Okulların açılmasıyla eksik okul malzemelerini tamamlamak isteyen veliler, uygun alışveriş yapabilmek için mağaza mağaza dolaşıyorlar. Kırtasiye malzemelerinin pahalılığından gazetemize yakınan veliler, “İstenilen her şeyi alamayacağız. O yüzden geçen seneden kalan ürünleri kullanacağız” dediler.
ZAMLAR KABUS GİBİ
Velilerin okula hazırlık telaşı zamlarla birlikte kabusa dönüştü. Öğrencinin en önemli giderlerinden olan okul kıyafeti geçen seneye oranla yüzde 60 zamlandı. Satıcılar, zamları enflasyon ve hammadde fiyatlarına bağlıyor.
Okul kıyafetleri satan firmalar, geçen sene 550 lira olan okul kıyafetinin 900 lira olduğunu söyleyerek yaklaşık yüzde 60 ile yüzde 90 arasında zam geldiğini ifade ediyorlar. Baskı, kumaş türü ve nakış işlemelerine göre de fiyat değişikliği olduğu belirtiliyor.
KIRTASİYELERDEKİ ETİKET
Kırtasiye malzemelerini en uygun fiyata getirmeye çalışan velilerin tercihi ise zincir marketler oldu. Marketlerde kırtasiye ürünlerinin daha ucuz olduğunu ifade eden veliler malzemelerin en uygununa kaçtıklarını belirtiler. Kırtasiye malzemelerinde geçen yıla göre yüzde 40 ile 75 arasında artış yaşanırken, veliler bu yıl bir okul çantasının en az bin TL'ye dolduğunu ifade ediyorlar. Bir okul çantası geçen yıl 632 TL’ye dolarken, rakam bu yıl en az bin TL’ye çıkıyor.
OKUL KANTİNLERİNDEKİ FİYAT
Okul kantinleri ise yeni eğitim öğretim yılının başlıca sorunlarından biri olarak gündeme oturdu. Temel ihtiyaç olan suyun bile 5 liraya satıldığını dile getiren veliler, "Okul kantinleri çok pahalanmış. Bir su 5 lira, çeyrek tost 20 lira. Biz çocuğumuza günlük ne kadar harçlık vereceğiz. Hangi masrafa yetişeceğiz." diyerek sorunlarına bir çözüm bulunulmasını istediler.
VELİLERİN TEPKİSİ YÜKSEK
“Sadece asgari ücretle hiçbir şey alınamaz” diyen Naciye Birinci, “Okula giden 2 çocuğum var. Kırtasiye alış-verişi için çıktık ama hepsini tamamlayamadım. Yarısını yapabildim ancak. Fiyatlar neredeyse yüzde 200 artmış. Asgari ücretle geçinen bir ailenin kırtasiye alış verişinin tamamını yapması mümkün değil. Bir de 2-3 çocuğu varsa artık mahalleden eski defterleri falan ister. Servis parası almış başını gitmiş. Bu çocuk dolmuşla gidip gelse günde zaten 20 TL yol parası, kantinde tost, ayran yese 30 TL, zaten kafadan 50 TL gidiyor. Asgari ücretli buna nasıl dayansın? Destek görmeden ne kırtasiye alış-verişi yapılır ne çocuk okutulabilir? Porsiyonları küçültmeden hiçbir şey mümkün değil” ifadelerini kullandı.
“ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN”
Velilerin büyük sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Saadet Yılmaz, “Fiyatlar çok pahalı, insanlarda alım gücü yok. Ben alış veriş yapmak için çıktım ama maalesef bir şey alamadan döneceğim sanırım. Fiyatlar çok yüksek olduğu için maalesef alım gücüm kırtasiye alış verişini karşılayamayacak. Üst üste gelen zamların yalnızca kırtasiye malzemelerini değil hemen hemen her sektörü etkiledi. Benim bir çocuğum var öğle böyle alacağım ama ya 2,3 çocuğu olan ne yapsın nasıl alacak? Bir de sadece kırtasiye ile bitmiyor bu çocuklar saatlerce okulda kalacak kantinden hiçbir şey almayacaklar mı? Allah hepimizin yardımcı olsun” şeklinde konuştu.
“HESAP UZMANI OLDUK”
“Alış verişe başladık ama nasıl yapacağız bilmiyorum” diyen Ezgi Balkış, “Çocuklarla kırtasiye alış verişine çıktık ama çıkmaz olsaydım. Fiyatların maşallahı var. Geçen sene fiyat sorup toptan alış veriş yapmıştık. Geçen sene her şey dahil 800 TL’ye almıştım. Bu sene maalesef bin 700 TL’den aşağı hiçbir şey yok. Benim bir çocuğum var, ben bir çocuk için bu kadar zorlanıyorum. 2-3 çocuğu olan ne yapacak düşünemiyorum bile. Masraflar çok fazla neyi, nasıl alacağımızı düşünmekten hesap uzmanı olduk. Mecbur yazan listenin hepsini almak zorundayım ama nasıl olacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.
“ESKİLERİ KULLANACAKLAR”
“Listede olan çoğu şeyi alamayacağız” diyen Hasan İbrahim Baş, “Okuyan 3 tane çocuğum var kırtasiye alış verişi için çıktık ama hiçbir şey alamadık. Mağaza mağaza dolaşıyoruz ama alamayacağız sanırım istenilen her şeyi o yüzden geçen seneden kalan ürünleri kullanacağız. Fiyatlar aşırı pahalı. Çocuk istiyor, yok demekten anlamaz ki. Alamayınca da üzülüyorum. Bir babanın çocuğuna yok alamayız demesinden daha kötü bir şey yok. Sadece kırtasiye alış verişi ile de bitmiyor bu çocukların yol parası, kantinde yemesi, içmesi derken üstesinden nasıl geleceğiz bilmiyorum” şeklinde konuştu.
“KISACAK BİR ŞEY KALMADI”
Her şeyin ateş pahası olduğunu belirten Nesrin Usta Salman, “Okulun listesini aldık. Alış verişe başlayacağız liste baya bir uzun, desten gibi. Alış verişe henüz başlamadık ama fiyatları gördükçe biraz sinirlerim bozulmadı değil. Her şey ateş pahası olmuş. Mecburen listedeki her şeyi alacağız ama nasıl yapacağız bilmiyorum. Benim Allah’tan bir çocuğum var. 2-3 tane çocuğu olan nasıl alış veriş yapacak bilmiyorum. Bu işin içinden nasıl çıkacağız bilmiyoruz. Artık kısacak bir şey kalmadı, her şeyden kısıyoruz” ifadelerini kullandı.
“NASIL ALALIM?”
Emekli maaşıyla torununu okutmaya çalıştığını belirten Gül Atlı, “Ben emekliyim ve torunuma bakıyorum. Kırtasiye alış verişi yapmak için çıktık, ama her şey çok pahalı. Almadan geri dönüyoruz. Yarın tekrar gelip bakacağız bir yerlerden para bulup. Kırtasiye malzeme fiyatları almış başını gidiyor. Çocuklar gün boyu okulda olacak. Kantinde tost, ayran 30 TL. Beslenme çantasına bir şeyler koysak koyacak bir şey yok. Geçen yıl 500 - 600 liraya orta kalite bir çanta doldururken, 1. sınıfa yeni başlamış bir çocuğun çantası bu sene en kötü 1500-2000 arasında. Bu insanlar emekli maaşı ile asgari ücretle nasıl alış veriş yapsın?” şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz