Bölge Baroları'ndan 15 Temmuz açıklaması

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Baroları'nca 15 Temmuz ile ilgili yapılan açıklamada, OHAL uygulamasına son verilerek, özgürlük ortamının oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Bölge Baroları'ndan 15 Temmuz açıklaması

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde faaliyet yürüten 15 Baro Başkanlığı tarafından, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle ortak bir açıklama yapıldı. Bölge Baroları Dönem Sözcüsü ve Ağrı Baro Başkanı Ali Artuk imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ÖZGÜRLÜK ORTAMI OLUŞTURULSUN

"Türkiye toplumunun darbeye karşı tüm dünya halklarına örnek olabilecek demokratik refleksi takdire şayandır. Mazisi askeri darbe ve sıkıyönetim uygulamalarıyla dolu ülkemizdeki bu son darbe girişimi, Türkiye halklarının, siyasetinden bürokrasisine ve sivil toplum örgütlerinden halk katmanlarına kadar tek yumruk olup darbecilerin önüne adeta etten bir duvar örülerek püskürtülmüştür. FETÖ/PDY denilen silahlı terör örgütünün bu darbe teşebbüsü uluslararası konjonktürden bağışık değildir. Darbe girişiminin içerden ve dışarıdan destekleyen karanlık odakları şiddetle kınıyoruz. Türkiye toplumu olarak beklentimiz; darbe sürecinden sonra demokratik düzenin güçlendirilmesi, ülkemiz sorunlarının siyasal zeminde çözülmesi, farklılıkların zenginlik olarak görülerek hareket edilmesi ve darbe teşebbüsünün tüm etmenleri bertaraf edildikten sonra bir an önce normalleşme sürecine gidilmesidir. Hal böyle iken OHAL ilanının takiben bu doğrultuda çıkarılan KHK'lerle bir takım düzenlemeler yapılması yoluna gidilmiş, savunma örgütünün alanının daraltılması tercih edilmiş, ölçüyü aşan, temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan bir anlayış ile yola devam edilmiştir. Türkiye toplumunun beklentisinin aksine yapılan bu tür faaliyetler ile toplumun birbirine kenetlemesi sağlanamaz. Ülkemizin hiç ihtiyacı olmadığı kadar sorunu mevcut olmakla birlikte bu sorunların çözümü noktasında güvenlikçi yaklaşımların sergilenmesi halklarımızı daha da kutuplaştıracaktır. Bölge Baroları olarak OHAL uygulamasına son verilerek; özgürlük ortamının oluşması için gerekli iklimin yaratılmasını, hukukun üstünlüğü düsturundan taviz vermeden, demokratik toplumun gereklerine uygun bir anlayışın hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz