Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad'ul Ulema) tarafından Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürdistan'ındaki âlimlerin katılımıyla gerçekleşecek olan ''2'nci Kürdistan Âlimleri Buluşması” bugün başlıyor. İki gün sürecek olan Kürdistan Alimler Buluşmasıyla ilgili açıklama yapan İttihad'ul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, âlimlerin birlikteliklerinin önemine vurgu yaptı. Kürdistan coğrafyasından birçok âlimin katılacağını belirten Şenlik, her âlimin kendi bölgesiyle ilgili sorunları dile getirebileceğini belirtti.
ALİMLERİN BULUŞMASI
Her âlimin fikrini dile getirebileceğini söyleyen Şenlik, “Âlimler ve medreseler birliği olarak cumartesi günü yapılacak olan oturum, 2'inci genel toplantımızdır. Âlimlerin aylık, 3 aylık gibi periyodik toplantıları vardır. Bu toplantılar yerel düzeyde ve bölgesel düzeyde yapılıyor. Kürdistan coğrafyasının 4 tarafından gelecek olan âlimlerinin buluşmasıdır. Bu buluşmada her âlimin kendi bölgesindeki tecrübelerini, fikirlerini, yaşadıkları jeofizik, jeopolitik olayları değerlendirmesi, anlatması, paylaşması gibi bir etkinliktir.” dedi. Âlimlerin bir araya gelmelerinin önemine dikkat çeken Şenlik, bu konuda Kur'an ve sünnete kulak verilmesi gerektiğini söyledi.
KUR'AN'A KULAK VERİLMELİ
Şenlik, “Âlimlerin bir araya gelmesi çok önemlidir. Özellikle Kürt âlimlerin tarihte fazla bir araya gelmeyişi bir eksiklikti. Yani Kürdistan'da biz geçen seneki toplantımızda epey âlimi bir araya getirebildik. Bu âlimlerden bazıları dedi ki ‘Bu kıyametin alametlerindendir!' yani Kürt âlimlerinin bir araya gelemeyecekleri gibi yanlış bir düşünce hâsıl olmuş. Oysaki âlimler arasında böyle bir düşünce olmaması gerekiyor. Çünkü âlimin, âlimliğin tabiatı bunu değil birlikteliği, beraberliği gerektiriyor. Biz Kur'an'a ve sünnete kulak vermek zorundayız, o çağrıyla hareket etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.
FİTNELERİN ÖNÜNE GEÇMEK
Fitnelerin önüne geçmek için âlimlerin sıklıkla bir araya gelmesi gerektiğini dile getiren Şenlik, “Âlimler önce kendi aralarında birliktelik, yardımlaşma ve dayanışma oluşturmaları gerekiyor. Sonra da bunu diğer insanlar arasında sağlamaları gerekir. Özellikle bölük pörçük olmuş, bu kadar parçalanmamış Kürt toplumunun yeniden toplanması için, bir araya gelip birbirini dinlemeleri için, birbirlerine tahammül etmeleri için evvela âlimlere büyük görevler düşüyor. Âlimler bu birlikteliği oluştururlarsa, diğer kesimlerde onlardan aldığı ilhamla bir araya gelecekler inşallah.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz