Bingöl'ün Karlıova İlçesi Kadastro Mahkemesinde 1 Ocak 1992 tarihinde aleyhlerine açılan, 'Tapu iptal ve tescil davası' yıllar süren ve karar çıkmayan Filit Yıldırım, Müşrika Yıldırım, Mayparoz Sever ve Savaş Yıldırım, avukatları Ahmet Serhat Aydın aracılığıyla bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne 2014 yılında başvurdu.
MAKUL SÜREDE YARGILAMA
'Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği' iddiasıyla yapılan başvuruyu değerlendiren AYM, başvurucular aleyhine 1 Ocak 1992 tarihinde Karlıova Kadastro Mahkemesine açılan Kadrostro tespitine itirazda yerel mahkemenin verdiği kararın Yargıtay'ın 3 Mayıs 2016 tarihi kararıyla onandığını ve kararın tabligat aşamasında olduğu belirtildi.
Anayasa Mahkemesi kararında, somut olayda görüldüğü gibi yaklaşık 25 yıllık yargılama suresinin makul olmadığı sonucuna varmak gerektiğini belirterek, "Anayasanın 36'ncı maddesinde güvence altına alınan makul sürede yargılama hakkının ihlal edilmesine karar verilmesi gerekir. Makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiği, başvuruculara ayrı ayrı net 15 bin 600 lira mannevi tazminat ödenmesine, kararın bir örneğinin Karlıova Kadastro Mahkemesi ve Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi" denildi.
25 YIL SÜREN KADASTRO
25 yıl süren Kadastro davasını AYM'ye taşıyan Avukat Ahmet Serhat Aydın, bölgede buna benzer onlarca Kadastro davası olduğunu ve onlarca hakim değişmesine rağmen bu tür davalarında karar çıkmadığını söyledi. Sadece Bingöl'de AYM'ye taşıdıkları dava gibi bir çok dava olduğunu söyleyen Avukat Aydın, "Davaların bu kadar uzun sürmesinin nedeni güvenlik gerekçesiyle keşif yapılmaması ve aynı davalara çok sayıda kişinin müdahil olmasından kaynaklanıyor. AYM, buna benzer davalarında çoğunda ihlal kararı vermektedir"diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz