MARDİN'de bir otelde toplanan yumurta üreticileri hem sorunlarını tartıştı, hem de tüketicilere uyarılarda bulundu. Mardin'in önemli yumurta üreticilerinden Cibrail Dinler, Mardin ve ilçelerinde günlük 1 milyon 200 bin yumurta üretimi yapıldığını belirterek, bu yumurtaların günlük olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin her tarafına gönderildiğini söyledi. Son günlerde bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde tekrar ortaya çıkan kuş gribi tehlikesine dikkat çeken Dinler şöyle konuştu:
"Dünya'daki kuş gribi tehlikesi Mardin'de bulunmamaktadır. Bu konuda Mardinli üreticiler olarak çok şanslıyız. Mardin Ovası'nda nem oranının düşük olması nedeniyle göçmen kuşların barınması mümkün değildir. Bu nedenle Mardin, kuş gribine en uzak şehirdir. Yumurtanın 21 günlük ömrü vardır. 21 günü geçen yumurtaların besin değerini kayboluyor. Tarihi geçen yumurta kesinlikle yenmemelidir. Ayrıca yumurta fiyatları yaz aylarında ucuzluyor, kış aylarında yükseliyor. Bazı fırsatçılar, yaz aylarında yumurta alıp, 3 ay bekletip, Kış aylarında yüksek fiyattan bunu satıyor. Tüketiciler buna dikkat etsinler. Güvenmedikleri, tanımadıkları firmaların yumurtalarını almasınlar ve tüketmesinler."
'ORGANİK TARIM İÇİN TAVUK GÜBRESİ'
Yumurta üreticisi Ahmet Tatar ise, sektör olarak bir çok sıkıntı ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek şunları söyledi:
"Son yıllarda dünya kuş gribi ile mücadele ediyor. Bu yüzden Mardin ve çevresinde yumurta üreticiliği yaptığımız için şanslıyız. Mardin Ovası kuş gribine uzaktır. Göçmen kuşların Mardin ovasında barınması mümkün değildir. Türkiye'deki yumurta üreticilerin ilk hedefi Irak'tır. Bunun için yetkililer ile görüşüp Irak'a yumurta ihracatı yapacağız. Çiftçilere de sesleniyorum. Tarlanızda organik sebze meyve yetiştirmek istiyorsanız tavuk gübresi kullanın. Hem daha çok verim elde edecek, hem de daha organik bir meyve sebze elde edeceksiniz."
Kaynak: Diyarbakır Söz