Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Başdeğirmen (Xaştaşi) kırsal mahallesinde, çiftçilik yapan Şeyhmus Al, ülkenin tarımda kalkınması, dışa bağımlılıktan kurtulabilmesi için yerli tohumun desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Kiralamış olduğu tarlada domates, patlıcan, biber, karpuz ve kavun ekerek geçimini sağlayan çiftçi Al, gübre, ilaç ve fide fiyatlarının yüksek olmasından yakınarak, buna paralel kışın 7 ile 8 liraya satılan domatesin 75 kuruşa kadar düştüğüne değindi.
Mayıs ayında ürünleri ektiklerini belirten Al, “Burada domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ettik. 16 Mayıs'ta başlayarak 22 Mayıs'a kadar ekim işlerini tamamladık. Ektiğimiz mahsullerin durumu çok iyi değil ama çok kötü de değil. Açıkçası kurt ilaçları ile ilgili sıkıntılarımız var. Kullandığımız kurt ilaçları kurtlanmayı önlemiyor. Ekin süresi yaklaşık 3 ay sürüyor. 75 gün sonra domates, biber ve diğer ürünleri topluyoruz. Toplanan ürünlerin yüzde 90’n, yol üzerinde kurduğumuz tezgâhlarda satıyoruz. Geri kalan kısmını ise sebze haline veriyoruz.” diye konuştu.
YERİ TOHUM SAHİPLENİLMELİ
Devletin çeşitli kalemlerde çiftçileri desteklemesi gerektiğini ifade eden Al, “Kurtlarla ilgili sıkıntılarımız var birde ilaçlar çok pahalı. Geçen sene 70 liraya aldığımız bir kurt ilacını bu sene 130 liradan alıyoruz. Gübre fiyatları da aynı şekilde yükselmiş. Domates fiyatlarına bakıyorsunuz kışın ortasında kilosu 7 ile 8 lira iken, şimdi fiyatı bir lira ile 70 kuruşa kadar düşmüş. Buradan kazandığımız para ile ancak geçinebiliyoruz. Çok iyi para kazanamıyoruz ama Batı illerine gidip çalışmaktan iyidir. Bu işi yapan çiftçilerin desteklenmesini istiyoruz. Mazottan ziyade; gübre, ilaç, fide olsun bu konuda bizlere destek verilmesini istiyoruz. Geçen sene kullandığımız birçok ilaç yasaklanmış ve dozajı düşürülmüş. Dozajı düşürüldüğü için etki etmiyor. Bu durumdan dolayı kullandığımız ilaçların bir faydasını göremiyoruz.” şeklinde konuştu.
Yerli tohumun desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Al, “Bizim yerli tohumumuz eskiden uygun fiyata temin ediyorduk. Bundan dolayı ektiğimiz ekinlerden kazanç elde edebiliyorduk. Şimdiki kullanılan tohumlar dışardan gelen tohumlar olduğu için bir kazanç elde edemiyoruz. Bir sürü hastalıklar var. Yerli tohumun desteklenmesi lazım. Yerli tohum desteklendiği zaman ülkece kalkınırız. Tohumda dışarıya bağımlı kalırsak kalkınamayız. En azından yerli tohum teşvik edilmeli ve geliştirilmelidir. Geçen sene Şanlıurfa Harran Üniversitesinden birkaç profesör geldi. Çeşitli incelemelerde bulundular. Birkaç sebzenin numunelerini aldılar. Yerli tohum ile ilgili çalışmalar yaptıklarını, ne gibi hastalıklar kaptıklarını inceleyeceklerini ve bize yerli tohum vereceklerini söylediler. Maalesef daha sonra bize geri dönüş yapmadılar.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz