Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Tutuklu milletvekilleriyle alakalı hadise muhalefet partilerinin Türkiye'ye bir eseridir'' dedi.
Bozdağ, Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri ile görüştü. Bozdağ, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Devlet Tiyatroları'nın özelleştirilmesiyle ilgili bir tasarı hazırlığı olduğunu yönünde açıklaması olduğu hatırlatılarak, tasarıda neler olacağı ve tasarıya bakışı sorulan Bozdağ, Bakanlar Kurulu'nda tiyatroların durumuyla ilgili bir değerlendirme yapıldığını dile getirdi.
Bozdağ, mevcut durumun rekabete açık olmadığı ve bu konuda rekabet ortamını doğurucu adımlara ihtiyaç olduğu, tiyatro sanatını icra eden sanatçıların daha özgür bir ortamda sanatlarını icra edebilmeleri için özelleştirilmelerinin, onların kendi istedikleri biçimde tiyatro icra edebilmeleri konusunda bir değerlendirme yapıldığını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışma yapacağını vurgulayan Bozdağ, çalışmanın sonucuna göre atılacak adımın kapsamının netleşeceğini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:
''Şu andaki karar bu konudaki atılacak adımın tiyatro sanatını ve bu alandaki çalışmaları hem rekabete açma hem bu konudaki hürriyetin tam olarak hayata geçmesini temin etmek, tiyatro sanatının her türlü baskıdan, denetimden uzak şekilde icrasını temin etmek amacına dönüktür. Bu devletin desteğinin ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Devlet bundan sonra da tiyatroları, tiyatro sanatını icra eden sanatçılarımızı desteklemeye devam edecektir. Bu çalışma desteğin kapsamını ve niteliğini de ortaya koyacaktır.''
Tutuklu milletvekilleri
Bozdağ, bir gazetecinin 3 muhalefet partisinin tutuklu milletvekilleri konusunda anlaşmış gibi gözüktüğünü belirterek, hükümetten gelecek görüşün sorması üzerine şu cevabı verdi:
''Biz bu konudaki görüşümüzü defalarca ifade ettik. Tutuklu milletvekilleriyle alakalı hadise muhalefet partilerinin Türkiye'ye bir eseridir. Bunda muhalefet partilerinin genel başkanları, hatta siyaset yapan pek çok partilerdeki yetkili siyasetçiler ve Türkiye'de pek çok hukukçu milletvekili seçildikleri takdirde bunun otomatik bir tahliye sonucu doğurmayacağını defalarca ifade etmişlerdir. Buna rağmen de aday göstermiştir partiler. Bu nedenle bugünkü tartışılan konu esasında bütün kamuoyunun uyarmasına rağmen muhalefet partilerinin eseri olarak ortaya çıkmış bir sorundur.''
Şu anda üzerinde uzlaşılmış, mutabakata varılmış bir metin olmadığını ancak muhalefet partilerinin kendi aralarında görüşüp Meclis Başkanı'na mutabakatlarını illettikleri bir metin olduğunu anlatan Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Bütün partiler arasında mutabakat olması için diğer partilerin de yani AK Parti'nin de bu konuda görüşünü ifade etmesi lazım. Şu ana kadar AK Parti bu konuyla ilgili yetkili organlarında bir değerlendirme yapmadı. Önümüzdeki günlerde yetkili organlarında bir değerlendirme yaptıktan sonra kendi görüşünü ortaya koyacaktır. Şu aşamada bizim söylediğimiz şey, bugüne kadar söylediklerimizin tekrarından ibarettir. Yani bu muhalefetin eseri bir sorundur ve muhalefetin ortaya koyduğu öneriye baktığınızda da esasında o öneri de pek çok hukuki sakıncaları da içinde barındıran özellikler taşıyor. Onun için bunun bir değerlendirmesi yapıldıktan sonra bir karar ortaya çıkacaktır. Henüz AK Parti yetkili kurullarında bildiğim kadarıyla bu konu değerlendirilmedi. Değerlendirildikten sonra kamuoyuna bu konudaki parti görüşünü açıklayacaktır. Bu konuda hükümette bir değerlendirme yapılmadı. Çünkü Meclis Başkanı'nın çalışması partiler arası bir uzlaşma arayışıdır. Dolasıyla değerlendirme partide olacaktır.''
Okullardaki süt dağıtımı
Okullarda süt dağıtılmasıyla ilgili gelişmelerin sorulması üzerine ise Bozdağ, süt zehirlenmesi iddialarıyla ilgili haberlerin birbiriyle çelişkili olduğunu söyledi.
MEB ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamaları olduğunu belirten Bozdağ, sütün sağlık açısından zararlı olduğu, birtakım sıkıntılar oluşturduğu gerekçesiyle değil de başka nedenlerle ortaya çıkmış bir sorun olabileceğini ifade ettiklerini bildirdi.
Bozdağ, konuyla ilgili incelemenin sürdüğünü anlatarak, incelemeler bittikten sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabileceğini kaydederek, şöyle konuştu:
''Bu konunun çarpıtılması, bu konu üzerinden siyaset üretilmesi de fevkalade yanlıştır. Burada atılmış yararlı bir adım var. Burada herkes sağlık koşullarına ve diğer koşullara riayet ederek bu sürecin işletilmesi konusunda bir kararlılık var. Ortada bir eksilik, bir yanlışlık bildiğimiz kadarıyla yok. Sağlık açısından da sorun doğuran bir durum olmadığına ilişkin ön değerlendirmeler var. Ancak bununla ilgili nihai değerlendirme incelemeler yapıldıktan sonra çıkacaktır. Tarım Bakanlığımız da Sağlık Bakanlığımız da Milli Eğitim Bakanlığımız da bu konuyu yakından takip ediyorlar.''
AA
Kaynak: Diyarbakır Söz