SES Diyarbakır Şube Başkanı Gönül Adıbelli, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı kurumlarda ortaya çıkan hukuksuzluk, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının araştırılmasını istedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde ortaya çıktığı belirtilen istismar, yolsuzluk ve hukuksuz uygulamalara ilişkin sendika binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika yönetici ve üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan SES Şube Başkanı Gönül Adıbelli, daha önce hakkında suç duyurusunda bulundukları Diyarbakır Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürğü hakkında yine bir dizi hukuksuzluk, usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarının bulunduğunu öne sürdü. İl Müdürünün, Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü adeta ihmal ve istismar ederek kendi çiftliği haline getirdiğini iddia eden Adıbelli, mahkeme kararıyla korunma ve bakım altına alınan çocuklara rehabilitasyon hizmeti sunmak üzere faaliyette bulunan Şehitlik Çocuk Destek Merkezi’nin son zamanlarda Rant Projeleri aracılığıyla ihtisas alanı olan rehabilitasyon hizmetinden uzaklaştırıldığı ve bir reklam aracına dönüştüğünü iddia etti.
‘ÇOCUKLAR SUÇA İTİLİYOR’
Destek merkezindeki sosyal ve kültürel faaliyet alanının gasp edilerek çocukların bina içerisinde sadece yatakhane ve yemekhaneye hapsedildiğini dile getiren Adıbelli, “Bunun dışında bahçe ve spor alanları da ellerinden alınan çocuklar, otopark olarak kullanılan beton bir bahçeye mahkûm edilmiştir. Aile yanında yaşamlarını sürdürmekte olan çocukların bu projeyle kuruma gelmeleriyle birlikte rehabilitasyon aşamasındaki çocuklar ötekileştirilmiş, çocukların birbirinden olumsuz davranışlar öğrenme, suça eğilimi olmayan çocukların suça sürüklenme oluşmuştur. Çocukların yaşam alanlarının kısıtlanmasına neden olan bu projeler aracılığıyla reklam ve rant maksatlı harcamalar yapılmış; kuruluşun ihtiyacı olmayan malzemelerin alımı yapılarak kamu zararı oluşturulmuştur” dedi.
YOLSUZLUK İDDİASI
Yaklaşık 6 ay önce faaliyete başlayan Lice Sosyal Hizmet Merkezinin tadilatının yapılması aşamasında bir takım usulsüzlükler yapıldığının iddia edildiğini ifade eden Adıbelli, şunları söyledi: “Bu iddialara göre hizmet binası ihale yapılmadan onarılmış ve tüm çalışmalar bittikten hatta kurum faaliyete başladıktan sonra ihale yapıldığı, ihale şartnamesine uyulmadığı ifade edilmektedir. Bu durumda yapılan ihalenin, bir ranta yasal kılıf uydurulmak amacıyla yapıldığı şüphesi uyandırmaktadır.”
‘MAAŞLARI ZİMMETİNE GEÇİRDİ’
Kayapınar Sosyal Hizmet Merkezinde çalışanların, 15 Mayıs 2019 tarihinde almaları gereken maaşlarının zamanında yatırılmadığını ve çalışanların mağdur edildiğini kaydeden Adıbelli, “Söz konusu kuruluşun müdürünün Maliye Bakanlığı tarafından kurumsal hesaba aktarılan memur maaşlarını yatırmayarak başka hesaba aktarmak suretiyle zimmete geçirdiği tespit edilmiştir. Hakkında daha önce çalıştığı İl Müdürlüğünde Kadrolu İl Müdür Yardımcısı iken Yolsuzluk suçlaması ile soruşturma açıldığı ve bakanlık müfettişleri tarafından tedbiren kadrosu alınıp öğretmen olarak Diyarbakır’a gönderildiği ve bir daha idarecilik yapılması dahi uygun görülmediği de bilinmekteyken hangi maksatla kim tarafından böyle bir yetki verildiği de ayrıca önemlidir” diye konuştu.
YETKİLİLERE SORULAR
Diyarbakır Valiliği ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını bu iddiaları aydınlatmak ve kamuoyuyla paylaşmak üzere göreve çağıran Adıbelli, yetkili kurumlara şu soruları yöneltmesi dikkat çekti:
“* Daha önce Genel Merkezimiz tarafından bakanlığa sunduğumuz rapor ve yaptığımız suç duyurusuna dair herhangi bir işlemin yapılmamış olmasının nedeni ve bu yaşananlarda yetkililerin sorumluluğu nedir?
* Kayapınar Sosyal Hizmet Merkezinde vekâleten görevlendirilen A.K'nin yerine çalışabilecek liyakata sahip başka personel yok muydu? Yaklaşık 450 personeli bulunan Müdürlükte özellikle A.K'nin tercih edilmesinin nedenleri nelerdir? Adı geçen şahsın bulunduğu konumu kullanarak personel maaşı dışında para aktarımı yapılıp yapılmadığına ilişkin denetim talimatı verildi mi?
REHABİLİTASYON MERKEZİ
* Rehabilitasyon amaçlı hizmet veren Çocuk Destek Merkezinin, bu projeyle birlikte sosyal hizmet anlayışının en ufak zerresiyle bağdaşmayan değişiminden bakanlık yetkilileri ve Diyarbakır Valiliği haberdar mıdır? Adı geçen projeler; Çocuk Destek Merkezinin içerisinde hangi kanun kapsamında ve usullerle açıldı? Onayı kimler verdi?
* Şehitlik Çocuk Destek Merkezinin, ‘atıl’ kuruluş olarak değerlendirildiğine dair duyumlar mevcuttur. Bir kuruluşun atıl olarak değerlendirilmesinin maksadı nedir? Bir kuruluşun atıl olarak değerlendirilmesindeki ölçüt, içerisindeki çocukların nicelikleri midir? Eğer bu kuruluş ‘atıl’ ise yasal yollardan dönüşümü neden yapılmamıştır?
MAHREMİYET, CAN GÜVENLİĞİ
* Gizlilik, mahremiyet ve can güvenliği ilkelerini ihlal eden, çocukları teşhir ederek çalışan yetkililer ve görevliler tarafından, mağdur kadın ve çocuklara yönelik, riski önleme görevi layığıyla yerine getirilebilir mi?
* Lice Sosyal Hizmet Merkezi ile ilgili iddialara ilişkin Bakanlık ve Valiliğin herhangi bir soruşturması var mıdır? Tadilat işlemleri bittikten sonra ihale yapılmasına neden gerek duyulmuştur? Devlet görevlileri ve yetkililerinin kanunu sadece göstermelik olarak kullandıkları görülmektedir. Bu ranta kimler ortak edilmiş ve kimler tarafından neye karşılık peşkeş çekilmiştir?
* 2019 yılı itibari ile personellerin maaşlarını aldığı bankanın değiştiği de göz önünde bulundurularak yeni dönem için anlaşılan bankanın işlem sisteminin bu tür kişilere fırsat sağladığı herkes tarafından bilinirken kurum yöneticileri, komisyon üyesi olan kurum yetkilileri ve yetkili sendika bunu göz önünde bulundurmuş mudur?”
Kaynak: Diyarbakır Söz