Halkların birlikte yaşama umudu ve isteği var

Mardin'in Midyat İlçesi'nde düzenlenen, 'Birlikte Yaşam ve Kadın' konulu sempozyumda konuşan Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Sorumlusu Tuma Çelik, yaptıkları çalışmada, halkların aslında birlikte yaşama umudu ve isteği olduğunu belirterek, "Ama, maalesef egemenler, ya da iktidar sahipleri bu birlikteliği, bu güzel yaşamın sürdürülmesini engellemek için müdahale ediyor topluma" dedi.

Halkların birlikte yaşama umudu ve isteği var

Midyat'taki Güneydoğu (Turabdin) Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği ile Açık Toplum Vakfı'nın katkılarıyla kadın sorunlarını tartışmak üzere 'Birlikte yaşam ve kadın' sempozyumu düzenlendi. Süryani, Kürt, Ezidi ve Mıhallemiler'in katıldığı sempozyumun, açılış konuşmasını yapan Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Sorumlusu ve Türkiye'deki ilk Süryani Gazetesi olan 'Sabro'nun Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, kadınların toplumda alınan kararlarda katkı sunamadığına dikkat çekti. Çelik, dünyanın ender coğrafyaların birisinde yaşadıklarını, bu anlamda aslında çok şanslı insanlar olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"CENNETE BENZER BİR COĞRAFYADAYIZ"

"Cennete benzer bir coğrafyadayız. İnsanlığa yön veren bir medeniyetin oluştuğu, binlerce yıllık bir tarihten güç alarak büyüyoruz. Etrafımızda değişik kokular veren çiçekler gibi, değişik etnik yapılarla beraber bulunuyoruz. Etrafımızda bir çok etnik yapı, kültür var. Üstelik bütün bu güzellikleri bir araya toplayan böyle bir coğrafyanın benzeri yok dünyada. Ama, maalesef içinde bulunduğumuz bu güzelliklerin farkına varmamızı ya bilmiyoruz, ya da birileri bu güzellikleri yaşamamıza izin vermiyor. Bu yüzden de içinde bulunduğumuz bu cennet coğrafya parçası tarihi süreç içerisinde bir çok savaşa tanıklık etti, bir çok katliam yaşadı. Birçok halk, gördüğü bu baskılardan dolayı ya yok oldu, ya da yok olma aşamasına getirildi. Süryaniler binlerce yıllık tarihlerinde yarattığı bunca değere rağmen bugün bu topraklarda bitme aşamasına getirildi. Geçmişte 100 binlerle ifade edilen bir nüfus, maalesef günümüzde 4 bin civarına düşürüldü bu Turabdin dediğimiz bölgede. Kadının durumunu ise, hepimiz biliyoruz. Kadın harcadığı bunca emeğe, çektiği bunca acıya rağmen toplumda esamesi okunmuyor, karar veremiyor, alınan karalara katkısını sunamıyor. Biz, yaptığımız çalışmalarda karşılaştığımız bir şey var, halkların aslında birlikte yaşama umudu var, birlikte yaşama çabası var, birlikte yaşama isteği var. Ama maalesef egemenler, yada iktidar sahipleri bu birlikteliği, bu güzel yaşamın sürdürülmesini engellemek için müdahale ediyor topluma. Bu yüzden de ortaya sorunlar çıkıyor."

Çelik'in yaptığı açılış konuşmasının ardından, Gözde Yılmaz, 'Bir olmak; ötekiliğe karşı ortak yaşamda kadın olmak', Melike Bisikletçiler 'Kadının sorunu', HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, 'Demokratik ulus kadınların birlikte yaşayabileceği sistemdir', Şamiram Mecida ise 'Ortak yaşamda Süryani kadını' başlıkları altında birer konuşma yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz