Gabar’da 37 bin varile ulaşıldı!

Bakan Bayraktar, Gabar'da günlük petrol üretiminin 37 bin varili aştığını duyurdu. Bayraktar, "Bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu geliyor, dolayısıyla ay sonuna kadar hedefimiz 40 bin varili geçmek" dedi.

Gabar’da 37 bin varile ulaşıldı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da petrol üretiminde artışın devam ettiğini belirterek, "Son gelinen noktada, Gabar'da günlük 37 bin varil petrol üretimini geçmiş durumdayız. Bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu geliyor, dolayısıyla ay sonuna kadar hedefimiz 40 bin varili geçmek." dedi.

Bayraktar, İstanbul'da düzenlenen 6. Enerji ve İklim Forumu'nda, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 3,5 milyon metreküplük üretim seviyesine ulaşıldığı belirtti.

Söz konusu sahada ilk aşamada üretim hedefinin 10 milyon metreküp olduğunu anımsatan Bayraktar, Karadeniz'de arama faaliyetlerinin hızla devam ettiğini söyledi.

Bayraktar, karadaki petrol arama faaliyetleri kapsamında Gabar'da da üretimin devam ettiğini belirterek, "Son gelinen noktada, Gabar'da günlük 37 bin varil petrol üretimini geçmiş durumdayız. Bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu geliyor, dolayısıyla ay sonuna kadar hedefimiz 40 bin varili geçmek. Ondan sonra nisanda da 9 yeni kuyuyla, bu kuyularda yaklaşık 1000 varil civarında günlük üretim yapılıyor. Yılın ilk yarısını bulmadan 50 binlere ulaşmış olacağız ama hedef 2024 sonuna kadar günlük 100 bin varil." diye konuştu.

"HEYELAN TEHLİKESİ BELLİ NOKTALARDA HALEN DEVAM EDİYOR"

Bakan Bayraktar, Erzincan'daki maden kazası sahasında tüm imkanların kullanıldığını, drone, radar ve dedektörlerle 9 işçinin olabileceği potansiyel alanlara ilişkin aramaların yoğunlaştığını söyledi. gideceğim, çalışmaları yerinde görmek istiyorum." dedi.

DÜZENLİ OLARAK 17 NOKTADAN NUMUNE ALINIYOR

Bayraktar, kazadan sonra gerekli tedbirlerin alındığını aktararak, "Orada siyanürlü toprağın herhangi bir yere ilaveten buluşmaması adına gerekli tedbirleri aldık. DSİ'nin koordinasyonuyla 3 haftada 13 metrelik bir baraj yaptık." dedi.

SİNOP'TAKİ NÜKLEER SANTRAL İÇİN RUSYA VE GÜNEY KORE İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ilk reaktörünün bu yıl devreye alınması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, tüm reaktörlerin 2028'de devreye alınacağını söyledi.

Sinop ve Trakya'da dörder reaktörlü nükleer santrale ihtiyaç olduğunu anlatan Bayraktar, Sinop'ta kurulması planlanan santral için Rusya ve Güney Kore ile görüşüldüğünü ifade etti.

Bayraktar, Trakya için de ağırlıklı olarak Çin ile konuştuklarını ve ciddi bir noktaya geldiklerini dile getirerek, "İnşallah bu sene içinde onun adını koymamız gerekiyor. Onun üzerinde çalışıyoruz." dedi.

"İLK ETAPTA 2 MİLYAR METREKÜP TÜRKMEN GAZI TÜRKİYE'YE GETİRİLEBİLİR"

Bakan Bayraktar, Türkiye'de kurulacak gaz merkezine ilişkin de "İlk etapta İstanbul Finans Merkezi'nde Gazprom ile birlikte gaz ticaret platformu üzerinde çalışıyoruz. Platformu kısa sürede devreye alabileceğimizi düşünüyoruz." dedi.

Trakya'da içinde deponun, hatların birbirine bağlı olduğu bir fiziki çalışmayı da yürüttüklerine işaret eden Bayraktar, bu kapsamda Türkiye'nin Bulgaristan ve Yunanistan ile olan bağlantı kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz