Diyarbakır Barosu’ndan polis şiddetine suç duyurusu

Diyarbakır Barosu, açlık grevindeki çocuklarının durumuna dikkat çekmek isteyen annelerin dün Koşuyolu Parkı'nda maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Barosu’ndan polis şiddetine suç duyurusu

Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için her hafta düzenledikleri eylemin 174’ünsünü gerçekleştirdi. Birçok avukatın katıldığı açıklamada, “Em te ji bir nakin/Seni unutmayacağız” yazılı pankart açıldı.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Habibe Danışman Deyar, açlık grevindeki çocukları için eylem yapan tutuklu anneleri ve yakınlarını eylemlerine polisin müdahalesi üzerinde durdu.

Kızıltepe, Gebze Cezaevi, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde yaşanan olayların ardından Diyarbakır Koşuyolu Parkı’nda annelere dönük polis şiddetine tanık oldukları söyleyen Deyar, Baro olarak şiddet uygulayan bu kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

Deyar, başkanları Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 174 hafta geçmesine rağmen soruşturma dosyasında “somut gerçeğe yönelik hiçbir işlem yapılmadığını” da ifade etti. Deyar, yine öldürülen başkanlarının ideallerini yaşatmak üzere kurulan Tahir Elçi Vakfı’na da insan hakları mücadelesinde başarılar diledi.

 ‘ÖLÜM ORUCU KRİTİK EŞİĞİN GEÇİLDİĞİNİN GÖSTERGESİ’

Cezaevlerinde 177 gündür devam eden ve 1 Mart 2019 tarihi itibariyle katılımın 3 bin mahpusa ulaştığı açlık grevlerinin kritik aşamayı geçtiğini vurgulayan Deyar, “30 Nisan itibariyle 15 mahpus, açlık grevlerini ‘ölüm orucu’na dönüştürmüştür. Açlık grevinde geçirilen 177 günün sonunda eylemin ölüm orucuna dönüşmesi, kritik eşiğin geçildiğinin göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 ‘ANNELERE YÖNELİK ŞİDDETİ REDDEDİYORUZ’

19 Nisan’da, Gebze Cezaevi önünde açlık grevlerinde olan çocuklarının durumuna dikkat çekmek isteyen annelere yönelik polis şiddetini Diyarbakır Barosu olarak kabul etmediklerini söykeyen Deyar, yine dün Koşuyolu Parkı’nda çocuklarının durumlarını barışçıl bir şekilde dile getirmeye çalışan ve “Çocuklarımız ölmesin” diyen annelere, polis kadınlar eliyle şiddet yöneltildiğini belirtti. Deyar, Diyarbakır Barosu üyeleri olarak “barışçıl gösteri hakkı”na yönelen her türlü şiddeti reddettiklerini söyledi.

Baro olarak Avukatlık Kanunu uyarınca şiddet uygulayan kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını paylaşan Deyar, ilgili mercilerden kolluk görevlileri hakkında gerekli adli-idari tahkikatın yapılmasını istedi.

 ‘DERHAL ÇÖZÜM ODAKLI ADIMLAR ATILMALI’

 “Açlık grevi olgusunun ulusal ve uluslararası hukukta farklı yaklaşımlar olsa da bu anlamda haklı, meşru ve yasal zeminde yer bulan her talep, Adalet Bakanlığı’nca dinlenmeli ve derhal çözüm odaklı adımlar atılmalıdır” diyen Deyar, Diyarbakır Barosu olarak bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Açıklama, 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler