Tarım havzasında çiftçi can çekişiyor

Bölgenin önemli tarım havzalarından biri olan Bismil’de çiftçiler, rutinleşen zamların altında adeta eziliyor. Çiftçiler, daha önce ektikleri 15 dönümle yaşamlarını sürdürürken, bugün 250 dönümle geçinemediklerinden yakındı.

Tarım havzasında çiftçi can çekişiyor

Tarım politikası ve artan zamların ardından çiftçiler zor dönemlerde geçiyor. Her geçen gün tarımsal alanlar yok oluyor ve verimli havzalar imara açılarak tüketiliyor. Tarımsal faaliyet yürüten küçük çiftçiler ise artan girdi maliyetlerinin altında eziliyor.

Geniş, verimli ve yaklaşık yüzde 40’ı sulu tarım arazisine sahip Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde hali hazırda 154 bin 623 hektar alan üzerinde tarım yapılmakta. Dicle Nehri çevresindeki tarım arazilerin önemli bir bölümü 1 ve 2’nci sınıf tarım topraklarından oluşuyor. Toprakların yüzde 94,6’sının faal tarım alanı olarak kullanıldığı ilçede, son yıllarda seracılık nedeniyle sebze yetiştiriciliği de revaçta. Tarım Havzası olan ilçede çiftçi, yakıt, ilaç, gübre ve elektriğe yapılan zamlara karşı adeta direniyor.

‘250 DÖNÜM YETMİYOR’

Yaklaşık 25 yıldır çiftçilik yapan Bayram Can, 250 dönümlük arazisine bu yıl pamuk ekerek geçinmeye çalışıyor. 15 yıl önce ektiği 15 dönümlük bir araziyle 12 kişilik aileyi geçindirebildiklerini, ancak şu an 250 dönümlük ekili alanın kendilerine yetmediğini ve geçinemediklerini belirten Can, üst üste binen zamlara dikkat çekti. Can, “Benzin, mazot, ilaç ve elektrik zamları her geçen gün artıyor. Mazot ile benzin 7 TL’ye ulaşmış durumda. Yani bunlar yetmezmiş gibi bir de ilaçlarda yoğun bir zam durumu mevcut. Ektiğimiz 250 dönümlük pamuğun bize gelirinden çok gideri oluyor. Biz ancak gelirlerimizi karşılayabiliyoruz. Sırf boş kalmamak için emek sarf ediyoruz” diye belirtti. Can, çiftçinin sırtında bir yük olan zamların geri çekilmemesini halinde tarımın sona ereceğini söyledi.

'GEÇİNEMİYORUZ'

Önceki yıllarda tahıl ekip biçen, ama bu yıl 500 dönümlük arazisine pamuk eken çiftçi Engin Altundağ da, tarımın kalbi olan ilçede tarımın can çekiştiğini dile getirdi. Altundağ, eskiden 100 dölümle geçimini sağlayabildiklerini, ancak şimdi ektikleri 500 dölümle geçimlerini sağlayamadıklarını ifade etti.

‘İLACA YÜZDE 500 ZAM’

Çocukluğundan bu yana tarımla uğraştığını anlatan Altundağ, "Tarımda tarihin en büyük krizini yaşıyoruz. Ektiğimizin parasını alamıyoruz. Mazot 7 TL olmuş. Şuna bir çare bulunsun, artık mazot yükselmesin, insin. Yeter artık. Bu nasıl bir zamdır. 20 TL olan ilaç şu an 120 TL, ayda yaklaşık 50 bin TL elektrik parası, bunun işçi, su ve daha birçok gideri var. Düşünün sadece ilaca yüzde 500 bir zam durumu mevcut" diye konuştu.

KEPÇE PARASI ÖDEYEMİYOR!

Çiftçilerle birlikte çalışan iş makinası operatörü Nizamettin Özdemir ise, çiftçilerin büyüyen sorunlarına işaret ederek, şunları söyledi: "Çiftçi şu anda borç altında. Borçlarla boğuşuyor. 2 bin dönüm eken bir çiftçi şu anda bir kepçe parası veremeyecek durumda. Tarım işinden elde edilen gelir, bir zincirlemedir. Bunun ilçeye, hatta ülkeye yansıması büyük oluyor. Bismil de tarım yeri, burada tarım olmazsa insanlar aç kalır."

ZAMMIN HIZI

Kepçe için borçla aldığı mazotun parasını sabah ödemek için gittiğinde mazota yeniden zam geldiğini vurgulayan Özdemir, zammın hızına yetişmediğini dile getirdi. Özdemir, bu duruma tepki göstererek, düzeltilmesini istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz