Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kapatma davası kapsamında 14 Mart’ta yapılacak sözlü savunma, deprem koşulları göz önünde bulundurularak 3 ay ertelensin” yönündeki başvurusunu gündeme aldı. AYM, 3 ay erteleme talebini kabul etmedi ancak savunmanın yaklaşık 1 ay sonra, 11 Nisan tarihinde yapılmasına karar verdi.
AYM’nin bu kararıyla birlikte HDP Eş Genel Başkanları seçimlere yaklaşık 1 ay kala Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davasına ilişkin savunma yapacak. Savunmanın ardından AYM Raportörü, davaya ilişkin bilgi ve belgeleri birleştirerek ve esas hakkındaki raporunu hazırlayarak Yüksek Mahkeme üyelerine sunacak. Ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, karar için toplantı gününü belirleyecek. Bu tarihin 14 Mayıs seçimlerinden önce mi yoksa sonra mı olacağı ise HDP için son derece kritik. Çünkü HDP, milletvekili aday listelerini hazırlamışken, seçime 1 ay kala, seçim çalışmalarını yürütüyorken kapanma riskiyle karşı karşıya.
Sözlü savunmanın yapılacağı tarih aynı zamanda milletvekili aday listelerinin YSK’ye teslim edileceği döneme denk geliyor. Kapatma davası kapsamında HDP’nin hemen tüm milletvekilleri ve muhtemel milletvekili adayları da dahil olmak üzere 451 kişi için de siyasi yasak isteniyor.
OLUÇ: BİZ 3 AY ERTELEME İSTEMİŞTİK, AYM 11 NİSAN’A TARİH VERDİ
Kararı değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, tarihin ertelenmesine ilişkin süreci şöyle aktardı:
“Kapatma davasının sürüyor olması, seçimlerden önce doğrudan doğruya seçimlere müdahale edilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla 'bu mesele seçimlerden sonraya bırakılmalıdır' diye dilekçe de vermiştik, kabul edilmedi. Şimdi bir kez daha geçen hafta dilekçe verdik, deprem nedeniyle erteleme için. AYM 11 Nisan'a tarih verdi. Oysa biz üç ay erteleme istemiştik.”
AYM, ‘SEÇİMLERE KADAR HER ŞEYİ YAPABİLİRİM’ MESAJINI VERDİ
Oluç,"AYM demiş oluyor ki ben seçimlere kadar her şeyi yapabilirim. Mesaj bu. Yani Demokles'in kılıcı olarak kapatma davası ve siyasi yasaklar bizim tepemizde durmaya devam edecek, bu anlama geliyor” dedi.
‘AYM HAZİNE YARDIMINA İLİŞKİN TALEBİMİZİ REDDEDERSE İKTİDARA BOYUN EĞMİŞ OLUR’
AYM, HDP'nin hazine yardımının bloke edilmesi kararına itiraz başvurusunu da bugün karara bağlayacak. HDP’nin talebi kabul edilmez ve HDP hazine yardımı olmadan seçime girerse, seçim sürecini seçmenlerinin dayanışmasıyla yürüteceklerini söyleyen Oluç, “Hazine ve Seçim yardımlarını engelleme kararı olursa AYM bu kararıyla seçime müdahale etmiş olacak. Demokratik, adil bir seçim olmayacak. AYM iktidara boyun eğmiş olacak” değerlendirmesini yaptı.
Oluç, savunma tarihi olarak 11 Nisan’ın belirlenmesi sonrasında parti olarak atacakları adımları partinin yetkili kurullarıyla tartıştıktan sonra vereceklerini söyledi.
KAPATMAYA KARŞI HDP’NİN SEÇENEKLERİ NELER?
HDP’nin kapatma olasılığına karşı birkaç alternatif planı bulunuyor. Edinilen bilgiye göre en kuvvetli ihtimal HDP’nin kapatılmasına ilişkin karar beklenmeden partinin bileşenlerinden Yeşiller ve Sol Parti çatısında seçime girilmesi. Ancak YSK seçime girme yeterliliğini sağlayan siyasi partiler listesini henüz açıklamadı. HDP kaynakları Yeşiller ve Sol’un seçime girme yeterliliğine ilişkin tüm süreçleri tamamladığını ve YSK’den olumsuz bir karar çıkmasını beklemediklerini ifade ediyor.
HDP, YSK’nin aksi yönde bir karar almasına da hazır zira Türkiye’de benzer kararların hukuken değil siyasi olarak alındığı görüşünde. Yeşiller ve Sol Parti YSK’den onay almazsa HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki seçime girme yeterliliği olan TİP ve EMEP listelerinden seçime girmeyi değerlendirecek.
HDP’nin son seçeneği ise seçime bağımsız olarak girilmesi. Ancak HDP’ye göre buna gerek kalmayacak.
Kaynak: Diyarbakır Söz