Diyarbakır'dan destek mesajı

Diyarbakır'da, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 86 yıl sonra cuma namazıyla ibadete açılmasına ilişkin basın açıklaması yapıldı.

Diyarbakır'dan destek mesajı

DİYARBAKIR-Diyarbakır'da 86 yıl sonra ibadete açılan İstanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi için Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) öncülüğünde basın açıklaması yapıldı.

TÜGVA öncülüğünde, merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Camii'de kılınan cuma namazı sonrası bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşlarınca (STK) Ayasofya-i Kebir Cami'nin ibadete açılmasına yönelik "Ayasofya Diriliş Bildirisi" okundu.

TÜGVA Diyarbakır İl Temsilcisi Mahmut Yağmur 'un okuduğu bildiride, Ayasofya'nın inşa edildiği tarihten itibaren defalarca şahit olduğu yeniden dirilişlerinden birini yaşadığını söyledi.

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ

Yağmur, "Ayasofya'nın dirilişi, Mescid-i Aksa'nın özgürlüğe kavuşmasının habercisidir. Ayasofya'nın dirilişi, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların fetret devrinden çıkış iradesinin ayak sesidir. Sadece Müslümanların değil, onlarla birlikte tüm mazlumların, mağdurların, ezilmişlerin, sömürülmüşlerin umut ateşinin yeniden alevlenişidir. Türkiye milleti, Müslümanlar ve tüm insanlık olarak dünyaya söyleyecek yeni sözlerimiz olduğunun ifadesidir. Ayasofya'nın dirilişi, Bedir'den Malazgirt'e, Niğbolu'dan Çanakkale'ye kadar tarihimizin tüm atılım dönemlerini yeniden hatırlayışımızın adıdır. Ayasofya'nın dirilişi, şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetlerine gerekirse canımız pahasına sahip çıkma kararlılığımızın remzidir. Buhara'dan Endülüs'e kadar medeniyetimizin tüm sembol şehirlerine verdiğimiz bir gönül selamıdır." ifadelerini kullandı.

FETİH MİRASIDIR AYASOFYA            

"Ayasofya'nın dirilişinin ezanın aslına döndürülmesinden 70 yıl sonra Fatih'in emaneti Ayasofya'nın da cami olarak hizmete girmesi, gecikmiş bir yeniden silkiniştir" diyen Yağmur, devamında şunları kaydetti:

"Ayasofya'nın dirilişi, Alparslan'dan, Selahattin’e, Fatih'e ve Abdülhamit'e kadar ecdadın tamamına vefamızın gereğidir. Fatih'in fetih ruhunu şad etme yanında, Akşemsettin'in maneviyatını, Mimar Sinan'ın estetiğini ve zevkini de yeniden gönlümüzde canlandırmaktır. Ayasofya'nın dirilişi, insanlığın özlemle beklediği temeli adalet, vicdan, ahlak, tevhid ve kardeşlik olan medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolüdür. Bu mabedin kapılarındaki zincirler yanında, topyekûn gönüllerdeki ve ayaklardaki prangaların da kırılıp atılmasıdır. Ezanın aslına döndürülmesinden 70 yıl sonra Fatih'in emaneti Ayasofya'nın da Cami olarak hizmete girmesi, gecikmiş bir yeniden silkiniştir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler