Ailelere PKK’lı çağrısı

İkna timleri devrede. Evlatları örgüte katılan ailelerle tek tek görüşülerek “Terörsüz Türkiye” süreci ve yeni yasal düzenleme anlatılırken, tek tip dilekçe hazırlandı.

Ailelere  PKK’lı çağrısı

HABER MERKEZİ

Güvenlik bürokrasisi, “Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında çalışmalarını hızlandırdı. Evlatları PKK’ya katılan ailelerle tek tek temasa geçen ikna timleri, yeni çerçeve yasa ve teslim sürecine ilişkin ailelere bilgi veriyor.

Hazırlanan listeler doğrultusunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki aileler, emniyet ve jandarma birimlerine davet edilerek süreç hakkında bilgilendiriliyor. İl merkezlerine gelmekte zorlanan aileler ise önceden telefonla aranarak randevu oluşturuluyor ve jandarma bünyesindeki ekipler tarafından evlerinde ziyaret ediliyor.

Görüşmelerde ailelere, Meclis’ten geçen “Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun” ile Türk Ceza Kanunu’nun 221. maddesindeki hükümler hakkında bilgi veriliyor. Örgüt mensuplarının aileleriyle yeniden iletişim kurması halinde ise güvenlik güçleri devreye girerek teslim sürecine ilişkin gerekli yönlendirmeyi yapıyor.

2 bin 500 eski PKK’lı için çalışma

Jandarma ve emniyet birimlerinin tespitlerine göre, geçmişte PKK’nın dağ kadrosunda faaliyet gösterdikten sonra örgütten ayrılarak Kuzey Irak’a yerleşen yaklaşık 2 bin 500 kişi bulunuyor. Öncelikli hedefin bu kişilerin Türkiye’ye dönüşünü sağlamak olduğu belirtiliyor.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye’ye dönmek isteyenlerin Habur Sınır Kapısı üzerinden giriş yapması planlanıyor. İlk işlemlerinin Başverimli Jandarma Karakol Komutanlığı’nda yapılmasının ardından, haklarında yakalama kararı bulunanlar ilgili illerin kolluk birimlerine teslim edilerek adli süreç işletilecek.

Eski PKK’lılarla temas

Irak’ın kuzeyinde yerleşik yaşama geçen eski PKK’lıların da yasanın yürürlüğe girmesini beklediği bildirildi. Bu kişilerin önemli bölümünün örgütle fikir ayrılığı yaşayarak bağını koparanlar ile ileri yaştaki, sağlık sorunları bulunan kişilerden oluştuğu ifade edildi.

Teslimde tek tip dilekçe

Yasadan yararlanmak isteyen PKK’lıların adli mercilere matbu dilekçelerle başvurması bekleniyor. Yargı çevrelerinden edinilen bilgilere göre yeni düzenleme, TCK’nın 221/2. maddesindeki etkin pişmanlık hükümlerinden farklı olduğu için dilekçelerde “pişmanlık” ifadesine yer verilmeyecek.

2009’daki süreçte Kandil ve Mahmur’dan gelerek Habur’da teslim olan 30 PKK’lı için uygulanan etkin pişmanlık prosedürünün aksine, yeni düzenlemede teslim olanların hukuki durumlarının kanun kapsamında değerlendirilmesi esas alınacak.

Matbu dilekçelerde kişinin kimlik bilgileriyle birlikte, yeni kanun kapsamında gerekli inceleme ve işlemlerin yapılarak dosyanın kesin hükme bağlanmasının talep edilmesi öngörülüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Yorumlar

Yorum Yap