Türkiye ekonomik krizin gölgesinde yerel seçimlere gidiyor. Kimi çevrelerce yerel seçimlerin ardından daha büyük bir ekonomik krize girileceği şeklindeki yorumlarını Söz Haber ekibi vatandaşa sordu.
Ağustos ayında rahip Brunson krizi ile baş gösteren döviz kurlarındaki yükseklik, vatandaşın cebine zam olarak yansımıştı. Gıda ürünlerinde fahiş artışlar sonrası çarşı-pazar yangın yerine dönerken, gözler yerel seçimlere çevrildi.
Kimi kriz tellallarının yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin büyük bir ekonomik darboğaz yaşayacağı iddiaları vatandaşın gündeminde. Peki vatandaş kriz iddialarına ilişkin neler düşünüyor? Seçim vaatleri ekonomiyi nasıl etkiliyor?
İşte vatandaşların ekonomik gidişata yönelik görüşleri;
“SEÇİMDEN SONRA MI?”
Yunus Yıldız,” İyiye gidecek gibi görünmüyor, ekonomi de gün geçtikçe kötü oluyor. Doların yükselmesi piyasanın altını üstüne getirdi. Şu an düştüğünü söylüyor ama hala piyasanın dengesini bozacak yükseklikte. İşsizlik hat safhada en azından bizim bölge için öyle. Bin kişilik iş başvurusuna on binlerce insan gidiyor. İşe girenlerde referans aracılığıyla giriyorlar. Tanıdığı olmayanlarda yine boşta kalıyor işte Türkiye’nin hali bu. Seçimden sonra da iyi bir sürece gireceğimizi sanmıyorum.”
“DÜZELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Şaban Yıldız,” İyi günlerin bizi beklediğini ve seçimden sonra durumun düzeleceğini düşünmüyorum. Şu an en büyük sorunumuz işsizlik meselesi. Ben dört senedir işsizim ve benim gibi nice insanlar var. İŞKUR’a dört senedir başvuruyorum adım çıkmıyor bir türlü. Yaşım kırk İşsiz olduğum için de hala evlenemiyorum. İnşaatta çalışıyordum inşaat sektörü de durdu işsiz kaldım. Kiramızı bile ödemekte zorlanıyoruz. Seçim vaatleri de ekonominin üzerinde oldukça etkili oldu. Seçimden sonra da bir şey ler değişmeyecek.”
“HAYAT ÇOK PAHALLI”
Mehmet Sürgüt, “Hayat çok pahallı, asgari ücretle çalışan bir insanın kiracı olduğunu iki üç tane çocuğunun okula gittiğini düşünün bu insan nasıl geçinsin. Sebze fiyatları almış başını gidiyor almaya gücümüz yetmiyor. Bu seçimde bir bahanedir. Seçimden sonra düzelir diyorlar ama bu böyle devam edecek. Şimdiye kadar hiçbir şey yapılmadı, verilen sözler unutuldu şimdi de seçim vaatleri sıralanıyor ama seçimden sonra unutulur. Türkiye’nin gündemi belli, önce işsizlik sorununun çözülmesi gerekiyor. Milyonlarca üniversite okuyan gençler işsiz.”
“FAKİR İNSAN ÖLSÜN MÜ?”
Kemal Güler, “Pazarlar kurulduğu zaman insanlar akşamı bekliyor ki fiyatlar düşsün. Fakir insan kısacası ölsün yada ot yesin. Siyasilerimiz, halkın içinde değiller. Gelip halkın içinde yaşaması gerekiyor. Ki halkın durumunu anlasın öyle ekranlarda halkımıza yardım edeceğiz demesiyle iş bitmiyor. Kısacası fakir insan ölsün mü?”
Kaynak: Diyarbakır Söz