Kınacı, Türkiye'de hemen her şehirde içme suyu arıtma tesisi olduğunu belirterek, bu tesislerin büyük çoğunluğunun istenilen verimde çalışmadığını söyledi.
Bunun sonucunda bazı kirlilik parametrelerinin içme suyu için istenen AB'nin standartlarını sağlayamadığını dile getiren Kınacı, şunları söyledi:
"Bütün bu AB standartlarında arıtma sağlanabilmesi için 100 civarında kirlilik parametresi var. O parametrelerin 41 tane zorunlu, diğerleri bizim ülkeye özgü kirleticiler olmak üzere sürekli izlenmesi ve bunları giderecek şekilde arıtma tesislerinin revizyon ihtiyaçlarının ortaya konulması gerekiyor."
- "Tüm arıtma tesisleri tek tek incelenecek"
Kınacı, Türkiye'deki su arıtma tesislerini tek tek inceleyeceklerini bildirerek, "Buradaki kirlilik parametreleri neler, bunların hangileri gideriliyor, hangilerinde yetersiz kalıyor, su arıtma tesisleri onları ortaya koyacağız" dedi.
Türkiye'deki bütün içme suyu arıtma tesislerinin, Avrupa Birliği standartlarını sağlayacak hale geleceğine vurgu yapan Kınacı, projenin bütçesinin 4,5 milyon avro olduğunu, bunun yüzde 15'ini kendilerinin, yüzde 85'ini AB'nin karşılayacağını anlattı. Kınacı şöyle dedi:
"İçme suyumuz şu anda Avrupa Birliği standartlarında değil. Bu projenin sonunda AB standartları seviyesine gelebilmesi için gerekenler neler onlar ortaya konacak. Türkiye'deki bütün içme suyu arıtma tesislerinin, Avrupa Birliği standartlarını sağlayacak hale gelebilmesi için hazırladığımız ve bütçesi 4,5 milyon avro olan projeyle içme suyumuz AB standartlarına ulaşacak."
Kınacı, projeye start verdiklerine ve Türkiye genelinde su arıtma tesislerini kurmaya başladıklarına dikkati çekerek, Almanya ve Amerika'dan gelen uzmanların, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün ekibiyle Türkiye genelinde çalışma yürüteceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Diyarbakır Söz