Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan ekmek parası için Hatay'a giden mevsimlik tarım işçileri, sıcak havaya rağmen ekmek parası için ter döküyor.
Ramazan ayında, çoğu zaman 40 dereceyi aşan, boğucu sıcak altında çalışmalarını sürdüren, günün yarısını Hatay'daki tarlalarda diğer yarısını ise barındıkları çadırlarda geçiren işçiler için yaşam, çadır ve tarladan ibaret.
Sabahın erken saatlerinden itibaren kaldıkları çadırlardan çocuklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan işçiler, soğan tarlalarında akşama kadar ter döküyor.
Amik Ovası'ndaki tarlada soğan toplayan Şanlıurfalı tarım işçisi Mehmet Gözkıran, yakıcı sıcaklar altında ekmek parası için çalıştıklarını söyledi.
Yılın yarısından fazlasını kendi memleketlerinden uzak şehirlerde ırgatlıkla geçirdiklerini, günübirlik işlerde çalıştıklarını dile getiren Gözkıran, "Eğer burada çalışmazsak aç kalacağız. Mecburen ailemize ekmek götürmek için çalışıyoruz. Sabahın erken saatlerinde tarlalara gelerek akşamın geç saatlerine kadar günlük 45 lira kazanıyoruz. Bu yıl soğan fiyatları da düşük olduğu için çok mağdur olduk, fiyatlar bizi çok etkiledi. Burada yaklaşık 300 kişi evlerinin geçimini sağlıyor. Yazın soğan tarlalarında, kışın da soğukta narenciye bahçelerinde çalışıyoruz.'' diye konuştu.
Bayramın ilk 2 günü kaldıkları çadırlarda bayramlaştıktan sonra tarlalara dönecek olan mevsimlik tarım işçileri, Hatay'da soğan toplama dönemi bitince başka illere giderek aynı şekilde küçük çadırlarda kalmaya ve tarlalarda çalışmaya devam edecekler.
Ramazan Bayramı'nda sadece iki gün tatil yaparak işlerine kaldıkları yerden devam edeceklerini anlatan Gözkıran, kavurucu sıcak altında çalışmanın zor olduğunu, bazı işçilerin sıcak havaya rağmen orucunu tutmaya çalıştığını kaydetti.
10 yıldır bayramı tarlada geçiriyor
İşçilerden Abdurrahman Erdem de 8 kişilik ailesiyle 10 yıldan beri soğan ve narenciye bahçelerinde çalıştığını söyledi.
Şanlıurfa'da seyyar satıcılık yaptığını, işleri iyi gitmediğinden ailesiyle mevsimlik gurbete geldiklerini ifade eden Erdem, "Ramazan Bayramı'nı Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, Kurban Bayramı'nı da Ankara Polatlı'da geçiriyoruz. 10 yıldır bayramımızı tarlada çadırlarda geçiriyoruz. İşimiz çok zor olsa da ekmek parası için çalışmak zorundayız." dedi.
Şemse Çiftçi (40) ise kavurucu sıcaklarda çalışmanın çok zor olduğunu belirterek, "Çocuklarımızla 10 yıldan beri soğan toplamaya geliyoruz. Çok zor ama başka şansımız yok. Bayramda memlekete gitmeyi çok istiyorum ama elimden bir şey gelmiyor." ifadesini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz