Diyarbakır SUR'da başlatılan terör örgütüne yönelik operasyonların tamamlanması akabinde TSK açıklamayı yaptı.' SUR'da vatandaşın güvenliği için 28 Kasım'dan bu yana süregelen operasyonlarda 300 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda 354 bomba düzeneği imha edildi ' denildi
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik 28 Kasım'da başlatılan operasyon sona erdi.
AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 103. gününde tamamlandı. Bölgede arama tarama faaliyetleri sürüyor.
Bugüne kadar yaklaşık 300 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda, 243 çukur ve barikat bertaraf edildi, 354 bomba düzeneği imha edildi. Çalışmalarda çok sayıda uzun namlulu ve ağır silah ile roketatar, roketatar mermisi, el yapımı patlayıcı, el bombası ve mühimmat ele geçirildi.
Sokağa çıkma yasağının sürdüğü bölgeden çok sayıda askeri araç çıkış yaptı. Güvenlik güçleri, operasyonun tamamlandığını duyarak evlerinin son halini görmek için gelen vatandaşların bölgeye girişine sokağa çıkma yasağının devam etmesi nedeniyle izin vermedi.
- Operasyonda sivil hassasiyeti ön planda tutuldu
Vatandaşların can güvenliği ve güvenli şekilde tahliyesi için her türlü önlemi alan Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurları, vatandaşların güvenliği için operasyonları hassasiyetle yürüttü.
Güvenlik güçlerinin sivil hassasiyetiyle yürüttüğü çalışmaların yanı sıra bölgenin labirenti andıran dar sokaklardan oluşması ve evlerin bitişik durumda bulunması, operasyonun tamamlanmasını geciktirdi.
- Operasyon bölgesinden 63 kişi tahliye edildi
Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde vatandaşların tamamına yakınının evlerini terk ettiği bölgede güvenlik güçleri, dar alana sıkışan teröristlerin saldırılarından endişe duyarak evlerinden ayrılmak isteyen vatandaşları kurtardı.
Bölgede sık sık zırhlı araçlardan megafonlarla sivillere "tahliye", teröristlere ise "teslim olun" çağrıları yapıldı.
Bu kapsamda bugüne kadar söz konusu anonslar üzerine Diyarbakır Valiliğine ulaşan talep doğrultusunda, 19 Şubat'ta 2'si kadın 6 kişi, 2 Mart'ta 1'i çocuk 3'ü kadın 11 kişi, 3 Mart'ta 10'u çocuk 5'i kadın 32 kişi tahliye edildi, 1 kişinin cesedi çıkarıldı. Operasyon bölgesinden 7 Mart'ta ise 1'i çocuk 2'si kadın 14 kişi güvenli şekilde tahliye edildi. Tahliye edilen 63 kişiden 20'si "terör örgütüne üye olmak" ve benzeri suçlardan tutuklandı, 13'ünün ise emniyetteki işlemleri sürüyor.
- Tarihi dokuya da zarar verdiler
Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, farklı medeniyetlere ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan Sur'da operasyonlarla sıkıştırılan PKK'lı teröristler, tarihi dokuya da zarar verdi.
PKK'lı teröristlerce aralık ayında düzenlenen saldırıda kentin ilk Osmanlı eseri Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi'nde çıkan yangın nedeniyle büyük çapta hasar oluştu. Teröristlerin, camiyi ateşe vermeden önce uzun namlulu silahlarla saldırması sonucu ibadethanenin kapı, duvar ve camları zarar gördü. Tarihi Fatih Paşa, Arap Şeyh, Hacı Hamit ve Hasırlı camileri ile Ermeni, Katolik ve Protestan kiliselerinin çevresinde teröristlerce kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara çok sayıda patlayıcı tuzaklandığı belirlendi. - Eğitim yuvalarını tahrip ettiler Sur'daki Süleyman Nazif Anaokulu, Yavuz Selim Ortaokulu, Mardinkapı İlkokulu/Ortaokulunu ateşe veren teröristler, öğrencileri de mağdur etti.Yarıyıl tatilinin ardından 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemi başlarken, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 7 okulda bini aşkın öğrenci, terör saldırıları nedeniyle eğitime başlayamadı.
Sur'da birinci yarıyılda karne sevinci yaşayamayan bu öğrencilerden bir bölümü, terör saldırıları nedeniyle aileleriyle yerleştikleri farklı il ve ilçelerdeki okullarda misafir öğrenci olarak eğitimlerini sürdürmek zorunda kaldı.
- Devlet, terör mağduru aileleri yalnız bırakmadı Teröristlerin tehditleri ve saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan ve mağdur olan binlerce aileye Başbakanlıktan gönderilen ödeneğin yanı sıra Diyarbakır Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından da yardım yapıldı. - Terör mağduru esnaf işportacı oldu Kentte "alışverişin merkezi" olarak nitelendirilen Sur'da terör saldırıları nedeniyle iş yerlerini açamayan esnaftan bazıları ise dükkanlarından alabildikleri ürünleri, sokağa çıkma yasağının olmadığı ilçelerde kaldırımlarda açtıkları tezgahlarda satmaya çalıştı. Bazı esnaf ise iş yerinden alabildiği ürünleri satabilmek için kentin farklı ilçelerinde dükkan kiraladı. - Yaklaşık 4 bin 500 aile göç etti Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki terör olayları nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 mahallede yaklaşık 4 bin 500 aile, evlerinden ayrılmak zorunda kalarak merkez Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine taşındı. Bazı aileler ise talepleri doğrultusunda güvenlik güçlerince zırhlı araçlarla evlerinden tahliye edilerek güvenli bölgeye götürüldü. Soğuk havaya rağmen yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile evlerini ve mahallelerini terk etmek zorunda kalan aileler ile hasar gören ev ve iş yerlerini onaran vatandaşlar, terör örgütü PKK ile HDP'ye tepki gösterdi. Sur ilçesindeki evi dışında kalacak yeri olmayan aileler ise kentteki otellerde misafir ediliyor.Sur, Diyarbakır'ın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Diyarbakır'ın en eski yerleşim merkezinde kurulmuştur. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan tarihi Diyarbakır surlarından almıştır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan Sur ilçesi, Dicle Nehri’nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte,Karacadağ’ın lavları üzerine kurulmuştur. İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür.
Tarihi geçmişi; çok eskilere, MÖ 7500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Son dönemde yapılan arkeolojik kazılarda Dünyadaki en eski yerleşim alanlarının bu bölgede olduğu görülmüştür.[kaynak belirtilmeli]
İlçede sırasıyla Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular,Osmanlılar ve 30’a yakın uygarlık hüküm sürmüştür.
İlçe çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi olmuştur. İlçe bir tarih ve kültür merkezi olma özelliğini her zaman koruyabilmeyi başarmıştır. Her uygarlık kendi kültürünü, öncekilerle kaynaştırıp, daha zengin hale getirerek yeni kuşaklara adeta bir ‘’Açık Hava Yazıtlar Müzesi’’ şeklinde sunmuştur.
Kaynak: Diyarbakır Söz