İslam tarihçisi, öğrencilerle bir araya geldi

İslam tarihçisi ve yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Müslümanlığın yayılışı ve gelişmesi konulu söyleşi kapsamında öğrencilerle bir araya geldi.

İslam tarihçisi, öğrencilerle bir araya geldi

Siirt Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda konuşan Sırma, ilk olarak 1998 yılında İsmail Collier tarafından siyer dersi vermek üzere çağrıldığını, daha sonra Cape Town’daki İslam ve Osmanlı izlerini takip ederek ilginç bir hikayeye dahil olduğunu ifade etti.

Sırma, öğrendiği ilginç bilgilerin peşinden giderek Güney Afrika’da İslam'ın izini sürdüğünü anlattı.

Güney Afrika'nın ilk Müslüman halkının Endonezya, Malezya ve Hindistan'dan köle olarak getirilen yerlilerle, mahkum edilmiş veya siyasi sürgün yemiş Müslümanlar oluşturduğunu dile getiren Sırma, buradaki köle Müslüman nüfusun artmaya başlamasıyla kendi aralarında geliştirdikleri yöntemler ile dini muhafaza etmeye çalıştıklarını aktardı.

ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Hafız olanların Kur'an-ı Kerim'i yazıya geçirdiğini, dua ve ayet bilenlerin bunları sürekli tekrarlayarak hafızada kalmasını sağladıklarını kaydeden Sırma, daha sonra 19. yüzyılda burada yaşayan Hindistan ve Malezya asıllı Müslümanların İslami kuralların uygulanmasındaki ciddi farklılıklara ve anlaşmazlığa düştüğünü ifade etti.

Bu durumun Cape Town’un idari olarak yönetilmesinde de büyük sıkıntılar ortaya çıkarmasıyla Büyük Britanya Kraliçesi Victoria'nın düşülen bu anlaşmazlığın giderilmesi için Sultan Abdülaziz'e bir mektup yazarak yardımcı olunmasını istediğini belirten Sırma, şunları söyledi:

"Osmanlı Devleti, Güney Afrika Müslümanlarının dini eğitimlerine yardımcı olmak üzere buraya Ebubekir Efendi adında bir alimi görevlendirdi. Ebubekir Efendi önce deniz yoluyla Fransa'nın Marsilya şehrine oradan da trenle Paris sonrasında ise Londra'ya gitti. Bir süre İngiltere’de kaldıktan sonra deniz yoluyla Cape Town’a geçti. Buradaki Müslüman tebaa için Beyanüd Din adlı bir eser yazıp yayınlayarak dini uygulamalar konusundaki farklılıkları gidermeye ve dinin akidelerini öğretmeye çabaladı. Daha sonra Cape Town’da Ottoman Theological School adıyla İslami okullar açılarak Cape Town’da İslamın kurumsallaşması sağlandı."

Sırma, bugün ise Cape Town’da Müslüman nüfusun geldiği noktayı oradaki vakıf, dernek, cami ve okulları gezerek slayt ve videolar eşliğinde paylaştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz