Kum sanatına 8 yıl önce İstanbul'un fethini canlandırarak başlayan 34 yaşındaki Çelikdemir, merak sardığı bu sanatta kendini geliştirmeye karar verdi. Daha önce Anneler Günü başta olmak üzere bazı özel gün ve toplantılarda sunum yapan Çelikdemir, 15 Temmuz'da yaşananları halka daha iyi aktarabilmek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığınca yürütülen "Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar" projesine dahil oldu.
15 Temmuz gazileriyle ülkenin dört bir yanını gezen Çelikdemir, proje kapsamında darbe kalkışmasının önemli anlarının yer aldığı "15 Temmuz" temalı kum sanatı gösterisini sunuyor.
- 250 bin kişiye ulaşıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Daire Başkanı Rasim Arı, Siirt'teki programda AA muhabirine, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın talimatıyla dünya demokrasi tarihinde eşine hiç rastlanılamayacak ihanet gecesini anlatmaya devam ettiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve davetiyle darbe girişiminde bulunan hainlere karşı halkın meydanlara indiğini hatırlatan Arı, şöyle konuştu:
"Biz bu hainliği ülkemizin her bir ferdine, bütün illerimizde ve ülkemizin kıymetli evlatlarının yoğun şekilde yaşadıkları yurt dışında anlatmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 250 bin vatandaşımıza ulaştık. Bundan sonra da aynı heyecan ve azimle başka kişilere de ulaşmak için gayret sarf edeceğiz."
Programın önemine vurgu yapan Arı, "15 Temmuz temalı kum sanatı gösterisi de yer alıyor. Veysel kardeşimiz, kum sanatıyla 15 Temmuz'un hafızadan silinmemesine katkı sunuyor." diye konuştu.
- "Hainliği anlatmaya çalışıyorum"
Veysel Çelikdemir ise resim öğretmeni olduğunu ve atama beklediğini belirterek geçimini kum sanatıyla sağladığını aktardı.
Üniversite öğrencisiyken yurt dışındaki sanatçılardan esinlendiğini ifade eden Çelikdemir, mezun olduktan sonra "İstanbul'un fethi bu kum sanatıyla yapılsa acaba nasıl olur?" diyerek bu sanata başladığını anlattı.
15 Temmuz'la ilgili herkesin kendi alanında bir şeyler yapmaya çalıştığına işaret eden Çelikdemir, şunları dile getirdi:
"Yazarlarımız bununla alakalı yazılar, şairlerimiz şiirler yazdı; yönetmenlerimiz film ve diziler yaptı, belgeseller çekildi. Ben de bireysel olarak maalesef bu kötü olayı sanatımla insanlara ulaştırmaya çalışıyorum. Bakanlığımızca düzenlenen programlarda da il il dolaşarak 15 Temmuz'da yaşanan bu kalkışmada bizzat sokaklarda gazilerimiz, bu olayı insanlara aktarıyor. Ben de kum sanatıyla 15 Temmuz'da yaşanan hainliği anlatmaya çalışıyorum."
Daha önce özel gün ve toplantılarda sanatını icra ettiğini bildiren Çelikdemir, 15 Temmuz'dan bu yana hain darbe girişimini ve milletin kahramanlığını resmetmeye başladığını vurguladı.
- "O sahneyi her çizdiğimde duygulanıyorum"
Çelikdemir, 15 dakika süren kum sanatı gösterisiyle hain gecenin kilit noktalarını izleyicilere ilettiğini ifade ederek bu olayın hiçbir zaman unutturulmaması gerektiğini dile getirdi. Çelikdemir, şöyle devam etti:
"Kum sanatı gösterisinde tabutun omuzlarda taşındığı bir sahne var. Onu her çizdiğimde duygulanıyorum. Cumhurbaşkanımızın halkı sokaklara davet etmesi gibi darbe girişiminin kilit noktaları var. Gösteride bu olmazsa olmaz çünkü darbe girişiminin seyrini değiştiren en büyük olay budur. Bunun yanında darbe girişiminde insanların tanklara çıkması, silahların önüne atlaması gibi anları anlatıyorum."
8 yıldır ilgilendiği sanatı "15 Temmuz öncesi ve sonrası" olarak ayırdığına dikkati çeken Çelikdemir, şunları kaydetti:
"Sanatla geçen 8 yılı bir tarafa koyuyorum, 15 Temmuz'u bambaşka bir tarafa koyuyorum çünkü bana diğer programların hissettirdiğiyle 15 Temmuz'un hissettirdiği şeyler çok farklı. Bir sanatçı olarak bu olayı sanatımla anlatabiliyorum. Her zaman bir şeyler ekleyip çıkarıyorum, müzikleri değiştiriyorum. İnsanları kum sanatıyla o güne götürmeye gayret ediyorum."
Kaynak: Diyarbakır Söz