İran'da Hürmüz Boğazı'ndaki Lark Adası'nın ABD tarafından füze saldırısıyla hedef alındığı bildirildi. Tesnim Haber Ajansı'na göre, yerel saatle 14.48'de düzenlenen saldırının etkisiyle adada şiddetli patlama sesleri duyuldu. Saldırının boyutu, füzenin isabet ettiği nokta ve meydana gelen muhtemel hasarın belirlenmesine yönelik incelemelerin yetkili kurumlarca başlatıldığı kaydedildi.
İran'dan ABD'ye operasyon uyarısı
Tasnim haber ajansının bildirdiğine göre Devrim Muhafızları, ABD saldırılarının devam etmesi halinde Beyaz Saray'ın ulusal yas ilan etmesine neden olacak "pişmanlık verici bir operasyon" gerçekleştireceği uyarısını yaptı. Devrim Muhafızları, açıklamasında "Savaşın gölgesini ülkeden kalıcı olarak kaldırmanın tek yolu, dik durmak ve düşmana ağır bir bedel yüklemektir" ifadelerine yer verdi.
İran: ABD 3. Dünya Savaşı için ayırdığı silahları kullandı
İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, ABD'nin 3. Dünya Savaşı için ayırdığı tüm silahları İran'a karşı kullandığını söyledi. ABD ve İsrail'in, 2025'teki 12 günlük çatışma sürecinde İran'ı bir hafta içinde yeneceklerini ve böleceklerini düşündüğünü ifade eden Şikarçi,
İran'ın "Sadık Vaat 1 ve 2" operasyonları ile "hedef bankası" oluşturduğunu ve savaşa dair bir teşhis ortaya koyduğunu ifade etti. Şikarçi, ABD ve İsrail'in hem son protestolar hem de 28 Şubat'ta başlattığı saldırılar sırasında da aynı hedef doğrultusunda hareket ettiğini dile getirerek, dünyada daha önce denenmiş ancak kullanılmamış birçok silahın İran'a karşı kullanıldığını öne sürdü.
ABD İran'ın Lark Adası'nı vurdu
İran basını, ABD ordusunun Hürmüz Boğazı'ndaki Lark Adası'na saldırı düzenlediğini bildirdi. Adada patlama sesleri duyulduğu kaydedildi.
Trump'tan İran'a sert tehdit
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'nda gemilere yönelik olası saldırılarına ilişkin sert bir açıklama yaptı. Trump, yaptığı açıklamada, "Bundan böyle İran, Hürmüz Boğazı'nda bir gemiye füze, roket, insansız hava aracı veya başka herhangi bir cihaz ya da silahla ateş açtığı her seferinde, Tahran'da veya yakınında farketmeksizin içinde bulunanlar da dahil olmak üzere bir köprü ya da enerji santrali bombalanarak imha edilecektir." ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan ve Bahreyn'de siren sesleri
İran'ın saldırıları devam ederken Bahreyn ve Suudi Arabistan'da sirenler çaldı, halka güvenli bir yere gitme çağrısı yapıldı.
İran'da ABD Hava Saldırılarında 53 Ölü
İran Sağlık Bakanlığı, ABD'nin 27 Haziran'dan itibaren düzenlediği hava saldırılarında 53 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler ve Bilgilendirme Merkezi Başkanı Hüseyin Kermanpur, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD'nin 27 Haziran'dan itibaren düzenlediği hava saldırılarında 53 kişinin hayatını kaybettiğini, 592 kişinin yaralandığını belirtti. Kermanpur, yaralılardan 36'sının tedavisinin hastanede sürdüğünü, diğer yaralıların ise taburcu edildiklerini aktardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Yorumlar