Sokak Çatışması

ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 6 gündür sürüyor. Sokak çatışmaları yaşanırken, iki sivil hayatını kaybetti, Valilik iki PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı. Cizre'ye yürümek isteyen HDP'lilere müdahale edildi.

Sokak Çatışması

Şırnak Valiliği tarafından geçen cuma günü saat 20.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilen Cizre'de yasak devam ederken, PKK'ya yönelik operasyonlar ve ilçe merkezindeki sokak çatışmaları sürüyor. Dün iki ayrı çatışmada iki sivil hayatını kaybederken, Valilik 2 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı. Çatışmaların sürdüğü 6 günde ölenlerin cenazelerinin henüz defnedilmediği belirtildi.

Son olarak, önceki akşam Nur ve Yafes mahallelerinde iki ateş arasında kalan 52 yaşındaki Meryem Süne ile 20 yaşındaki Özgür Taşkın yaşamını yitirdi. Bu 2 kişinin cenazesi sokaklarda devam eden çatışmalar nedeniyle hastaneye götürülemezken, daha önce ölen 19 yaşındaki Sait Çağdavul, 18 yaşındaki Osman Çağlı, 12 yaşındaki Cemile Çağırga ile birlikte ölenlerin sayısı 5'e çıktı.

6 GÜNDE ÖLENLERİN CENAZELERİ

Cizre İlçesi'nden geçen ve araç trafiğine kapatılan uluslararası İpek Yolu, yaşanan çatışmalar nedeniyle hala trafiğe açılamadı. Operasyonun devam ettiği Nur Mahallesi, Orhan Doğan ve Nusaybin Caddeleri ile Dörtyol Kavşağı'nda, güvenlik güçlerine direnen gruplarla zaman zaman çatışıyor. Cizre'den, Şırnak merkez, Silopi, İdil, Güçlükonak ve Mardin'in Nusaybin İlçesi'ne çıkan bütün yollarda ulaşıma kapalı bulunuyor. Elektriklerin kesik olduğu ilçedeki Devlet Hastanesi'nde sadece bir doktor bulunduğu, diğer sağlık görevlilerinin işe gitmediği belirtildi.

ÖĞLEN SAATLERİNDE ÇATIŞMA

A.A'nın haberine göre, Nur Mahallesi Botaş Caddesi'nde polis aracının geçişi sırasında örgüt üyeleri, roketatar ve uzun namlulu silahla saldırı düzenledi. Olayda roketatarın Serin Sokaktaki bir eve isabet emesi sonucu evde bulunan Bahattin Sevinik (50) yaralandı. Ağır yaralı Sevindik aile bireyleri ve komşuları otomobille hastaneye götürümek üzere yola çıktı. Ancak PKK'lılar bu kez de otomobile uzun namlulu silahla ateş açtı. Otomobilde bulunan Sevinik'in komşu Suphi Sarak da (50) yaralandı. Cizre Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılar yolda yaşamını yitirdi. Sevinik ve Sarak’ın cenazesi Şırnak Devlet Hastanesinde yapılan otopsinin ardından defnedilmek üzere Kasrik beldesine götürüldü.

VALİLİK 2 AÇIKLAMA YAPTI

Şırnak Valiliği, Cizre İlçesi'nde yaşanan olaylarla ilgili dün art arda iki ayrı açıklama yaptı. İlk açıklamada 2 PKK'lının öldürüldüğü, örgüte ait çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği belirtildi.  Şırnak Valiliği'nin ikinci açıklamasında Cizre'de kamu düzeninin tam olarak sağlanması için sokağa çıkma yasağı devam ettiği kaydedildi.

ŞIRNAK BAROSU: YASAK KALDIRILSIN

Şırnak Barosu avukatları, Cizre'deki sokağa çıkma yasağının evrensel hukuk ve ulusal mevzuata aykırı olduğunu belirterek, cübbeleriyle birlikte yürüyüş düzenledi. Operasyonların ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre'nin ablukada olduğu görüşünü savunan Şırnak Barosu Başkan Yardımcısı Savaş Tanış, " Bugüne kadar sürdürülen bu trajedi tüm Türkiye kamuoyunun bilgisi dahilinde olmasına rağmen, yetkili ve görevli kamu otoriteleri sözü edilen insanlık dramına karşı seyirci kalmaktadır" dedi.

CİZRE'YE YÜRÜMEK İSTEDİLER

Şırnak merkezde, sabah erken saatlerde DBP ve HDP binalarının önünde toplanan gruplar, Cizre'deki sokağa çıkma yasağının kaldırılması için yüzlerce araçlık konvoyla ilçeye gitmek üzere yola çıktı. Maden Afet Konutları mevkiinde, polis zırhlı araçlarla barikat kurarak yürüyen grupların  geçmesini engelledi. Şırnak Belediye Başkanı DBP'li Serhat Kadırhan, polis amirleri ile yaptığı görüşmede halkın geçişine izin verilmesini istedi. Ancak güvenlik güçleri bunun yasak olduğunu belirterek, kalabalığın geçişine izin vermeyeceklerini söyledi.

Polis engellemesi üzerine kalabalık, boş arazilerden Cizre'ye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyen kalabalık, polisin arkalarından gelmesini engellemek için de yollara taş ve araç lastikleri ile barikat kurdu. Sloganları eşliğinde yaklaşık iki kilometre yürüyen kalabalığa, TOMA ve zırhlı araçlar ile müdahale edildi. Polisin basınçlı su ve biber gazı ile müdahale ettiği kalabalık, taş ve sopalarla polise karşılık verdi. Yaşanan olaylar sırasında iki  ayrı tarlada yangın çıktı.

Kalabalık gruptan bir kısım Cudi Dağı'ndan Cizre'ye doğru yürüyüşlerine devam ederken, bir kısmı ise Maden Konutları'ndaki araçlarına geri döndü. Şırnak'tan gelerek, Güçlükonak ilçesi üzerinden başka illere gitmek isteyen araçlara ise kontrolü bir şekilde izin verildi.

BASINÇLI SU VE BİBER GAZI

Silopi İlçesi'nden de kalabalık gruplar, Cizre'ye gitmek istedi. İlçe çıkışındaki otogar civarında, zırhlı araçlar ve TOMA'larla güvenlik önlemi alan polis ekipleri, kalabalığın önünü kesti. Araçların geçişine izin verilmeyeceği yönünde uyarı anonsu yapılması üzerine vatandaşlar, araçlarından inerek İpek Yolu'nda oturma eylemi yaptı. Bir süre oturan kalabalık grup, daha sonra Cizre'ye doğru yürüyüşe geçince polis TOMA'lardan basınçlı su ve biber gazları ile müdahalede bulundu. Polis, geçiş yapmak isteyen bazı araçlara da tazyikli su sıktığı görüldü.

CİZRE'YE YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li bakanlar, milletvekilleri ve partililerin bulunduğu HDP konvoyunun Midyat İlçesi'nden Cizre'ye gitmesine izin verilmemesi üzerine konvoydakiler araçlarından inerek, Cizre'ye doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş öncesi, parti otobüsünün üzerinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, değil sokağa çıkma yasağı, camın önüne ve balkona çıkmanın dahi 6 gündür yasaklandığı Cizre'ye gitmek istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Biz bu ülkede hiç kimsenin canının yanmasını istemiyoruz. Bu savaş bu topraklarda o kadar çok kan akıttı ki, malesef onarılamaz kırılmalara yol açtı. Biz Cizre'de polis ve askerin de yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Düşük Başbakan'a sesleniyoruz; bu yaşananlar onun umrunda değil. arış konvoyu Cizre'ye ulaşmalıdır, mesajını vermelidir. Türkiye toplumu, Gazze ablukasını iyi bilir. Gazze ablukasının kırılması için biz de elimizden geleni yaptık. 6 gündür Cizre'de Gazze ablukası uygulanıyor. İnsanlar sussuz, su ihtiyacını bile karşılayamıyor. Biz barışa doğru yürüyeceğiz, Cizre'ye doğru yürüyeceğiz. Konvoyu engelleyebilirsiniz ama yürüyüşümüzü engelleyemezsiniz"  Konuşmadan sonra HDP'liler, araçlarını bırakarak, araziden Cizre'ye gitmek üzere yürüyüşe başladı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz