Eğitim kalitesi hızla artıyor!

Vali Aksoy, ildeki eğitim kalitesinin yükseldiğini, bir önceki yıla göre daha iyi bir konuma doğru ilerlediğini söyledi.

Eğitim kalitesi hızla artıyor!

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, ildeki eğitim kalitesinin yükseldiğini, bir önceki yıla göre daha iyi bir konuma doğru ilerlediğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevi’nin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Aksoy’un yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Yenişehir Belediye Başkan Vekili Dr. Mehmet Özel, Vali Yardımcısı Sercan Gökdemir, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Okullar Daire başkanı Mehmet Baran, Eğitim Politikaları Daire Başkanı Recep Altın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Eğitim-bir Sen Şube Başkanı Yunus Memiş, Oda ve Borsa başkanları, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Programda ilk önce Mesleki Eğitim tanıtım filmi izlendi. Açış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, geçmişte 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, her geçen gün büyüyen, büyük bir genç nüfusu bağrında taşıyan kadim kent Diyarbakır’da mesleki eğitim paydaşları ile birlikte böylesine önemli bir toplantının gerçekleşmiş olmasının büyük bir onur kaynağı olduğunu söyledi.

GENÇ BİR NÜFUSA SAHİPİZ

Aslan’dan sonra konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise şunları söyledi: “Diyarbakır ortanca yaş ortalaması 22.8 ile ülkemizin en genç şehirleri arasında yer almaktadır. 1 milyon 673 bin nüfusunun üçte biri 0-15 yaş aralığındadır. Dolayısıyla nüfusun yaş gruplarına ve artan nüfusu dikkate aldığımız zaman eğitimin ne kadar önem arz ettiğini görüyor ve en büyük yatırımın eğitime ve insana olduğunu belirtmek istiyorum.”

GÜl, İŞ VE BEYİN GÜCÜ

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise birçok kurumun yaşadığı sıkıntıların büyüğünün nitelikli eleman sıkıntısı olduğunu belirterek ülkelerin kalkınmasındaki önemli etkenlerin iş ve beyin gücü olduğunu söyledi. Ülkemizde ve bölgemizde nitelikli iş gücünün ihtiyacı karşılamadığını belirten Rektör Gül bunun için meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının öneminin çok açık ortada olduğunu söyledi.

MESLEK EDİNDİREBİLMEK

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci konuştu. Demirci Diyarbakır'ın 1920'li yıllarda Anadolu'da İstanbul ve İzmir'den sonra kültür, sanat, edebiyat, sanayi ile ticaret alanında üçüncü sırada olduğunu söyledi. Bu coğrafyanın çocuklarının kendilerinden saygın bir hayat ve ayakları üzerinde durabilecek bir meslek istediklerini aktaran Demirci, "Bütün çocuklar gibi bu coğrafyadaki çocuklar da eğitimcilerden, bürokrasiden, eşraftan ve tüccardan kendi ayakları üzerinde yürüyebilecekleri, kendilerine yetebilecekleri aile kurabilecekleri coğrafyalarına ve kendi öz ailelerine katkıda bulunabilecekleri bir imkan istiyor." diye konuştu.

28 ŞUBAT SÜRECİNDE

Eğitimin sadece Milli Eğitim Bakanlığına ve eğitimcilere bırakılacak bir durum olmadığını altını çizen Demirci, eğitimi okula hapsetmenin insanı morga hapsetmekten farklı olmadığını dile getirdi. Diyarbakır'ın büyükşehir olduğunu ve şehrin imkanlarını çocuklara harcamaları gerektiğini dile getiren Demirci, "28 Şubat sürecinde mesleki eğitimin almış olduğu büyük tahribattan sonra bu tahribatın telafisi konusunda bizlere büyük işler düşüyor. 80 ve 90 'larda zeki çocuklar mesleki liseleri tercih ediyorlardı. 28 Şubat sürecinden sonra bir ses onlara dedi ki 'hayır meslek lisesini seçme." ifadelerini kullandı.

VALİ AKSOY KONUŞTU

Demirci'den sonra konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise, toplantıda ortaya konulacak görüş ve önerilerin, yol haritası oluşmasında da kendilerine önemli katkılar sunacağını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle ildeki mevcut imkanları geliştirerek mesleki eğitimin daha iyi noktaya taşınması için gayret gösterdiklerini ifade eden Aksoy, şöyle konuştu:

"Bizim mezun ettiğimiz, yetiştirdiğimiz gençlerimiz, hangi alanda, sektörün bizden talep ettiği nitelikteki insanlar hangi özelliklere sahip olacak. Biz bunları bir araya getirdiğimiz de amaca ulaşmış olacağız. Sektörün bu anlamda taleplerini çok net bir şekilde ortaya koyması, bizim gerek milli eğitimde gerekse üniversitemizde ihtiyaç duyulan alanları geliştirmemiz ve bu konuda çalışma yapmamız gerekiyor. Bizler zaman zaman gelen talepler, yapılan değerlendirmeler çerçevesinde il istihdam ve mesleki eğitim kurulunda meslek liselerimizde bazı alanlarda yeni bölümler açıyoruz, bazılarını da kapatıyoruz ve belirli bir ivme yakalamaya çalışıyoruz. Yine aynı şekilde üniversitemiz, ihtiyaç duyulan alanlarda meslek yüksekokullarında yeni bölümler, yeni alanlar açabiliyor. Bunların o bölgenin ihtiyaçlarının karşılanıp-karşılanmaması bakımından bu tespitler ve değerlendirmeler de büyük önem taşıyor. Bu yönüyle baktığımızda arkadaşlarımızın bugün ortaya koyacağı görüşler ve öneriler, bundan sonraki bizim yol haritamızın oluşmasında da bizlere çok önemli katkılar sunacak.

ÖZEL SEKTÖR MESLEK LİSESİ

Özel sektörün meslek lisesi konusuna henüz yönelmediğini ifade eden Vali Aksoy, "Diyarbakır’daki meslek liselerine baktığımızda Ticaret ve Sanayi Odamızın önderliğinde organize sanayi bölgemizde yapılan meslek lisesinin dışındaki meslek liseleri sadece sağlık meslek liseleridir. Temennimiz ve beklentimiz şudur ki, özel sektörün diğer alanlarda da çeşitlendirerek yeni meslek liselerini hem Diyarbakır’ımıza kazandırması, hem de bu alanda biraz daha yatırım yapmasıdır." dedi.

CAZİBE MERKEZLERİ KAPSAMINDA

‘Cazibe merkezleri programı kapsamında Diyarbakır'a aktarılan kaynağın bir kısmını eğitime aktardıklarını ifade eden Vali Aksoy şöyle dedi; "Cazibe merkezleri programı kapsamında ilimize aktarılan kaynağın bir kısmını da meslek liselerimizin daha iyi bir konuma gelmesi, okulda okuyan öğrencilerimizin kendilerini daha iyi geliştirebilmeleri adına 5 ayrı okulumuza laboratuvar yaptırdık. Yaklaşık olarak 1 milyon 42 bin TL’lik kaynağı, biz bu 5 okulumuzun laboratuvarına yeni bölümler oluşturma anlamında, onların gelişmesi adına harcadık.  Gençlerimizin en şekilde yetişmesi bizim en önemli isteklerimizin arasında geliyor.  Diyarbakır’da kurumlar arasında oluşturduğumuz işbirliğinin bundan sonraki süreçte de daha artarak devam etmesini diliyorum. " Açış konuşmalarının ardından kokteyle geçildi.

TEKNİK LİSENİN LABORATUVARI

Aksoy, daha sonra beraberinde Vali Yardımcısı Tuğba Koşar ve İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan ile Türk Telekom Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Diyarbakır Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde açılan yeni laboratuvarları inceledi. Aksoy,  5 meslek lisesinin laboratuvarını yenilediklerini belirterek, "Diyarbakır eğitim kalitesini yükseltiyor. Her geçen gün bir önceki yıla göre, daha iyi bir konuma doğru ilerliyor. Eğitimin kalitesinin daha üst noktalara çıkması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz