200 kadın meslek sahibi oldu

Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesi tamamlandı. 12 bin kadının yararlandığı projeden 200 kadın meslek sahibi oldu, 400 kadına da girişimcilik kursu verildi.

200 kadın meslek sahibi oldu

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından Avrupa Birliği’ne sunulan ve kabul edilen “Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım” projesi sona erdi. Yaklaşık 12 bin kadının yararlandığı projede 200 kadın meslek sahibi oldu, 400 kadına da girişimcilik kursu verildi.

MESLEK SAHİBİ OLDULAR

MEKSA tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilen “Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım” projesinin kapanış programı düzenlendi. 2014 yılında hazırlanıp AB’ye sunulan ve 2017’nin Mart ayında başlayan proje bugün itibari ile son buldu. Proje kapsamında 12 bin kadına ulaşılarak 200 kadına da meslek öğretildi. Proje ile ilgili bilgi veren MEKSA Başkanı Sertaç Işık, projenin 1 yıllık olduğunu söyledi. Çok kapsamlı bir proje oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Işık, “Kadınlara yönelik çalışmayı gerçekleştirirken kadınların hem mesleki eğitimlerini hem mesleki eğitimlerinin ardından iş kurma aşamalarını hatta mesleki eğitimleri sırasında sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla çeşitli aktivitelerini gerçekleştirdik. Bunun dışında mesleki eğitime gelirken çocukları ne yapacaklar sorusunu bulmaya çalıştık, bunun için bir kreş oluşturduk. Eğitimlerden sonra nasıl iş bulabilirler kısmını kariyer merkezi kısmı ile çözmeye çalıştık. Herhangi bir mağduriyet yaşıyorlarsa Denetimli Serbestlik bünyesinde mağdur destek bürosu oluşturduk, oraya gidip istedikleri kuruma yönlendirilmelerini sağlamaya çalıştık” dedi.

Mesleki eğitimlerden 200 kadına hizmet verdiklerini, 400 kadına da girişimcilik eğitimi verdiklerini dile getiren Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

GİRİŞİMCİ OLACAKLAR

“Sosyal, kültürel aktiviteler bitti ama aslında tüm yaptığımız çalışmalar bütün sorunu çözmek için sadece katkı sağlayacak. Amacımız Diyarbakır geneline yaymak. Eğer genele yayıp bir model oluşturabilirsek bu modeli Türkiye genelinde uygulama şansına sahip olacağız. Bunun için de bu tür projelerin devam etmesi gerekiyor. Bu AB ile Türkiye Cumhuriyetinin ortak katkısı ile yürütülen bir projeydi ama bizim devletimiz de artık kendi başına bu tür projeleri destekleyebilecek güçte ve kendi kaynakları ile destekleri ile özellikle STK ve kamu işbirliğiyle bu tip projelerin geliştirilmesi gerekiyor. Geliştirilen her proje daha fazla insana, daha fazla çocuğa dokunmamız anlamına geliyor. Burada bizim hedef grubumuz kadınlardı ama başka zaman engelliler olabilir, mültecilerle ilgili çalışma yapabiliriz yine çocuklarla ilgili çok yoğun çalışma yapabiliriz, Romanlarla ilgili çalışma yapabiliriz. Toplumun her kesimine dezavantajlı grubuna dokunmak gerektiğini düşünüyorum.”

Konuşmaların ardından girişimcilik kursunu başarı ile geçen kursiyerlere sertifikaları verildi. Ardından kadınların bir yılda ürettikleri ürünlerin sergisi yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz