Tütün üreticileri hapis cezalarıyla karşı karşıya

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, tütün üreticileri ve ticaretini yapanların hapse girmesine neden olacak 'Kaçakçılık Yasası'nın' ertelenmesi için bir kanun teklifi verdi.

Tütün üreticileri hapis cezalarıyla karşı karşıya

Tütüncülüğün kaçakçılık statüsünde değerlendirilmesine neden olacak yasa 45 gün sonra yürürlüğe giriyor. Yasayla birlikte tütün üreticileri ve ticaretini yapanların tamamı 3 ila 6 yıl arasında hapis cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

'Kaçakçılak yasası' olarak bilinen yasanın yürürlüğe girişinin 2 yıl süreyle ertelenmesi gerektiğini söyleyen CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere meclise kanun teklifi verdi.

Hapis cezaları nedeniyle tütüncülerin hasattan sonra tütünü satıp satamayacağını bilmediğini vurgulayan Tutdere, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, kanun teklifi için tüm gruplardan destek istedi:

“Bu ağır cezaları öngören bu yasanın hiç olmazsa gerekli yasal çalışmaları yapılıncaya kadar en az iki yıl süreyle ertelenmesi üreticilerimizin, çiftçilerimizin yararına olacaktır, bu konuda herkesten duyarlılık bekliyoruz.”

'TÜTÜN ÜRETİCİSİNİN UYKULARI KAÇIYOR'

Çiftçilerin ve köylülerin özellikle pahalı mazot fiyatları, ilaç fiyatları ve tarımdaki girdi fiyatlarından mağdur olduklarını söyleyen CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, 'tütün üretiminin başkenti' olarak tanımladığı Adıyaman'daki, üreticilerin sorunlarını dile getirdi:

"Özellikle Mayıs ve Haziran, tütün dikim aylarıdır. Şu an tarlada, güneşte çalışan tütün üreticilerimizin çok ciddi bir kaygısı var. Nedir bu kaygı? Şu an diktiği tütünü önümüzdeki dönem hasattan sonra satıp satamayacağının garantisinin olmaması, bütün tütün üreticilerinin uykusunu kaçırıyor. Özellikle geçen dönem, bu Parlamentodan -Kaçakçılık Kanunu'na eklenen bir fıkrayla- yetkili kurumlardan yetki belgesi almadan tütün satan, satışa arz eden, nakleden, bulunduranlara üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasını öngören bir yasa çıkmıştı. Bu yasanın yürürlük tarihi 2 Temmuz 2019. Dolayısıyla kırk beş gün sonra bu yasanın yürürlüğe girmesi söz konusu olacak. Tabii ki bu tablo karşısında başta Adıyaman tütüncüleri, Türkiye genelindeki tütün üreticileri ve çiftçilerimiz şu anda ciddi anlamda kaygı duyuyorlar.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Kaçakçılık Yasası'nın' ertelenmesi için kanun teklifi verdi.

'KABAHAT ÇİFTÇİNİN DEĞİL KURUMLARIN, CEZAYI ÇİFTÇİYE YÜKLEMEMEK GEREKİR'

Daha önce Parlamentoda çıkan yasayla, tütün üreticilerinin kurdukları kooperatifler aracılığıyla tütünün alınması ve satılmasının önünün açıldığını belirten Tutdere, yasaya rağmen, ilgili kurumların ve bakanlıkların gerekli çalışmaları yapmadıklarını söyledi:

Daha önce Parlamentoda çıkan yasayla, tütün üreticilerinin kurdukları kooperatifler aracılığıyla tütünün alınması, satılması, ticaretinin önü açılmıştı ancak bu yasaya paralel olarak ilgili kurumlar, ilgili bakanlıklar bugüne kadar bu kooperatiflerin üretim tesislerinin kurulması, bunun iç piyasada pazarlanması konusundaki yönetmelikleri ve mevzuat çalışmalarını maalesef yapamadılar. Bunu yapamadıkları için de kurulan kooperatifler kâğıt üzerinde kaldı, tesisleşemediler, üreticiler bir araya gelip mevzuata uygun tesisleşme yapamadılar, gerçekleştiremediler. Burada kabahat kurumların, idarenin. Kurumların kabahatinin, kurumların görevlerini zamanında yapmamış olmasının doğurduğu sonuçları, cezaları çiftçilerimiz çekecektir. Bu nedenle özellikle bütün parti gruplarından bir talepte bulunuyorum Türkiye'deki tüm tütüncüler adına: 2 Temmuzda yürürlüğe girecek olan bu yasanın, bu ağır cezaları öngören bu yasanın hiç olmazsa gerekli yasal çalışmaları yapılıncaya kadar en az iki yıl süreyle ertelenmesi üreticilerimizin, çiftçilerimizin yararına olacaktır, bu konuda herkesten duyarlılık bekliyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler