Merkez Sur İlçesi'nde hendek-barikat operasyonları nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının üzerinden yarın itibariyle tam 1 yıl geçerken, ilçedeki bazı mahalle ve sokaklarda 1 yıl önce ilan edilen yasak sürüyor. İlçe merkezinin yarısını oluşturan Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallesi'nde kazılan hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması, patlayıcı tuzaklarının imhası ve ilçede bulunan PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için başlatılan operasyonlar kapsamında 28 Kasım'da sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
SUR'DAKİ YASAK SÜRÜYOR
30 Kasım'da kaldırılan ve 2 Aralık'ta yeniden ilan edilip 10 Aralık'ta tahliye için bir günlüğüne kaldırılan yasak, şimdiye kadar kesintisiz devam etti. Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, 9 Mart'ta yaptığı açıklamada, Sur İlçesi'nde operasyonun bittiğini açıklarken, çatışmalar nedeniyle ağır hasar gören yapıların yıkılması, hafriyat taşınması ve patlayıcı tuzaklarının imhası için yasak kaldırılmadı. Diyarbakır Valiliği, temizlik çalışması yapılan bazı sokakları zaman içinde yasağı kaldırarak giriş çıkışlara açarken, son olarak 27 Ağustos'ta Valilikten yapılan açıklamada şöyle denilmişti:
SON AÇIKLAMAYA GÖRE
"İlçemiz Sur içinde bulunan 15 mahallemizin 6'sında (Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş) ve Gazi caddesinde kamu düzeninin sağlanması, bölücü terör örgütü mensuplarınca sokak aralarına oluşturulan barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve kurulan bombalı düzeneklerin imhası çalışmaları esnasında sivil vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına alma adına 11 Aralık 2015 Cuma günü saat 16.00 itibari sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş idi. Söz konusu sokağa çıkma yasağı güvenlik güçlerince icra edilen operasyonun nihayete ermesi, alanın terör örgütü mensuplarından temizlenmesi, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması, tuzaklanmış patlayıcıların imha edilmesi ve kamu düzen ve güvenliğinin tekrar sağlanması nedeni ile Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş, Mahallelerinin tarihi surlar dışında kalan sokaklarının tamamında ve Dabanoğlu Mahallesi Dabanoğlu Sokağın 43A ile 15 numaralı haneler dahil olmak üzere sokağın kuzey batısı, Çiçekçi sokağın 1, 3, 5 ve 7 numaraları hanelerde dahil olmak üzere, batı kısmının tamamında, 27.08.2016 Cumartesi Günü saat 07.00 itibari ile kaldırılmıştır. Geri kalan mahalle ve sokaklarımızda var olabilecek tuzaklamaların imha edilmesi ve ilgili alanın vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde kullanımına uygun hale getirilmesi için arama- tarama faaliyetleri devam ettiğinden sokağa çıkma yasağı bir müddet daha devam edecek olup yasağının kaldırılması ile ilgili karar ayrıca duyurulacaktır."
VALİ HASAR TESPİT ÇALIŞMASININ BİTTİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Uluslararası miras listesine alındığı için UNESCO korumasında da bulunan Sur'da, halen bazı mahalle ve bağlı sokaklarda yasak devam ederken, Hükümet tarafından Sur ile ilgili paketler açıklanırken, Sur'un yeniden inşa edileceği duyurulmuştu. Sur'da ev ve işyerleri zarar görenlere nakdi yardımların yapıldığını belirten Valilik, ihalesi yapılan altyapı çalışmaların bitmesi halinde yasağın tümden kaldırılacağını açıklamıştı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Sur'daki çalışmalar ile ilgili son yaptığı açıklamada, hasar tespit çalışmasının bittiğini, evleri yıkılan ailelere şimdiye kadar eşyalar için 7.5 milyon para yardımı yapıldığını ve buna devam ettiklerini belirterek, "Yasağın kalkması için yıkım işlerinin tamamen bitmesi gerekir. Ancak, içeride bulunan bazı tescilli yapılara bitişik olan ve yıkılması gereken evler konusunda iş makinalarının çalışması konusunda sıkıntılar var. Oradaki yıkım işleri işçiler tarafından yapıldığından uzun zaman alıyor. Şu anda Sur ilçesinde su, kanalizyasyon gibi alt yapı hizmetlerinin yüzde 25'i tamamlandı. İşler bitince yasak kaldırılacak" demişti.
TAHİR ELÇİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNDEN BİR YIL GEÇTİ
Merkez Sur İlçesi'nde hendek-barikat operasyonları nedeniyle uygulanan yasak 1 yıldan bu yana devam ederken, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de öldürülmesinden bir yıl geçti. Sur İlçesi'nde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare'nin çatışmalarda hasar görmesi üzerine 28 Kasım 2015 tarihinde aynı yerde basın açıklaması yaptıktan sonra orada çıkan çatışmada yaşamını yitiren Elçi olayı ile ilgili yürütülen soruşturmada da bir sonuca ulaşılamadığı belirtildi. Elçi'nin öldürülmesinden sonra başlayan çatışma ve uygulanan yasaklar nedeniyle olay yerinde uzun süre keşif yapılamamış, uzun aradan sonra yapılan keşifte de Elçi'nin ölümüne neden olan mermi çekirdeği bulunamamıştı.
Kaynak: Diyarbakır Söz