Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 7 yıl önce 2 polisin şehit edildiği terör saldırısı ve sonrasında çıkan çatışmada dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybetmesine ilişkin davada, firari terörist Uğur Yakışır'ın aralarında bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren'in, cinayete ‘siyasi suikast’ dediğini söylediği dönemin başbakanı ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar verip, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz yargılanan polis memurları S.T, F.T. ve M.S, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden katıldı, Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve avukatlar da salonda hazır bulundu. Elçi ailesinin avukatları, tutuksuz yargılanan polis memurlarının duruşmada dinlenilmesini talep etti. Sanık polisler, savunmalarının sorulması üzerine önceki beyanlarını tekrarlayarak, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu.
AHMET DAVUTOĞLU TANIK
Elçi ailesinin avukatlarından Erdal Doğan, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenilmesini talep etti.
Verilen aranın ardından mahkemece; ATK’ya müzekkere yazılarak olayla ilgili görüntü kayıtları arasındaki kopukluğun nedeninin sorulmasına, ATK ve TÜBİTAK’a gönderilen önceki müzekkere sonuçlarının beklenilmesine, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenilmesine, tanık olarak dinlenilmesi istenilen polislerin dinlenilmeleri taleplerinin reddine, ihbar mektubu gönderen kişilerin dinlenilme taleplerinin reddine, sanıkların SEGBİS ile duruşmalara katılmalarına dair ara karar kurularak duruşma 23/11/2022 günü saat 10:00’a ertelendi.
DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, duruşma sonrası adliye binası önünde basın mensuplarına açıklamada bulundu. Kendi imkanlarıyla Londra'da hazırladıkları deliller ile iddianamenin açıldığını belirten Eren, “Biz maddi gerçeğin açığa çıkmasını istiyoruz. Elçi cinayetinin bütün yönleriyle aydınlatılmasını istiyoruz. Mahkeme bir kısım taleplerimizi kabul etti. Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine yönelik talebimiz kabul edildi. Olay yerindeki istihbaratçıların dinlenmesi, sanık polislerin SEGBİS üzerinden değil doğrudan mahkemede hazır edilmesi taleplerimiz ise reddedildi” dedi.
Cinayetin bütün yönleriyle aydınlatılması için bu taleplerin önemli olduğunu vurgulayan Eren, “Bizim için cinayetin yaşandığı dönemdeki örgüt mensubunu takip eden istihbarat birimi üyesi güvenlik elemanlarının, yine aynı şekilde olay gününe ilişkin dinlenmesini istediğimiz kişilere dönük talepler maalesef reddedildi. Bütün yetkililere bir kez daha buradan niyetimizi, irademizi açıkça dile getirmek istiyoruz. Bizler ömrünü barışa adamış Tahir Elçi soruşturmasının bütün yönleriyle aydınlatılıncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
‘ANA TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ’
Açıklamada konuşan avukat Orhan Kemal Cengiz ise istihbarat raporunun eklerinin gelmesi ve Ahmet Davutoğlu'nun bir sonraki duruşmada dinlenmesini olumlu bulduklarını ifade ederek, “Fakat ana taleplerinin reddedilmesini olumsuz karşılıyoruz” dedi.
Orhan Kemal Cengiz, “İstihbaratçı polislerin, ‘ihmal’, ‘kasıt’ ne denilirse denilsin eylemlerine ilişkin dinlenmesini istedik. O taleplerimiz reddedildi. Mahkemenin maddi gerçeği ortaya koymama süreci devam ediyor. Bugün dile getirdiğimiz bütün taleplerin ara kararla yine reddedildiğini gördük" dedi.
‘ADALET İÇİN GÜÇLÜ BİR DİRENİŞ VAR’
Bölge baroları adına konuşan Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın, “Ahmet Davutoğlu'nun 'Bu bir siyasi suikasttır’ söylemini bütün boyutlarını duruşmada anlatmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Aydın, “Şu muhakkak ki kimse bu hakikatin önüne geçmeyecektir. Tahir Elçi davasının öncesi, sonrası vardır. El birliğiyle kapatılan delillere karşı güçlü bir direniş var. Geç de olsa adalet tecelli edecektir” ifadesini kullandı.
İSTENİLEN CEZALAR
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Barosunca, terör saldırılarında zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare'ye dikkati çekmek amacıyla basın açıklaması yapılmış, açıklamanın ardından teröristlerin saldırısı sonucu polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur şehit olmuş, çıkan çatışmada dönemin Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetmişti.
Saldırıya ilişkin hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilmişti. Saldırının ardından kaçan PKK'lı Mahsum Gürkan'ın bölgede gerçekleştirilen operasyonda etkisiz hale getirildiği belirtilen iddianamede, yakalama kararı çıkarılan terörist Uğur Yakışır hakkında "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", 2 polis memurunu "kasten öldürmek" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile Tahir Elçi'yi "olası kastla öldürmek" suçundan 20 yıldan 25 yıla, polis memuru S.T'yi "öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıla, "mala zarar vermek" ve "ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın alma" suçundan da 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Polis memurları S.T, F.T. ve M.S. hakkında da "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 2 yıldan 6'şar yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz