KİRLİ İLİŞKİ AĞI ŞİFRESİ

Doku’da Dijital deliller soruşturmanın yönünü değiştirdi

KİRLİ İLİŞKİ AĞI  ŞİFRESİ

Savcı, Vali Sonel, koruması Eroğlu ve eski polis Ertok hakkında, “kamu gücünün araç olarak kullanıldığı karanlık bir ilişki ağı” içerisinde oldukları değerlendirmesinde bulundu.

Üniversite öğrencisi Gülistan Doku soruşturmasında ortaya çıkan dijital deliller savcılık dosyasına damga vurdu. Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel, koruması Şükrü Eroğlu ve eski polis Gökhan Ertok hakkında savcılık, “kamu gücünün araç olarak kullanıldığı karanlık bir ilişki ağı” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ele geçirilen dijital materyallerdeki yazışmalar, sosyal medya hesaplarına yönelik müdahale iddiaları, para transferleri ve çeşitli eylemlere ilişkin kayıtlar soruşturmanın seyrini değiştirdi. Üç şüpheli, dört ayrı suçlamayla tutuklandı.  Doku dosyasındaki yeni bulgular, soruşturmanın en önemli aşamalarından biri olarak değerlendiriliyor.

 

 

 

HABER MERKEZİ

Gülistan Doku’nun kaybolmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yeni bir gelişme yaşandı. Dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel, koruması Şükrü Eroğlu ve eski polis Gökhan Ertok hakkında elde edilen dijital materyallerin incelenmesi sonrası yeni suçlamalar yöneltildi.

Sonel’e ait cihazlarda yapılan adli bilişim incelemelerinde, soruşturma açısından önem taşıdığı belirtilen bazı yazışmalar ve dijital kayıtlar ortaya çıkarıldı.

Savcılık, söz konusu bulguların şüphelilerin eylemlerindeki kastı ve aralarındaki bağlantıyı ortaya koyduğunu belirterek, üç isim hakkında tutuklama talebinde bulundu.

 

Savcılıktan çarpıcı değerlendirme: “Karanlık ilişki ağı”

Savcılık sevk yazısında, Tuncay Sonel ile Gökhan Ertok arasındaki mesajlaşmaların incelendiği ve bu yazışmalarda hukuka aykırı talimat içeriklerinin bulunduğu ileri sürüldü.

Kararda, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Kamu gücünü araç kılan karanlık bir ilişki ağı kurdukları değerlendirilmiştir.”

Savcılık, şüphelilerin yalnızca bireysel hareket etmediği, birbirleriyle bağlantılı şekilde hareket ederek eylemler üzerinde ortak hakimiyet kurdukları kanaatine vardığını bildirdi.

 

Takip iddiaları ve para trafiği

Savcılık dosyasında yer alan iddialara göre, Gökhan Ertok’un bazı sosyal medya hesaplarının sahiplerini tespit etmek ve hesaplarla ilgili işlem yapmak amacıyla çalışmalar yürüttüğü öne sürüldü.

Yazışmalarda, Sonel’in kendisi aleyhine yapılan bazı sosyal medya paylaşımlarının kimler tarafından yapıldığının araştırılmasını istediği, Ertok’un ise bu talepler doğrultusunda hareket ettiği iddia edildi.

Dosyada ayrıca, bu çalışmalar karşılığında Ertok’a Şükrü Eroğlu’nun hesabından para transferleri yapıldığı bilgisine yer verildi.

 

“Gereğini yaparsınız kardaş” 

Savcılık kararında yer alan iddialardan biri de sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşımın ardından yaşananlarla ilgili oldu.

Dosyada, X platformunda Sonel hakkında paylaşım yapan bir kişinin tespit edildiği, Ertok’un bu kişinin fotoğrafını Sonel’e gönderdiği ve Sonel’in de buna karşılık:

“Gereğini yaparsınız kardaş”

şeklinde mesaj gönderdiği ileri sürüldü.

Ayrıca başka bir sosyal medya kullanıcısının darp edildiğine ilişkin fotoğrafın Sonel’e gönderildiği ve söz konusu kişinin evine dinleme cihazı yerleştirildiğine dair yazışmalar bulunduğu savcılık değerlendirmesinde yer aldı.

 

Yabancı uyruklu kadın

Soruşturma dosyasında yer alan bir başka iddia ise yabancı uyruklu bir kadınla ilgili oldu.

Savcılık kararında, Ertok’un bir kadın şahsı uçağa bindirerek yurt dışına gönderdiğini, telefonunu aldığı ve yerine takipli bir telefon verdiğini söylediği, bu işlem için yaptığı masrafı Sonel’den talep ettiği yönündeki yazışmalara yer verildi.

Bu olay kapsamında da Şükrü Eroğlu’nun Ertok’a para gönderdiği belirtildi.

 

“Müstakil bir yapı gibi hareket ettiler”

Savcılık, üç şüpheli arasındaki ilişkiye ilişkin değerlendirmesinde dikkat çeken ifadeler kullandı.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Şüpheliler Gökhan Ertok ve Şükrü Eroğlu’nun, yasal mevzuatın ve kamu görevinin sınırlarını tamamen aşarak, adeta şüpheli Tuncay Sonel’in şahsi ve illegal amaçlarına hizmet eden, kamu hiyerarşisi dışında müstakil bir yapı gibi hareket ettikleri değerlendirilmiştir.”

 

Şüpheliler suçlamaları kabul etmedi

Savcılık, üç kişinin “fiil üzerinde ortak hakimiyet kurmak suretiyle müşterek fail olarak yer aldıkları” yönünde hukuki ve vicdani kanaate ulaşıldığını bildirdi.

 

Sonel: “Beni de kandırdı”

Tuncay Sonel hakimlik ifadesinde, Gökhan Ertok’tan yalnızca kendisine hakaret eden bazı sosyal medya hesaplarının aidiyetinin tespit edilmesini istediğini savundu.

Sonel, Ertok’a yasa dışı herhangi bir talimat vermediğini belirterek, kendisinin de kandırıldığını iddia etti.

“Anne ve babadan varlıklı bir aileyiz. Zaman zaman ihtiyaç olunca harçlık gönderdiğim oldu” diyen Sonel, Ertok hakkında ayrıca şikayetçi olduğunu ifade etti.

 

Eroğlu: “Paraların ne için gönderildiğini bilmiyorum”

Şükrü Eroğlu ise hesabından yapılan para transferlerinin Sonel’in talimatıyla gerçekleştiğini söyledi.

Eroğlu, Ertok’un valiliğin sosyal medya hesaplarıyla ilgilendiğini ve bu nedenle kendisine zaman zaman para gönderildiğini belirtti.

 

Ertok: “Kurgu yaptım, para almak için söyledim”

Gökhan Ertok ise hakkındaki iddiaları reddetti. Kimseyi darp etmediğini, herhangi bir kişinin fotoğrafını çekmediğini söyleyen Ertok, bazı olay anlatımlarının kendisi tarafından para almak amacıyla oluşturulduğunu ileri sürdü. Ertok ifadesinde, “Kurgu bir senaryo ile bunu oluşturdum. Bunları para almak için yaptım” dedi.

 

Soruşturmanın kritik aşaması

Gülistan Doku dosyasında dijital materyallerden elde edildiği belirtilen yeni bulgular, soruşturmanın en önemli aşamalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Üç şüpheli hakkında yürütülen yargı sürecinde, mahkemenin değerlendirmesi ve soruşturma kapsamında toplanacak yeni deliller belirleyici olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Yorumlar

Yorum Yap