, ''2007 yılında 25 milyar lira olan gelir-gider açığı, 2011 yılında yüzde 35 azalarak 16 milyar lira oldu. Gelir gider açığının GSYH içinde ki payı 2007 yılında yüzde 3 iken, 2011 yılında yüzde 1,3 seviyesine indi. Devlet katkısı hariç gelir-gider açığının GSYH içindeki payı da 2007 yılında yüzde 3 iken 2011 yılında yüzde 2,9'a geriledi'' dedi.
-''1 milyon 142 bin 467 tescilsiz sigortalı kayıt altına alındı''-
Kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarına da değinen Acar, 2008 yılından buyana sigortalı sayısında ciddi artışlar olduğunu, kayıt dışı istihdamla mücadelenin 2012 yılı hedeflerinin de başında olduğunu ifade etti. 2008 – 2012 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 142 bin 467 tescilsiz sigortalı, 37 bin 77 tescilsiz emekli ve 79 bin 766 işyerinin kayıt altına alındığını vurgulayan Acar, ayrıca 10 bin 403 sahte sigortalının da tespit edildiğini bildirdi. Acar, 2007 yılında yüzde 45,4 olan kayıt dışı istihdam oranının, 2008 yılında yüzde 41,8, 2009 yılında yüzde 43, 2010 yılında yüzde 42, 2011 yılında yüzde 39,2 ve 2012 Mart sonu itibariyle yüzde 37,5 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
-Asgari ücretli gösterilen teknik direktörler-
Bazı profesyonel futbol kulüplerinde yabancı futbolcuların ve teknik direktörlerin bile asgari ücretten gösterildiğini gördüklerini anlatan Acar, şunları söyledi:
''Bakıyoruz transfer sezonunda, aldıkları rakamları görüyoruz ama asgari ücretli gösterilen futbolcular ve antrenörlerle karşılaştık. Eksik beyanda bulunanları tespit edip uyardık. Üst sınır olan 6,5 katını beyan etmelerini istedik ve bunun sonucunda 38 milyon liralık bir ilave kazancımız oldu.''
Meslek grupları için meslek kodları geliştirerek ücret yönünden kayıt dışılığın önüne geçileceğini dile getiren Acar, ''81 İlde odalar genelinde insanlara durumu anlattık. Kayıt dışı konusunda tavizimiz yok. Baş aşçı ile aşçı arasında fark olacak. Önümüzdeki dönemde ucu açık bir ifade bırakmak istemiyoruz. Gidip ceza keselim demiyoruz ama bu tabloyu düzeltin diyoruz'' ifadelerini kullandı.
Acar, 2008 yılında yapılan Sosyal Güvenlik Reformu'yla birlikte norm standart birliğini sağlama yolunda çok ciddi mesafelerin kat edildiğini, bürokrasinin hantallığını kırarak daha etkin hizmet sunumunun gerçekleştirilmesine çalışıldığını anlattı. Acar, toplamda 388 tane Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü biriminin açıldığını, hedeflerinin ise 550 sayısına ulaşmak olduğunu ifade etti.
Alo 170 Sosyal Güvenlik Hattı servisiyle ilgili bilgiler veren Acar, hattın 24 saat hizmet verdiğini ve telefonlara bakan kişilerin ciddi anlamda bilgili olduğunu, konuyla ilgili her türlü bilgiyi paylaşabileceklerini bildirdi. Acar, Alo 170 hattında 100 kişinin çalıştığını, bunların yarısının da engelli olduğunu belirtti. Acar, konuyla ilgili olarak Kamu Spotu tanıtım filmi hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde televizyonlarda yayınlanacağı bilgisini verdi.
-Reçetelere sıkı takip-
SGK Başkanı Acar, bazı hastanelerin olmayan hastaya reçete yazdığını, hizmet vermiş gibi gösterdiğini üzüntü içinde gördüklerini ifade ederek ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' yöntemiyle, kişilerin hastaneye gitmedikleri halde gitmiş gibi işlem yapılması yoluyla SGK'nın zarara uğratılmasının önüne geçileceğini söyledi. Şu an Konya'da pilot uygulaması bulunan sistemi 2012 sonuna kadar yaygınlaştırmak istediklerini kaydeden Acar, ''Normal ölçülerin çok üzerinde reçete yazan doktorlara gerekirse suç duyurusunda bulunacağız'' şeklinde konuştu.
Genel Sağlık Sigortası ve özel hastanelerde uygulanan ek ücretler konusunda bilgilendirici bir site hazırladıklarını aktaran Acar, Özel Sağlık Hizmet Sunucularına ilişkin tereddütlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun özel hastanelere ödediği ücretin artık SGK'nın internet sitesinde görülebildiğini hatırlatarak, vatandaşlara özel hastanelere gitmeden önce bu siteden bilgi edinmeleri çağrısında bulundu.
Gider artışına sebep olan sağlık giderlerine de dikkati çeken Acar, tedavi giderlerinin 2011 ilk yarısına göre bu yıl yüzde 38,47 daha yüksek olduğunu ve devlet hastanesi ödemesinin de 2012 yılında yüzde 58,12 arttığını kaydetti.
-''TV dizilerinde halk bilinçlendirilecek''-
Sağlık hizmetlerine ilişkin memnuniyet oranının 2011 yılı itibariyle yüzde 75,86'ya yükseldiğini bu oranın 2003 yılında yüzde 39 olduğunu hatırlatan Acar, ''Sağlık konusunda vatandaşı da dinleyen, sorunlarını hakikaten çözmeye yönelik bir tutum yerleşmeye başladı'' şeklinde konuştu.
Toplumda var olan bazı algıları kırmak istediklerini dile getiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gereksiz yere kan tahlilleri MR çekimleri yapılmasının ne kadar tehlikeli olduğunu biliyorsunuz, geçtiğimiz ay dizi yapımcılarıyla da buluştuk. Onlar söz verdi bize. Önümüzdeki sezon bir MR çektirmenin, gereksiz yere fazladan ilaç kullanımının ne kadar zararlı olduğunu anlatacaklar dizilerinde. Halkımızı bilinçlendirmemiz gerekli. Ayrıca akılcı ilaç kullanımı üzerine yazılmış eserleri tüm halkımızla buluşturmak istiyoruz.''
Acar, toplantıda 25 yıllık bürokrasi hayatından derlediği anıları kitaplaştırdığını da duyururken, düzenlenen toplantıda bu kitaba ilişkin bilgiler de verdi. Acar, bürokrasinin insan odaklı olmasının önemini anlatarak, Türkiye'deki bürokratlara yol göstermesini istediği bir eser kaleme aldığını belirtti.
Kaynak: Diyarbakır Söz