Türkiye'nin ilk uygulamalı teknokenti kurulacak

İvedik OSB'de 230 dönüm arazi üzerinde 120 bin metrekare inşaatlı Türkiye'nin ilk uygulamalı teknokenti kurulacak.

Türkiye'nin ilk uygulamalı teknokenti kurulacak

İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Fuar ve Toplantı Salonu'nda Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ''Medikal Teknoloji Transferi, Endüstriyel Tasarım ve Ticarileştirme Merkezi Kurulması Projesi kapsamında 1. Ankara İvedik Medikal Cihaz ve Tıbbi Aletler Proje Pazarı'' etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, Hacettepe Teknokent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen, AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan ile organize sanayi bölgesindeki işletme sahipleri katıldı.

Kalkınma Bakan Yardımcısı Ceylan, 2011 yılında Ar-Ge konusunda Türkiye'nin özel sektör ve kamu sektörünün yapabildiği yatırım harcamasının 11,1 milyar lira olduğunu, bunun gayrisafi yurt içi hasılaya kıyaslandığında yüzde 0,86'ya tekabül ettiğini söyledi.

2023 yılı hedeflerine ulaşma noktasında özel sektörün Ar-Ge harcamalarını 10 kat artırmasını beklediklerini, bu noktada yetersiz olunduğunu savunan Ceylan, 2023 yılında toplam harcamanın üçte ikisinin özel sektör eliyle yapılmasını beklediklerini söyledi.

Ankara'daki İvedik Organize Sanayi, Sincan Organize Sanayi ve Başkent Organize Sanayi'nde önemli çalışmalar görmekten son derece mutlu olduklarını ifade eden Ceylan, şunlar kaydetti:

''İvedik Organize Sanayisi'nde mevcut teknokente ilave yeni bir teknokent çalışması var. Yeni teknokentin uygulamalı olması çok önemli. Projelerin çoğu fikir bazından ürün bazına geçemiyor, sıkıntı ve darboğaz burada. Ortaya çıkan bu projeleri ürüne dönüştürmek, ticarileştirebilmek konusu sıkıntılı. Bu açıdan İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nin uygulamalı teknokenti projelendirmesi son derece önem arz etmektedir. Hedefimiz ürünlerin ticarileştirilip üretime yönlendirilmesidir. Ancak bu şekilde ihracatta ve üretimde 2023 hedeflerini tutturabiliriz.''

 

''Bu tür projelere Türkiye'nin ihtiyacı var''

 

Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas, projeyi sıradışı ve özgün olarak niteledi. Yerli üretimi destekleyeceklerini belirten Kafkas, ''Yerli üretim kolay değil. Sizi bekleyen geniş pazarlar var. Kim daha çok dersine çalışır, kim daha çok üretim yaparsa 2023 hedeflerini yakalarken en büyük pastayı bu sektör kapar. Proje somut başarıları beraberinde getirecektir. Bu tür projelere Türkiye'nin ihtiyacı vardır. Bu projenin ülkemizde başka sanayicilere de örnek olmasını diliyorum'' dedi.

İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin, bölgede 230 dönüm arazi üzerinde 120 bin metrekare inşaatlı teknokent yapacaklarını bildirdi.

Medikal sektörünü teknokent içinde değerlendirmeye tabi tutacaklarını anlatan Gültekin, burada ürün ve prototip üretileceğini söyledi. Türkiye'de ilk kez uygulamalı teknokentin İvedik OSB'de kendilerinin gündeme getirdiğini ifade eden Gültekin, şöyle devam etti:

''Teknokentin içinde kuluçka merkezleri, normal teknokentler, teknoloji transfer merkezleri, merkez laboratuarları olacak. İnsanları kuluçka merkezlerinde eğiteceğiz. Sonra normal teknokent ofislerine getireceğiz. Bu ofislerde kişi tasarladığı projeyi ürüne veya prototipe çevirmişse uygulamalı teknokent bölümüne alarak üretim yapmasını sağlayacağız. Büyüdükten sonra İvedik'teki teknokente sığmıyorsun başka bir yere gidip, hizmetini devam ettir diyeceğiz.''

Uygulamalı teknoketin maliyetinin yaklaşık 130 milyon lirayı bulacağını vurgulayan Gültekin, projenin henüz çizim aşamasında olduğunu söyledi.

Gültekin, İvedik OSB'yi teknokent üssü yapacaklarını belirterek bölgedeki tüm işletmeleri teknokentte teknoloji üretir hale getireceklerini sözleri ekledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler