İnsan olabilmek ötekini anlamaktır

Güzeloğlu, "İnsan olabilmek ötekini anlayabilmektir. Eğer insan acı duyarsa canlıdır ama insan kardeşinin acısını duyarsa ancak insandır.

İnsan olabilmek ötekini anlamaktır

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Bugün Türkiye, dünya üzerinde insani yardım noktasında en fazla yardım yapan, acıya, derde, sıkıntıya koşan bir devlet, bir millettir. Dünyanın en zengin devleti değiliz ama elhamdülillah gönlü en zengin olan bir milletin evlatlarıyız." dedi.

Din Görevlileri Birliği Derneği (Din-Bir-Der), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Trabzon Kur'an Kursları Dernekleri Federasyonunca düzenlenen "Kardeşlik Köprüsü" etkinliği kapsamında "Güneydoğu ile Doğu Karadeniz Arasında Kardeşlik Köprüsü Projesi" Diyarbakır'da gerçekleştirildi.

Büyükşehir Öğretmenevi ASO Toplantı Salonu'ndaki etkinlik Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.  Programın açış konuşmasını DİN-BİR-DER Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım yaptı. Diyarbakır’dan gelen âlimleri Karadeniz Bölgesinde gezdirdiklerini dile getiren Yıldırım, iadeyi ziyaret yapmak için geldiklerini söyledi. Diyarbakır’ın üzerindeki kötü algının kaldırılması gerektiğin ifade eden Yıldırım, bu konuda âlimlere görev düştüğünü belirtti. Diyarbakır’ın diğer illerden farklı olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, “3-4 senedir Diyarbakır’a geliyorum, Diyarbakır’da medreseleri ziyaret ediyorum. Türkiye’nin çeşitli yerlerine görev icabı gidiyorum ama Diyarbakır bir başka. Bu şehrimizin Anadolu’nun diğer bölgelerinden bilhassa Karadeniz ve Batı Anadolu’da farklı bir imajla düşünüldüğü, algılandığı beni çok üzdü. Hocalarımız geldiler onlarla Trabzon ve Rize’mizde 26 program yaptık. Bu programlarda gözler yaşardı gönüller coştu rahmetler indi. Rabbim bize çok büyük inşirahlar, kalbi sekinetler nasip eyledi. Bunu yaşamayanlar bilmez. Bu bir kardeşlikte yok olmak gibidir. İki bedende ruh olmaktır. Şimdi Karadenizli Hocalar olarak iadeyi ziyaret gerçekleştirdik.” dedi.

KARDEŞLİĞİ ANCAK ALİMLER MAYALAR

“Bu kardeşliği ancak âlimler mayalar.” diyen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Bu fitneyi ancak gönülden gönülle hitap edenler mayalayabilir. Bunu siyasilerimiz belli oranda destekler ama onların maya çalma şansı âlimlerden daha aşağıdadır. Çünkü onlar ülke işleri ile meşguldürler. Âlimler olarak vücudumunuz bir parçası olan Güneydoğu'muzun yarasına muhakkak merhem bulmalıyız. Batıda ve kuzeydeki o kötü imajı gerisin geriye çevirip bir kardeşlik havası içerisinde bütün Anadolu’ya yaymalıyız. Biz bu duyguları gittiğimiz yere taşıyacağız inşallah. Bu ülke hepimizin olduğu için Türk’üyle, Kürt’üyle bir ruh iki beden şeklinde çok önemli bir İslam kadrosudur. Bunları âlimlerimiz mayalayacaklar, devlet erkânımızda destekleyecekler, bu fitneyi buradan söküp atacağız, Kudüs yeniden fethedilince kadar bu böyle olacak. Bunu âlimlerimiz yapacak.”

BÖLGEYE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Yıldırım’ın ardından konuşan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen ise bölgeye bakış açısının değişmesi için ziyaretlerde elde edilen gözlemlerin batıda paylaşılması gerektiğini ifade etti.

DİYARBAKIR KADİM BİR KENT

İl Valisi Basri Güzeloğlu, kardeşliğin gelişmesi ve güçlenmesi noktasında bu buluşmaları önemsediğini dile getirerek Diyarbakır’ın birçok medeniyete beşiklik eden kadim bir kent olduğunu ifade etti. Güzeloğlu, şöyle devam etti:

"Diyarbakır peygamberler şehridir. Hz. Zülküf ve Hz. Elyesa Harun Nebi'nin makamı ve mekanı burada. Bunların ötesinde bilinen ve bilinmeyen binlerce hak aşığı, evliyanın, enbiyanın makamı var. Diyarbakır kapılarından girilirken abdest alınarak girilen bir şehirdi. Bu mana ve anlam boyutunda Diyarbakır, yaşanması, gelinmesi, görülmesi, hissedilmesi gereken bir şehir."

İNSANI YARDIMLARDA TÜRKİYE

Türkiye'nin en çok insani yardım yapan ülke olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Bugün Türkiye, dünya üzerinde insani yardım noktasında en fazla yardım yapan, acıya, derde, sıkıntıya koşan bir devlet, bir millettir. Dünyanın en zengin devleti değiliz ama elhamdülillah gönlü en zengin olan bir milletin evlatlarıyız. Bu büyük bir gurur ve onurdur. Çünkü biz büyük bir geçmişi temsil etmekteyiz." dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE

Hem içerden hem de dışardan yapılan oyunlarla Türkiye'nin zor duruma düşürülmesinin amaçlandığını vurgulayan Güzeloğulu, şunları kaydetti: "Tüm terör örgütlerinin ortak paydası ve hedefi bu. İhanetler peş peşe. Bunun adı PKK, DHKP-C, bunun adı FETÖ, bunun adı şu, bu... Yaşadık, gördünüz, gördük ama hamdolsun, ister terör örgütleriyle, ister ekonomik manipülasyonlarla, ister kendi oluşturdukları içte ve dışta kullandıkları hainlerle ne yaparlarsa yapsınlar, bu devlet ve millet güçlenerek yoluna devam ediyor. Çünkü bu devlet kutlu devlet, bu millet dualı bir millet."

YANLIŞ DÜŞÜNCELERİ SİLECEĞİZ

“Diyarbakır’ın bu boyutunun görülmesi önünde ki engelleri, perdeleri ve zihinlerde ki yanlış düşünceleri inşallah bu ziyaretler silip atacak” diyen Güzeloğlu, “Bin yıldır devam eden kardeşliğimizin ve inşallah sonsuza kadar devam edecek birlik ve beraberliğimizin aslına ve özüne dönmesine bu buluşmalar katkı sağlayacaktır. İnsan olabilmek ötekini anlayabilmektir. Eğer insan acı duyarsa canlıdır ama insan kardeşinin acısını duyarsa ancak insandır. Allah hepimize kardeşliğin hukuku içinde olan ve kardeşlerinin acısını paylaşıp anlayanlardan eylesin. Bu büyük millet, büyüklüğünü buradan alır.” ifadelerini kullandı.

Programa, İl Müftüsü Burhan İşliyen, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, Din-Bir-Der Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım, Trabzon Kur'an Kursları Federasyonu Başkanı Ahmet Özdemir, Araştırmacı-Yazar İş Adamı Mehmet Ali Alialtındağ, Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkez Müdür Fatih Çatmakaş, Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Tayyip Elçi, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

DÜN DE MARDİN'E GEÇTİLER

Din Görevlileri Birliği Derneği (Din-Bir-Der), Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) ve Trabzon Kur'an Kursları Dernekleri Federasyonunca hazırlanan "Güneydoğu ile Doğu Karadeniz Arasında Kardeşlik Köprüsü Projesi" devam ediyor. Proje kampsamında Karadeniz'den Diyarbakır'a gelen aralarında din adamı, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve kanaat önderinin de yer aldığı 50 kişilik grup, dün sabah saatlerinde Mardin'e geçti. Grup, Mardin Müftüsü İsmail Çiçek eşliğinde tarihi camileri ve medreseleri ziyaret ettikten sonra Mardin Valisi Mustafa Yaman ile otelde bir araya geldi.

Vali Yaman, burada yaptığı konuşmada, misafirleri Mardin'de ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Bölgede sağlanan huzurun ardından Mardin'in hak ettiği yere ulaşması için çalışmlar yürüttüklerini aktaran Yaman, ilde huzurlu bir iklimin sağlandığını ve travmaların izlerinin silinmeye çalışıldığını belirterek, "Allah'a şükür hükümetimiz, Cumhurbaşkanlığımızın talimatı ile her türlü desteği bölgeye veriyor. Bölgenin daha önce yaşadığı manevi havanın tekrar yaşaması lazım. Buna sizin de destekleriniz gerekiyor." ifadesini kullandı. Grup üyeleri daha sonra Kabala Mahallesinde Nuhoğlu Külliyesinde Mardinli din adamları ile bir araya geldi.

 MEDAV Yönetim Kurulu Başkanı Tayyip Elçi, Güneydoğu ve Karadeniz arasında bir kardeşlik köprüsünü kurulması amacıyla projenin başlatıldığını, Kurban Bayramı öncesi Güneydoğuda görev yapan 50 din görevlisi ile Karadeniz'e gittiklerini anımsattı.

TARİHİN VE GÜZELLİKLERİN MEKANI

Oradaki tarihi ve güzellikleri, Karadeniz insanın cana yakınlığını görme fırsatı yakaladıklarını belirten Elçi, "Bugün Karadeniz'in çeşitli illerinden buraya gelen hocalarımız var. 2 gün Diyarbakır'da misafir ettik, bugün Mardin'de yarın Batman ve daha sonra Siirt ve Bitlis'te misafir ettikten sonra yolcu edeceğiz." dedi.

Bu tür ziyaretlerin varsa ön yargıların kırılmasına neden olduğunu aktaran Elçi, şöyle devam etti:

"Türk ve Kürtlerin bin yıllık bir kardeşliği vardır. Bir asıra yakındır birbirine karşı küstürülmek, ırkçılık belası ile bu iki halkı birbirine koparmak isteyenlerin oyununa 'artık yeter' demenin zamanı geldiği kanaatindeyiz. Bin sene boyunca özellikle tarihi kavşaklarda birlikte savaşmış, birlikte şehit olmuş, birlikte tarih yazmış bu 2 asil milletin, yeniden kucaklaşmasını, bir araya gelmesini ve yeniden tarih yazması için birbirine sırtını dayaması ve kardeşliği yeniden tesis etmek için böyle bir hareket başlattık."

Temaslarda çok duygusal anlar yaşadıklarını vurgulayan Elçi, "Karadeniz'de bizlere hitap edince insanların gözlerinin dolup taştığını gördük. Aynı duyguları biz yaşadık. Vedalaşırken ağlaştık birbirimizle. Anladık ki böyle bir çalışmaya, kucaklaşmaya ihtiyaç var." diye konuştu.

- "O kadar candan karşıladılar ki inanılır gibi değil"

Karadenizli din görevlisi İbrahim Öner de iadeyi ziyaret kapsamında bölgeye geldiklerini ve buradaki kardeşleri ile hasret giderdiklerini vurguladı.  Hudeybiye Derneği Başkanı Süleyman Akyüz de bölgeden çok etkilendiklerini işaret ederek "Bunun için gidip gelmek, birbirini daha yakından tanımak ve kaynaşmayı sağlamak gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz