Batman'da tekstil üretiminin gün geçtikçe arttığını belirten Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Batman İl Müdürü Besim Eviz, şimdiden 10 bin kişinin tekstil sektöründen ekmek yediğini, Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) genişletilmesinden sonra bu sayının rahatlıkla 20 bini bulacağını söyledi.
İlin tekstil alanındaki büyümesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Eviz, Batman'ın tekstil kenti olmaya doğru gittiğini söyledi.
Eviz, "Batman'ın üretim yolunda ilerlemesi dediğimiz şey şu, gerçekten tekstil sektörü önde gidiyor. Bunu da verdiğimiz projelerden anlıyoruz. 600 küsur proje yönetiyoruz. Firmalardan, kamu kuruluşları ile beraber 829 proje yönetiyoruz. Bunların çoğu üretim alanında ve tekstilde. Tekstil, nitelikli iş gücü bulmakta zorlanıyor. Kimi kurulma aşamasında, kimi kurulmuş, kimi de çalışmaya başlamış 180'e yakın firma var. Bu alanda 10 binin üzerinde istihdamları var. Eğer bunların mekân, yer, ruhsat sorunları çözülürse mevcut işletmelerde bir 5 bin daha ilave istihdam mümkündür. Çünkü talep ediyorlar, ama yer sıkıntısından dolayı eleman bulamıyorlar." dedi.
Tekstilcilerin servislerle köylerden eleman getirdiklerini belirten Eviz, "Artık merkezden değil de servislerle köylerden eleman getiriyorlar. Bu da köylü kızlar ve gençler için iyi bir fırsat. Yemeklerini veriliyor, servisleri yapıyor. Asgari ücret veriliyor. İŞ-KUR da bunun eğitimini destekliyor, 3-6 ay arasında. Bu şekilde işletmeye eleman maliyetini devlet üstlenmiş oluyor. Ondan sonra da kendini geliştiren elemanlar, işletmeciye uygun olursa işlerine devam ediyorlar. Bu, bence gençlerimiz için güzel bir fırsat. Tekstil anlamında Batman ciddi anlamda gelişiyor." ifadelerini kullandı.
"İş gücü için yeterli kaynaklarımız var"
Yeni OSB'de tekstilcilere yer verilirse çalışanların sayısının rahatlıkla 10 bini bulacağını söyleyen Eviz, "Yeni OSB'de bunlara yer verilir, büyük tekstil fabrikaları kurulursa rahatlıkla 10 bin istihdam daha sağlanabilir. Dediğimiz 5 bin kişilik istihdam mevcut işyerlerinin genişletilmesi sonucunda çıkan rakam. Yeni, büyük işletmeler açılırsa bu rakam rahatlıkla 10 bini bulacak. Yani toplam çalışan sayısı 20 bini bulacak. İş gücü için yeterli kaynaklarımız var. Yeter ki dürüst olsunlar ve işbirliği yapsınlar. Büyük firmalarla konuştuğumuzda, Batman bölgede, tekstil sektöründe en iyi iş yapan ildir. Bu, İstanbul'daki tekstilcilerin ifadesidir. Bölgede tekstil merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Bundan dolayı sevinçliyim. Niye? Diye soracak olursanız. Kahramanmaraş'ın sanayileşmesinin önünü açan tekstildir, 140 bin çalışan vardır. Denizli'de 200 binin üzerinde tekstil çalışanı vardır. Antep'te hakeza. Sosyoekonomik açıdan düşük olan aileler için çocuklarının üretime katkı sağlamasına yardımcı olan bir sektördür." dedi.
"İşsizliğin yüksek olduğu bir ildeyiz"
Eviz son olarak şunları söyledi: "Eğitim seviyeleri düşük olduğu için iş bulamayanlar için de fırsat. Şimdi bu insanlar istihdamı üretim alanında buluyor. Gençlerin bir kısmı şunu diyor: 'Tekstildir işte.' Hayır. Bazı firmalarda sıkıntılar olabilir ya da birey orada sıkıntı yaşayabilir. Genel olarak bakıldığında profesyonelliğe, kurumsallaşmaya doğru gidiyorlar ve kişinin de işçinin de haklarını mümkün oldukça da sağlamaya çalışıyorlar. Bunu da onları denetlememizden dolayı biliyoruz. Bu açıdan tekstil sektöründe çalışıp ilerlemek gençler için büyük bir fırsat. Batman için de iyi bir sosyal, ekonomik destek. Çünkü işsizliğin yüksek olduğu bir ildeyiz. Kadın istihdamı burada çok önem taşıyor. Kızlar evde oturup çeyiz yapardı. Şimdi yüzde 60-70'i tekstilde kendilerine ve ailelerine katkı sağlıyor."
Kaynak: Diyarbakır Söz