Cömert davasındaki karar kimseyi memnun etmedi

BALIKESİR'de geçen pazartesi günü görülen Abdullah Cömert davasında sanık polis Ahmet K., gaz tüfeğiyle kastın aşılması suretiyle öldürme suçunu işlediği gerekçesiyle 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Oy çokluğuyla verilen bu karara, Cömert'in avukatları ve sanık vekili ile Cumhuriyet Savcısı'nın da itiraz ettiği ortaya çıktı.

Cömert davasındaki karar kimseyi memnun etmedi
Hatay'da 2 Haziran 2013 tarihindeki Gezi Parkı protestoları sırasında polis panzerinden atılan biber gazı kapsülü başına isabet eden Abdullah Cömert öldü. Adli Tıp raporunda da Cömert'in başına gaz fişeğinin isabet etmesiyle öldüğü belirtildi. Bunun üzerine savcılığın başlattığı soruşturma, 14 Nisan 2014'te tamamlandı. Hatay 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianameyle, sanık polis memuru Ahmet K. hakkında, 'Olası kastla insan öldürmek' suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Güvenlik itirazlarının ardından Yargıtay 5'nci Ceza Dairesi, davayı, Hatay'a 1200 kilometre uzaktaki Balıkesir'e nakletti.
Dava, 4 Kasım 2014 tarihinden itibaren Balıkesir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Mersin Adliyesi'nden sesli görüntülü bilişim sistemi sayesinde duruşmaya katılan tutuksuz sanık Ahmet K., suçsuz olduğunu söyledi. Cömert ailesinin avukatları sanığın kastederek maktulü öldürdüğünü ve en ağır cezanın verilmesini istedi. Cumhuriyet Savcısı Sedat Özen, sanığın TCK'nın 81/1, 21/2,53. maddelerinden olası kasıttan cezalandırılması gerektiğini vurguladı. Sanığın avukatı İbrahim Uzun, müvekkili Ahmet K.'nin suçu işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil olmadığını belirtirken beraatını istedi. Uzun mahkemenin aksi kanaatte olması halinde basit taksirden cezalandırılmasını talep etti.
OY ÇOKLUĞUYLA KARAR ALINMIŞTI
Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla aldığı kararda sanık polis Ahmet K.'ya gaz tüfeğinin silah sayıldığını vurgulayarak, kastın aşıldığı gerekçesiyle önce 12 yıl hapsine karar verdi. Mahkeme heyeti suçun kamuya ait bir araçla işlendiği gerekçesiyle cezayı 3'te 1 oranında artırarak 16 yıla çıkardı. Daha sonra da TCK'nın 62/1 maddesi gereği takdiri indirim nedenlerini göz önüne alıp, altıda bir oranında indirerek temyiz yolu açık olmak üzere 13 yıl 4 ay hapis ceza verdi. Mahkeme üyelerinden Turgut Gök, Cumhuriyet Savcısı Sedat Özen gibi sanığın olası kasıttan cezalandırılması gerektiğini belirterek, karşı oy kullandı. Mahkeme bitiminde de Cömert ailesi bu karara büyük tepki gösterdi. Ailenin avukatı Hatice Can ise kararı temyiz edeceklerini açıkladı.
SAVCI DA İTİRAZ ETTİ
Mahkemenin kararının ardından Cömert ailesinin avukatları cezayı az buldukları, sanık avukatı İbrahim Uzun ise cezayı çok buldukları gerekçesiyle temyize gitti. Sanığın olası kasıttan cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Cumhuriyet Savcısı Sedat Özen de karara itiraz etti.
Cömert ailesinin avukatı Hatice Can, savcının yaptığı itiraz kararını olumlu bulduklarını söyledi. Can, “Savcı davayı olası kasıttan açmıştı. Olası kastın cezası 20-25 yıl. Savcı son mütalaasında da sanığın olası kasttan cezalandırılarak 20-25 yıl hapis cezası verilmesini istedi. Ancak mahkeme heyeti bir hakimin ret oyu vermesine rağmen başkan ve bir üyenin oyuyla sanığa kastın aşılması suretiyle ölüme neden olmak suçundan 16 yıl ceza verip, bunu da 13 yıl 4 aya indirdi. Biz kararı temyiz ettik. Cumhuriyet Savcısı da iddianame ve son mütalaasına dayanarak karara itiraz etti" dedi.
Yargıtay itirazları değerlendirip karara bağlayacak.DHA

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler