İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, teknolojinin çok ön plana çıktığı bu çağda, önemli bir birikime sahip üniversitelerin yabana atılamayacağını belirterek, ''Ancak üniversitelerin de toplumla bütünleşme, kurumlarla bütünleşme, kendi ülkeleriyle, dünya ile bütünleşme konusunda da çok aktif bir rol oynamaları gerekiyor'' dedi.
İÜ ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında ortak bilimsel çalışmaları ve eğitim-öğretim işbirliğini kapsayan protokol imzalandı.
Rektörlük Doktora Salonu'nda düzenlenen törende konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Söylet, bir ülkede demokrasinin bireyler tarafından içselleştirilmesiyle, yerleşik hale getirilmesiyle, o ülkedeki kurumların, bireylerin birlikte iş yapma kültürünün gereğini yerine getirdiğini söyledi.
Söylet, sinerji sözcüğünün bu birlikte kullanımların ortaya çıkardığı artı değerler için kullanıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
''Bizim kültürümüzde bunun çok güzel bir karşılığı var. Biz buna 'bereket' diyoruz. Yani birlikte iş yaptığınız zaman birden çok daha fazlası şeklinde topluma ve size geri dönüyor. Onun için bu bereket kavaramını bizim unutmamamız ve bu yönde çalışmamız gerekir. Hiçbir ülke üniversitelerinden vazgeçmez. Teknolojinin çok ön plana çıktığı bu çağda, böyle bir birikim katiyen yabana atılmaz. Ancak üniversitelerin de toplumla bütünleşme, kurumlarla bütünleşme, kendi ülkeleriyle, dünya ile bütünleşme konusunda da çok aktif bir rol oynamaları gerekiyor. Dışarıdan algı konusunda çok özen göstermeleri ve kurumların, toplumun algısını da olumlu yönde değiştirmeleri gerekiyor. Yüksek duvarların arkasında üniversite olmayacağız. Dolayısıyla biz yaşam boyu öğrenim felsefesini uygun şekilde, hem tüm paydaşlarımızla işbirliklerimizi artırma yolundayız, hem de yaşam boyu öğrenim çerçevesinde çalışmalar yapmaktayız.''
''Üniversitelerle işbirliğini temel bir yönetim ilkesi olarak kabul ediyoruz''
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, 4 ana başlıktaki böyle bir protokole imza atmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, ''Biz, üniversitelerle işbirliğini temel bir yönetim ilkesi olarak kabul ediyoruz. İstanbul bir üniversite kentidir ve milli eğitim camiası olarak 100 binden fazla öğretmenle İstanbul'a hizmet ediyoruz, hem eğitim fakültesi olan bütün üniversitelerle işbirliği yapıyoruz'' dedi.
Yıldız, İstanbul'da eğitim camiasına hizmet ederken üniversitelerle işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu kısa süre içerisinde yaptıkları projelerle gördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
''İstanbul Üniversitesi'nin bizim için ayrı bir yeri var. Ben bugünkü çalışmayla başlayacak olan projelerin devamını da arzu ediyorum. Dolayısıyla bu çalışmalarımızın hızlı bir şekilde devam edeceğini umuyoruz. Bunların yanı sıra bizim en öncelikli konumuz öğretmenlerimizle yeni yöntemlere ilişkin bilgilerin paylaşılmasıdır. Ancak bu kapsamda amacımız öğretmenlerimize kısa süreli eğitimler vermek değil. İşte sürekli eğitim merkezi bize bu imkanı veriyor. Teknolojiyi de, uzaktan eğitim ve yüz yüze olmak kaydıyla biz hocalarımızla öğretmenlerimizi buluşturmuş olacağız.''
Protokol kapsamında ''9. Sınıf MEB Türk Edebiyatı Z-Kitap Projesi'', ''Türk Dili ve Edebiyatı Akademisi Projesi'', ''FATİH Projesi'nin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi'', ''Şehir-Kültür-İstanbul Portalı Projesi'' konularında işbirliği yapılacak.
Kaynak: Diyarbakır Söz