İmam Hatip Okullarının 104. kuruluş yıldönümü münasebetiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezinde yoğun bir katılım ile etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe, Vali Yardımcısı Hacı Hasan Gökpınar, Yenişehir Kaymakamı ve Yenişehir Belediye Başkan Vekili Serdar Kartal, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akay, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Bulut, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Necdet Güler, Merkez İlçe müftüleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Diyarbakır Müftülüğü görevlisi Ömer Yakut'un Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, slayt gösterimi ile devam etti. Slaytta, cumhuriyetin kuruluşu sonrasındaki süreçte İslam’a ve Müslümanlara yapılan düşmanlıklar, 28 Şubat dönemi sancıları ve İmam Hatip Okullarının çektiği sıkıntıları ele alındı.
“Diyarbakır Tabiin memleketidir”
Programda açılış konuşmasını yapan İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı M. Siraç Öztoprak, “İslam’ı doğrudan öğrenen Ashabı Kiram’dan öğrenen yani tabiin olan ve Anadolu’ya öğreten Tabiindir. Diyarbakır bu bakımdan tabiin şehri özelliği taşır. Diyarbakır’ımız, İslam’ı birinci ağızdan öğrenen bir şehir ve buranın halkı tabiin evlatlarıdır.” dedi.
“36 yıla kadar mahkemelerde yargılandım”
Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, kendisinin de imam hatip okulu mezunu olduğunu ve 28 Şubatta büyük sıkıntılarla karşılaştığını belirti.
Aslan konuşmasının devamında "28 Şubat sürecinin acımasız çarkının içerisinden çıkarak gelen bir Milli Eğitim Müdürüyüm. İmam Hatiplerin kapatılmasına karşı çıktığımızdan, kız öğrencilerimizin başlarının açılmasına karşı çıktığımızdan dolayı o dönemde hem devlet güvenlik mahkemesinde hem de ağır cezada 36 yıla kadar mahkemelerde yargılandım. Ancak davamızda samimi olduğumuz için vazgeçmedik. Katsayı sistemi sırf imam hatiplerin önüne geçmek için getirildi." diyerek imam hatip okulunun ve mensuplarının önemine dikkat çekti.
“İmam hatipli olmak ayrıcalıktır”
Aslan, “İstediğimiz yerlere geliriz. İmam hatipli olmak ayrıcalıktır. Diyarbakır’da 500 bin öğrenci var her biri bir birinden önemlidir. Ancak imam hatiplilere halk farklı misyon yüklemiştir. Onların hareketlerine davranışlarına önem verir. Müminler kardeştir düsturuyla hareket etmeliyiz. Peygamber efendimizin sünnetine sımsıkı sarılarak yolumuza devam edeceğiz.” dedi. Konuşmaların ardından programa katılan öğrencilere kura ile bisiklet hediye edildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz