'Kayıpların failleri bulunsaydı Roboski olmazdı'

Ölü ya da diri kayıplarının kemiklerine ulaşmak isteyen aileler, çocuklarının akıbetini sormaya devam ederken yetkililer, ‘kayıplarımız nerede?’ çığlıklarına kulaklarını tıkamayı sürdürüyor.

'Kayıpların failleri bulunsaydı Roboski olmazdı'

DİYARBAKIR-İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganı ile 201’inci haftada kayıplarının akıbetini sormak için ellerinde kayıplarının fotoğrafları ve kırmızı karanfillerle Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve İnsan Hakları Akademisi Başkanı Hüsnü Öndül de kayıp yakınlarının oturma eylemine katıldı. Bilici yaptığı kısa konuşmada, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

“201 haftadır 201 kişinin kaybediliş hikayesini anlatıyoruz. Ancak hiçbir adım atılmadı, failler hakkında soruşturma açılmadı. En azından ‘siz iftira atıyorsunuz’ diye bizim hakkımızda soruşturma açsalardı ama o da yapılmadı” şeklinde konuşan Bilici, tetiği çekenlerin verdiği ifadeleri hatırlattı. Bilici son olarak, “Eğer siz bu failleri bulsaydınız Roboskî katliamı olmazdı. Kürt sorunu çözülürdü” diyerek sözlerini tamamladı.

İNSANLARIN YAŞAM HAKKI 

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, insan hakları savunucularının 27 Mayıs 1995 yılından bu yana 17 yıldır adalet arayışını sürdürdüğüne dikkat çektiği konuşmasında, “Bu insanların yaşam hakkı ne oldu?” diye sordu. Türkdoğan, bugüne kadar birçok toplu mezar tespit ettiklerini ancak AKP iktidarının yaşananlar karşısında ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum’ tavrını sürdürdüğünü söyledi.

“Adalet iyileştirir” sözüyle adaletin küçümsenmemesi gerektiğini ifade eden Türkdoğan, “Biz artık bu ülkede cezasızlığa son verilsin istiyoruz. Biz failleri biliyoruz, devlet bunu açığa çıkarmalı. Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmalı. Biz adalet arayışımızı sürdüreceğiz” dedi.

Türkdoğan, devlet yetkililerinin İstanbul, Batman ve Diyarbakır’da kayıp yakınlarının yükselen çığlığını duyduğunu ancak buna rağmen failleri ortaya çıkarmamakta ısrarlı davrandığını ifade etti.

MEZAR HAKKI ARTIK HAK

İnsan Hakları Akademisi Başkanı Hüsnü Öndül’de yaptığı konuşmada 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası’nda bulunulduğuna dikkat çekerek, 20 yıldır süren adalet talebinin karşılanmasını istedi. Geçmişle yüzleşilmesi gerektiğini söyleyen Öndül, “Mezar hakkı artık hak olarak dillendirilmiş bir hale gelmiştir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından her hafta bir kaybediliş öyküsünün işlendiği oturma eyleminde bu hafta ise, 15 yaşında Bolu Tugay Komutanlığı tarafından kaybedilen Ahmet Akbaş’ın akıbetini soruldu.

Akbaş’ın Dersim Hozat’ta çobanlık yaptığı sırada Bolu Tugay Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından kaçırıldığı ve görgü tanıkları olmasına rağmen bir daha 15 yaşındaki Akbaş’dan haber alınamadığı anlatıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler