Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1961, 1982 değil 2023 anayasasını yapmak istediklerini söyledi. Bunu başarmak için azami gayret göstereceklerini belirten Erdoğan, "27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat sonrası Türkiye ekonomisi dağıldı, enflasyon, yüksek faiz fırladı. Bunun faturası ise millete çıktı. Köşeyi dönenler olmadı mı, oldu. Statükoyu desteklemeye devam edenler oldu. Ama kendileri dışındaki iş adamlarını görmediler, görmek istemediler. Birileri ceplerini doldururken, milletin çoğu krizlerin faturasını ödemek zorunda kaldı. Artık biz böyle bir Türkiye'yi geride bıraktık asla böyle bir Türkiye'yi düşünemiyoruz." dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rixos Otel'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni ve 2023'e Giderken Değer Yaratmak ve Liderlik Programı'na katıldı. Törende Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da yer aldı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin ekonomide geldiği nokta ile ihracat rakamlarına ilişkin bilgiler verdi. Çağlayan'ın konuşmasının ardından en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmaya ödüllerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi.
Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Erdoğan, 2023 hedeflerini açıkladıklarını hatırlatarak kararlı bir şekilde yürüdüklerini vurguladı. Önemli olanın inanmak olduğunu belirten Erdoğan, "Öyle önemli bir şey ki tekeden bile süt çıkarır." ifadesini kullandı. Erdoğan, önemli olanın güven olduğunu ve nerelerden nereye gelindiğine bakıldığında bunun görüleceğini ifade etti.
İhracaatı 9 yılda üç kat artırdıklarını, 'nasıl olsa üç kat artırdık' deme lükslerinin bulunmadığını, yarışın daha da bir heyecan kazandığını dile getiren Erdoğan, heyecanla bu işin sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Göğüslerini kabartan bir girişimci iş adamları olduğunu anlatan Erdoğan, dünyanın neresine giderse Türkiye'den bir işadamı gördüğünü ifade etti. Türk iş adamlarının övülmesinden millet adına gurur duyduğunu vurgulayan Erdoğan, bu azmin asla yitirilmemesini istedi.
Yolları açmaya, vizeleri kaldırmaya devam edeceklerini dile getiren Erdoğan, açılan sınırlardan geçerek yüz akı olmaya devam edileceğini kaydetti. Önümüzde zor bir süreç olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Geleneksel yöntemleri aşmak değişime çok hızlı uyum sağlamak zorundayız. İş adamlarının tek başına gayret, çaba, mücadeleleri başarı için yeterli olmuyor. Bürokrasinin de iş adamlarının hızına uyum sağlaması, değişime adapte olması gerekiyor. Aynı şekilde siyasilerin, yargının uygun bir ruha bürünmesi gerekiyor. 9,5 yıldır gerçekten çok büyük mücadele verdik. Dış politikadan iç politikaya kadar her alanda reformlar gerçekleştirdik. Çetelerle, mafya ile mücadele ettik. Güven ortamını hedef alanlara yönelik cesaretle üzerlerine gittik. 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat sonrası Türkiye ekonomisi dağıldı, enflasyon, yüksek faiz fırladı. Bunun faturası ise millete çıktı. Köşeyi dönenler olmadı mı, oldu. Statükoyu desteklemeye devam edenler oldu. Ama kendileri dışındaki iş adamlarını görmediler, görmek istemediler. Birileri ceplerini doldururken, milletin çoğu krizlerin faturasını ödemek zorunda kaldı. Artık biz böyle bir Türkiye'yi geride bıraktık asla böyle bir Türkiye'yi düşünemiyoruz.” dedi.
İstikrar ve güvenin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bunların bozulmaması için çok büyük çaba gösterdiklerini belirterek iki sır kelimenin istikrar ve güven olduğunu ifade etti. "Girişimci ve işadamlarımız bu istikrar ve güvene sahip çıktığı sürece inşallah bu acıları bir daha yaşamayacağız. Milletin ağır faturalar ödemesine göz yummayacağız." diyen Erdoğan, Türkiye büyüdükçe kendilerinin de teşvikleri büyüteceklerini, teşvik alanını genişletmeye devam edeceklerini söyledi. Önceki teşvik uygulamalarında başarılı sonuçlar elde ettiklerini, bunda da aynı başarıyı elde edeceklerini anlatan Erdoğan, yasamanın, yargının, yasaların ve anayasanın bütün millet olduğu gibi iş adamları için de önemini bildiklerini kaydetti.
Meclis'in yoğun bir şekilde engellemelere rağmen yasaları çıkarmaya devam ettiğini anlatan Erdoğan, yargıyı bağımlılıktan çıkarıp bağımsız bir noktaya taşıdıklarını vurguladı. Ancak anayasanın ciddi sorunları olduğunu ve bunu bildiklerini belirten Erdoğan, bu Anayasa ile 2023'e yürünemeyeceğinin altını çizdi. Anayasanın Türkiye'nin vizyonuyla aynı yöne bakmadığını dile getiren Erdoğan, anayasa değişikliklerini Meclis'teki partilerle değil millete, referanduma götürdüklerini ifade etti.
'ANAYASA KONUSUNDA MASADAN KALKAN TARAF OLMAYACAĞIZ'
Yeni bir anayasa için 12 Haziran'da çalışmalara başladıklarını anlatan Erdoğan, ilgili tüm tarafların katılımı ile demokratik, sivil, özgürlükçü anayasa için çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini söyledi. Masadan kalkan taraf olmayacaklarını vurgulayan Erdoğan, ancak millete de bir dayatma yapılmasına asla göz yummayacaklarının altını çizdi.
Anamuhalefet partisinin bazı şartlar öne sürerek yavaş yavaş bir mızıkcılığın sinyallerini vermeye başladığını dile getiren Erdoğan, "Silahlada olsa bunları engelleriz, şunu yaparız, bunu yaparız" dendiğini aktararak "Madem silahla Ankara'ya gelecektin dağı niye bıraktın, orada kalsaydın." eleştirisinde bulundu.
1961, 1982 değil 2023 anayasası yapmak istediklerini belirten Erdoğan, bunu başarmak için azami gayret göstereceklerini ifade etti. Çalışmalarını Türkiye'yi kucaklaya bir heyecan haline getireceklerini belirten Erdoğan, yurt dışı gezilerini hatırlatarak "Her taraf bize, size bakıyor. Ulusaldan uluslararasına çıkıyoruz. Çıta artık yükseliyor." şeklinde konuştu.
CİHAN
Kaynak: Diyarbakır Söz