Türkiye milletinin çayı ne kadar çok sevdiği bilinir. Akşam çayı, kahvaltı çayı, misafire çay derken demlik demlik tüketiyoruz. Son dönemlerde pratik olması nedeniyle poşet, demlik gibi çaylar tercih ediliyor. Bunun dışında ise bir de sallama bitki çayları var. Ancak poşet çaylarda gözle göremediğimiz büyük bir tehlike var. Asıl risk ise sallama ipi ve poşet çaylar olduğu iddia edildi.
Konuyla ilgili ilk konuşanlardan olan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Meral Yurtsever, bazı poşet çaylar üzerine yaptığı araştırmada, farklı markalarda 11 bardak poşetinin 4'ünde, 11 demlik poşetinin ise tamamında mikroplastiğe rastladı.
Araştırmada selüloz olarak bilinen, farklı markalarda 11 bardak poşetini ve 11 demlik poşetini inceledi.
Yurtsever, demlik poşetlerinin tamamının plastik ilaveli dokudan yapıldığını, bardak poşetlerinin 4'ünün yüzde 100 selülozdan imal edildiğini, 7 tanesinin ise plastik içerdiğini saptadığını söyledi.
Yurtsever, 'Benim incelediğim 11 demlik poşetinin tamamının plastik katkılı olduğunu ve bu plastiklerin de polyester, polipropilen, polietilen olduğunu gördüm.' diye konuştu.
Peki hangi çayı içmeliyiz?
Poşet çay yerine dökme çay kullanılmasını tavsiye eden Yurtsever, 'Tüketicinin aslında çok ambalaj içermeyen ürünlere yönelmesi daha doğru olur. Dökme çayları tercih edebiliriz. Poşet çaylar, tamam, pratikliği inkar edilemez ama gerçekten çevreye ve insana etkileri ve yükü olabilir.
Sadece mikroplastik kirliliği açısından değil. Poşet çayları düşündüğümüzde o ilave poşet, etiket, zımba ya da yapıştırıcı, pamuk iplik vs. düşündüğümüzde ekstradan çöp üretmiş oluyoruz ama dökme çay kullandığımızda doğrudan onu alıp bir çaydanlıkta demliyoruz.' dedi.
Haber: Yılmaz BEKLEYEN
Kaynak: Diyarbakır Söz