İl İnsan hakları kurulları nerde?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da insan hakları kurulları yıllardır toplanmıyor

İl İnsan hakları kurulları nerde?

Resmi Gazete’de 2003 yılında yayımlanan yönetmelik ile kurulan il ve ilçe insan hakları kurullarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yıllardır toplanmadığı ortaya çıktı. Valilik ve kaymakamlıklar, Meclis’te grubu bulunan beş siyasi partiye, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına yazı göndererek, kurulda görev alacak temsilcilerini belirlemelerini istedi. Geçmiş yıllarda bu toplantılara katılan siyasi parti, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ise yıllardır bu toplantıların yapılmadığını söyledi.

İnsan haklarının korunmasını sağlamak, insan hakları ihlallerini önlemek için gerekli araştırmaları yapmak ve bunların sonuçlarını yetkili mercilere bildirmek, toplumu ve uygulayıcıları eğitmek için 2003 yılında kurulan il ve ilçe insan hakları kurulları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yıllardır toplanamıyor. En az ayda bir kez yapılması gereken toplantılar yılda bir kez bile yapılamıyor.

VALİLİK VE KAYMAKAMLIKLAR TEMSİLCİ İSTEDİ

Bazı valilik ve kaymakamlıklar, kurullarda temsilci bulundurma hakkı olan siyasi parti, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına kurumlara yazı gönderdi. Yazıda, ilgili kurumlardan insan hakları kurulu için temsilci belirleyerek, bildirmeleri istendi.

İNSAN HAKLARI KURULLARI YILLARDIR TOPLANMADI

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, dört yıldır oda başkanı olduğunu ve bu süre içerisinde insan hakları kurul toplantısına davet edilmediklerini söyledi. Kaya, 2009 yılında toplantılar yapıldığını ve odayı kurulda temsil ettiğini söyledi.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş de uzun zamandır ildeki kurulun toplanmadığını belirtti.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, 2012 ve 2013 yıllarında baro toplantılara katıldığını ancak ondan sonra toplantı yapıldığını hatırlamadığını söyledi.

Eski Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de yaklaşık beş yıldır İl İnsan Hakları Kurulu’nun toplanmadığını belirtti.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer, “Bizden 1,5 yıl önce isim istediler, verdik ama hiçbir toplantı olmadı” dedi.

HDP Diyarbakır il Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan da teşkilatlarına temsilci ismi için yazı gönderildiğini ancak bugüne kadar hiçbir toplantının yapılmadığını söyledi.

AB’YE UYUM KAPSAMINDA OLUŞTURULMUŞTU

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Cihan Aydın, yıllar önce toplanan insan hakları kurullarının yüzde yüz fonksiyonel çalışmamasına rağmen bazı meselelere ilişkin kararlar alıp uygulandığını söyledi. Kurulun iyi kötü bir işleyişi olduğunu ve geneli ilgilendiren meselelere yönelik çalıştığını ifade eden Aydın, “Şimdi o kurula ve toplantılarına çok daha fazla ihtiyaç var ama kurul yıllardır toplanmıyor. O dönemde sanırım AB müktesebatına ayak uydurmak için sanırım yapılan ve üzerinde durulan bir çalışmaydı. Bir yasal dayanağı vardı. Kentin farklı sivil toplum örgütleri ve dinamikleri bir araya gelip görüş ve öneriler sunuluyordu” dedi.

EYLEM VE ETKİNLİK YASAKLARI BEŞ YILDIR SÜRÜYOR

Daha önce kurulda Diyarbakır Barosu’nu temsil eden avukat Serhat Eren de kurulun geçmişte ayda bir toplanıp insan hakları ihlalleri ile ilgili tartışmalar yaptığını, ihlallerin önlenmesi, tespiti ve ihlale neden olan kamu görevlileriyle kurumlarının uyardığını aktardı. Kurulun hazırladığı raporların TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na gönderildiğini hatırlatan Eren, “Bölgedeki bazı kentlerde, örgütlenme, ifade, toplanma özgürlüğüne ilişkin son beş yıldır eylem etkinlik yasağı konuluyor. Tam da bu kurulların şimdi çalışması lazım” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler