'Rating şirketlerini artık ciddiye almamak lazım'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin ''pozitif'' olan kredi notu görünümünü ''durağana'' çevirmesiyle ilgili olarak ''Rating şirketlerini Eurovizyon şarkı yarışması gibi artık ciddiye almamak lazım'' dedi.

'Rating şirketlerini artık ciddiye almamak lazım'

Hisarcıklıoğlu, Almanya'nın başkenti Berlin'de, Türk girimcilerle bir araya geldi.

Rıfat Hisarcıklıoğlu toplantı sonunda S&P'nin Türkiye ile ilgili kararına ilişkin yaptığı açıklamada, kuruluşun Türkiye'nin ''pozitif'' olan görünümünü ''durağana'' indirirken not indirimi konusunda bir sinyal vermediğini belirterek, ''S&P'ye göre ticaret hadlerinin yani ihracat ve ithalat fiyatlarının Türkiye'nin aleyhine gelişmesi ve daralan dış talep, ekonomideki yeniden dengelenme sürecini tehlikeye sokuyor. S&P'nin analizleri Türkiye'nin geçen seneki verilerine dayalı ve son dönemdeki dış ticaret açığındaki azalış, ekonomideki soğuma gibi olumlu gelişmeleri görmezden geliyor'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, S&P'nin Türkçe karşılığının ''vasat'' ve ''fakir'' anlamına geldiğini söyleyerek, bu açıdan şirketin ismi ile uyumlu bir analizin ortaya çıktığını ifade etti.

S&P'nin not görünümü indirmesinin faiz ve kur üzerinde bir etkisi olmadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu analiz sonucunu piyasanın da ciddiye almadığını belirterek, ''Normalde not indirimi Türk Lirası'na değer kaybettirecek bir şey ama reyting şirketlerinin itibarı kalmadığı için öyle olmuyor. Bu kuruluş iflas eden İzlanda'ya 6 ay önce yatırım yapılır raporu vermişti. Rating şirketlerini Eurovizyon şarkı yarışması gibi artık ciddiye almamak lazım'' diye konuştu.

 

TD-IHK ve DTİK'ye üye olun

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Almanya'da yerleşik iş adamlarına yaptığı konuşmada ise onlardan mutlaka Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) ile Dünya Türk İş Konseyi'ne (DTİK) üye olmalarını istedi.

Almanya'nın yılda 1,2 trilyon dolar itahalatı bulunduğunu ve iç tüketimin ise 3 trilyon dolar olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bunun Türk iş adamları için müthiş bir fırsat olduğunu ve her iş adamının Almanya pazarı ile özellikle ilgilenmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 1980'li 3 milyar dolar ihracattan bugün 135 milyar dolar rakamına geldiğini vurgulayan Rıfat Hisarcıklıoğlu, artık Türkiye'nin kısa vadede dünyanın en zengin 10 ülkesi arasına girmesinin, uzun vadede ise dünyanın en büyük ekonomisine sahip olmasının hedeflenmesi gerektiğini dile getirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Berlin'de bugün Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'nın yeni Almanya merkez bürosunun açılışını gerçekleştirecek.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz