Kadim Kent İslami Şuuru Hessetirdi!

İçişleri Eski Bakanı Aksu, kadim, medeniyet ve kültür birikimini taşıyan aziz ve mukaddes şehrin yanlış anıldığını belirtirken, Valisi Güzeloğlu, Diyarbakır’ın 639 yılından buyana herkese İmanı ve İslami şuuru hissettiren bir şehir olduğunu söyledi.

Kadim Kent İslami Şuuru Hessetirdi!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kongre merkezi sinema salonunda, 'Büyük Diyarbakır Belgeseli'nin galası yapıldı. Galaya İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre,  Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okumasının ardından başlayan programda konuşan  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu ise galadaki konuşmasında 'Zeytin Dalı Harekatı' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ZEYTİN DALI OPERASYONUNA DEĞİNDİ

TSK'nın komşu ve kardeş insanların yaşadığı coğrafyaya karşı 'barış harekatı' yürüttüğünü dile getiren Topçu, şunları söyledi: "Allah, onlara yardım etsin. Şehitlerimizin şefaatine her birimizi dahil etsin. Bizi; Mısır, Libya, Suriye ve Irak yapamayacaklar. Anamın dediği gibi onlara nasıl Çanakkale'yi, Sakarya'yı  geçirmedikse Kürt'üyle Türkmen'iyle başı açık ve kapalısıyla 15 Temmuz'u onlara geçilmez yaptıysak Allah'ın izniyle sınırlarımızı da onlara geçilmez yapacağız. Bizim milletimiz, Türk, Türkmen, Arap, Arnavut ve Boşnak olmak üzere kim kendini ne şekilde ifade ediyorsa başı dik karnı tok şekilde kendini ifade edecektir. Biz hepimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eşit ve şerefli vatandaşlarıyız. Bizim birbirimizden bir farkımız yok. Bizim bunlara dedelerimiz, Malazgirt'i ve Selahaddin'in arkasında Kudüs'ü dar ettiyse bugün de Rizeli Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafında Kürt'üyle Türkmen'iyle, Alevi'siyle, Sünni'siyle bir olup bunlara bu dünyayı dar edeceğiz. Bize kefen biçenin ölümü, inşallah korkunç olacaktır. Diyarbakır en az Yozgat kadar Türk, Yozgat kadar güvenli, Paris kadar medeni ve güvenlidir. Paris yokken de Diyarbakır vardı. Bunu da herkes bilmelidir."

DİYARBAKIR'A KARŞI YANLIŞ ALGI VAR

Eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu da Diyarbakır’ın son zamanlarda farklı bir şekilde anıldığını ve olumsuz algının yıkılması gerektiğinin altını çizdi. Aksu, “Son zamanlarda bu kadim şehir, bu medeniyet ve kültür birikimini taşıyan aziz şehir, bu mukaddes şehir hep yanlış anılmaya başlandı. Diyarbakır denince akla terör gelmeye başlamıştı, böyle algılatıldı. İşte bunu kırmamız lazımdı. Bu mübarek şehrin gerçek yüzünün gösterilmesi lazımdı. Tanıtılması lazımdı. Önce bizim tanımamız, bilmemiz lazımdı. Biz burada bu topraklarda yaşayan Diyarbekirliler olarak Eğil’de iki peygamber mezarı olduğunu çoğumuz bilmezdik. Bir Hz. Süleyman Cami var onu bilirdik. Eğil’de Cami Nebi Tepesi var onu bilirdik. İşte bunları önce biz sonra bütün Türkiye ve bütün dünyaya tanıtmamız lazımdı. Onun için Diyarbekir Tanıtım ve Kalkınma Derneği Başkanı Abdulkadir kardeşime her fırsatta böyle bir şey yapmamız gerekliliğini vurguladım. Onlar da böyle güzel bir belgeselin hazırlanmasına ön ayak oldular. Ben kendilerini tebrik ediyorum, kutluyorum” diye konuştu.

İMANI VE İSLAMİ ŞUURU HİSSETİRDİ

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise Diyarbakır'ı doğru aktarmanın herkesin görevi olduğunu söyledi. Vali Güzeloğlu, “Bazı şehirler öğretir, bazı şehirler yaşarken insana geçmişten bugüne taşıdığı zenginlikleri hissettirir. O şehirler yaşayan herkese bir değer verir. O değeri idrak edene gelecek tasavvufu için güç verir. Diyarbakır tarihin her döneminde böylesi bir büyüklüğün, zenginliğin ve derinliğin adı olmuştur. Medeniyetlerin yerleştiği, ilimin, irfanın ve kültürün bir nevi yeşerdiği bunu taşıyan çok önemli bilim, ilim ve irfan insanlarının yetiştiği, 639’dan bu yana da fethi mümin ile İslam’ı taşıyan, yaşayan, İslam ile buluşan ve o tarihten bugüne imanın bir şehri olarak herkese imani ve İslam’i şuuru hissettiren bir şehir olmuştur. Diyarbakır bu derece ve bu manayla baktığınız zaman bizim kültürümüzün, dinimizin ve tüm insanlığın bilmesi gereken çok önemli bir merkez ve zenginliktir. Bizler Diyarbakır’da yaşayan, Diyarbakır’ın havasını soluyan, ona hizmet eden, Diyarbakırlı olmaktan büyük bir haz duyan herkes ve hepimiz olarak bir büyük manevi mesuliyeti de bu anlamda taşımaktayız. Diyarbakır’ı doğru aktarmak, Diyarbakır’ın gerçeğini herkese taşımak ve sahip olduğumuz güzellikleri paylaşarak çoğaltmak. İnanıyorum ki bugünkü çalışma da buna katkı sağlayacak, bu büyük kente, bu kadim kente ne yapılırsa azdır ama şüphesiz ki yapmamız gerekenlerde fazladır” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu tarafından kurum müdürlerine plaket verilerek, “Büyük Diyarbakır Belgeseli” gala gösterimi yapıldı.

BÜYÜK ALKIŞ ALDILAR

Başdanışman Topçu, konuşma yaptığı sırada izleyiciler arasında yer alıp yanına gelen Saliha Gündüz'ün "72 devlet bir olsa, ayağa kalksa bizi asla bölemeyeceksiniz, asla yıkamayacaksınız. Ninelerimiz, dedelerimiz, genç kızlarımız Çanakkale'de silahları, mermileri kundaklara sardılar, askerlere götürdüler. Al bayrak şehitlerimizin kanıdır kimse o bayrağı indiremez." sözleri katılımcılardan büyük alkış aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler